155 találat a(z) helyi adó cimkére

Kurtaxa, avagy a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog Szakértői Kommentár

A turistaszezon beköszöntével menetrendszerűen felkorbácsolódtak az indulatok az idegenforgalmi adó körül. Megírtuk a szabályokat, és nem vitatjuk a vendégjárásból származó települési közkiadások fedezetére szolgáló bevételi forrás létjogosultságát, de itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Gyors módosításra szorul a hipa-rendelet Cikk

Az önkormányzatok többségének módosítania kell a helyi iparűzési adóról (hipa) szóló rendeletét, ha életbe lép a fuvarozók és az állam kompenzációról szóló megállapodása, amely szerint a vállalkozók évi 10-15 milliárd forintot visszakaphatnak az útdíjból úgy, hogy a hipából levonhatják az útdíjbefizetések 7,5 százalékát – írta a Napi Gazdaság.

Kincstári adatbázis a helyi adókról Cikk

A Magyar Államkincstár honlapján ingyen, bárki által elérhető valamennyi magyarországi település helyi adóinak mértéke, valamint az, hogy mikor és kinek jár mentesség, illetve kedvezmény - közölte a kincstár csütörtökön.

Iparűzési adó Kérdés

A saját rezsis beruházáshoz felhasznált anyagköltséggel csökkenthető-e a helyi iparűzési adó alapja?

Tatabányán 18 százalékkal nőtt a helyi adóbevétel Cikk

Tatabányán 2012-ben az összes helyi adóbevétel meghaladta az 5,2 milliárd forintot, 18 százalékkal nőtt a 2011-es adatokhoz képest és átlépte a válság előtti szintet - ismertette a nagy adózók fogadásán szerdán Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester.

Botka: Szegeden nem vezetnek be új, a lakosságot terhelő helyi adókat Cikk

A szegedi önkormányzat nem vezet be új, a lakosságot terhelő helyi adókat - jelentette be Botka László (MSZP) polgármester csütörtökön a Tisza-parti városban.

Több mint kilencmilliárdos helyi adóbevétel Nyíregyházán Cikk

Az utóbbi évek egyik legnagyobb helyi adóbevételét érte el 2012-ben a nyíregyházi önkormányzat; a helyhatóság számlájára több mint kilencmilliárd forintot fizettek be a 120 ezres nagyváros vállalkozói és lakói - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely adóosztályának vezetője.

Közel húszmilliárd forint Győr adóbevétele Cikk

Megközelítette a húszmilliárd forintot Győr tavalyi adóbevétele – közölte Simon Róbert Balázs alpolgármester (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére kedden.

Iparűzési adó: egymillió forintos adóalap alatt mentesség Budapesten Cikk

Mentességet kapnak jövőre a helyi iparűzési adó alól azok a vállalkozók, akiknek adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot - erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Gépjárműadó - melyik székhely számít? Kérdés

Egy Kft 2011.01.01.től áttette a székhelyét és a telephelyét A községből B községbe. Ezen változást időben bejelentette a cégbíróságnak és az NAV-nak is. A gépjárművei forgalmi engedélyben viszont nem lettek átvezetve ezen adatok. 2011.évben még a régi önkormányzatnak kellett fizeti .De 2012-ben melyik önkormányzat felé kell az adót megfizetni? Mindkét önkormányzat kéri a törvény 9. § alapjána gépjármű adót.

Nem emelkednek a helyi adók Hódmezővásárhelyen Cikk

Nem emelkednek a helyi adók a jövő évben Hódmezővásárhelyen, és az önkormányzat hatáskörébe tartozó közüzemi díjak sem változnak - jelentette be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön az alföldi városban.

Helyi adók és közműadó: gyors módosítások Cikk

Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/8750. számú törvényjavaslathoz a költségvetési bizottság által benyújtott módosítások jelentősen átalakítják a helyi adók rendszerét is. Többek között módosulna a helyi iparűzési adó alapja, aminek a kimondott célja a nagyvállalkozások erőteljesebb adóztatása. Újabb adónemként jelenik meg a közművezeték adóztatása, ami azonban a kormány november 16-án beadott új törvényjavaslata szerint máris módosulna! A korábbi javaslatokról sürgősségi eljárásban november 12-én szavazott az Országgyűlés, a végszavazás november 19-20-án várható.

Növekedhet a gépjárműadó önkormányzatokat megillető része Cikk

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 40 százalékról 55 százalékra növelné a gépjárműadóból befolyt összeg önkormányzatokat megillető hányadát az parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának módosító javaslata.

Szekszárd: emelik az építményadó összegét Cikk

Egyes ingatlantípusok esetében 40 százalékkal magasabb összegben határozta meg a június 1-én hatályba lépő építmény- és telekadót csütörtöki, rendkívüli ülésén a szekszárdi közgyűlés.

Bevezetik a telekadót Székesfehérváron Cikk

Átalakul a helyi adórendszer Székesfehérváron, ennek értelmében bevezetik a telekadót, csökkentik a sportlétesítmények építményadóját és továbbra sem kell a kisgyermekes családoknak bölcsődei gondozási díjat fizetniük - erről szerdai ülésén döntött a város közgyűlése.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink