13 találat a(z) használtcikk cimkére

Több mint 10 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma Cikk

2023. februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2023. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál, tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így alakult a kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban Cikk

A kiskereskedelmi üzletek 2020. júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakihoz képest, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy használtcikk-kereskedő használt személygépkocsit vásárol az EU területéről (AUTO1 GMBH), ahol az értékesítő cég több telephellyel rendelkezik az EU-ban. Egyazon autóhoz kapcsolódóan több számla érkezik amelyek ugyan mind az AUTO 1-től jönnek, de nem azonos adószámú a kiállító, mivel ez a cég (értékesítő) egy nagy nemzetközi társaság. Jön például az értékesítés konkrétan Németországból, és a hozzá kapcsolódó aukciós díj meg ugyanezen cég amszterdami telephelyéről, illetve iratkezelési vagy árverési díj esetlegesen megint másik országbeli telephelyéről, mely másik adószámmal rendelkezik. Utalni az összeset egyetlen számlára kell a központi cégnek. Magyarul a törvényben meghatározott ellenérték egy helyre megy és egyértelműen egy autóhoz kapcsolódik, ez nyilvánvaló az összes számlából. Ilyen esetben a beszerzési ár áfa szempontjából megosztódik vagy sem? Tisztelettel: Bartek Anett

Használtcikk-értékesítés Kérdés

Saját, illetve vásárolt használt tárgyak eladásakor hogyan kell adózni? Kell-e vállalkozói igazolványt váltani, vagy önálló tevékenységként mennyi az adó (szja, eho)? Egy évben a nyereség az eladás-vételen kb. 3-400 ezer forint lenne. Ezeket a tárgyakat az interneten venném, illetve adnám el.

Használtcikk-értékesítéshez kapcsolódó szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a tanácsát, hogy használtcikk-értékesítéshez igénybe vett szállítási szolgáltatás áfája levonható-e. Ha a vállalkozás használt gépet értékesít és ezt kiszállíttatja házhoz a vásárlónak, arról természetesen számlát kap. Ennek a szállítási szolgáltatásnak az áfája levonható-e, ha a szállítás a megrendelő felé nincs kiszámlázva, mert úgy hirdetik, hogy a szállítás ingyenes, vagyis a szállítási költséget átvállalják? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Gulácsiné

Használtcikk-kiskereskedelem, és az áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. belföldi magánszemélyektől vásárol vételi jeggyel használt műszaki cikkeket. Ezeket javítás után boltjában értékesíti, szintén belföldi magánszemélyeknek. Erről pénztárgépes nyugtát ad. Sem a beszerzés, sem az eladás során nem számít fel áfát. Árrésről nem vezet nyilvántartást és az árrés után sem fizet áfát, ezt az értékesítést az áfabevallás 004-es sorában tünteti fel. Az áfatörvény XVI/2. alfejezetének alkalmazásáról nem nyilatkozott. Hogyan kellene helyesen eljárnia? Válaszát előre is köszönöm!

Használtcikkel kereskedik? Ezekre az áfaelőírásokra figyeljen! Cikk

Sok a félreértelmezés a használtcikk-kereskedelemre vonatkozó adószabályok körül. Bartha Katalin okleveles adószakértőnk (InterTax Pro Kft.) olvasói kérdésre adott válaszában ilyen felvetéseket igyekezett tisztázni.

Használt telefon áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy webshop használt telefon árusításával foglalkozna. Kérdésem, hogy a használt telefon értékesítésére mikor kell áfát számolni? Csak közületi vagy lakossági értékesítésnél is?

Közösségi különbözeti termékbeszerzés bevallása Kérdés

"Bajba kerülhetnek a használtcikk-kereskedők, ha erre nem figyelnek" címmel 2015. 12. 16-án megjelent cikkhez kapcsolódóan kérdeznék. A közösségi tagországból árrésadózást alkalmazó adóalanytól magyarországi adóalany által beszerzett használt gépjármű értékét, mint közösségi termékbeszerzést az A60 összesítő nyilatkozaton be kell-e vallani? Ha igen, akkor ezzel egyezően az áfabevallás melyik sorában kell feltüntetni a termék beszerzési értékét?

Használtcikk-kereskedés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. használtcikk-kereskedéssel foglalkozik bizományosi értékesítési formában az alábbi módon: a megbízó (aki magánszemély) által eladásra felkínált termékek számára árusítóhelyet ad bérbe. A bérleti díj tartalmazza az árusítóhely igény szerinti használatát, az árukészlettel kapcsolatos adminisztrációt, az értékesítés lebonyolítását, bizonylatolását. A termék értékesítésekor saját nevében nyugtát bocsát ki a vevő felé (megbízó javára), a megbízóval történő elszámoláskor pedig vételi jegyet állít ki az eladott termékekről. Az el nem adott termékeket az elszámoláskor visszáruzza. A megbízó az eladott termék teljes eladási árát megkapja! Az adóhivatalhoz történő bejelentkezéskor a kft. választotta: – az áfafizetési kötelezettség általános szabályok szerinti megállapítását, – viszonteladóként a globális nyilvántartáson alapuló módszer alkalmazását (áfatörvény XVI/2 alfejezet) – bérbeadás tekintetében maradt az adómentesség mellett. Kérdéseim: – Levonható-e az üzlet rezsiköltségének és egyéb, a tevékenységhez kapcsolódó beszerzésének áfája? A használtcikk-kereskedéshez kapcsolódóan szerintem levonható lenne, de a bérbeadással kapcsolatban nem. – Esetleg meg kell osztani az áfát, vagy egyáltalán nem vonható le a forgalmi adó? – Ha levonható, akkor mindig visszaigénylési pozícióba lenne a kft., mivel a használtcikk-kereskedéshez kapcsolódó különbözet szerinti áfa nulla? Ugyanis negyedévenként (áfabevallás előtt) kötelező elszámolni a megbízóval. Előre is köszönöm a válaszát!

Használtcikket ad, vesz? Minden, amit a számlázásról tudnia kell Cikk

Hogyan kell dokumentálniuk (bizonylatolniuk) tevékenységüket azoknak a használtcikk-kereskedelemmel foglalkozó adózóknak, akik viszonteladóként is tevékenykednek, milyen adatokat kell feltüntetniük a számlákon? Milyen változásokat hozott az új Ptk.?

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértők! Számítógép internetes kereskedelmével foglalkozó egyéni vállalkozó, aki új és használt gépeket egyaránt forgalmaz, a használt cikkek tekintetében az árrésadózás módszere alapján az áfa összegét a következők szerint állapítja meg: értékesítési ár (például 100 000 forint), beszerzési ár (például 90 000 forint) = árrés (10 000 forint). Az árrést úgy tekinti, mint amely már tartalmazza a 21,26 % általános forgalmi adót. Az áfabevallás 9. és 50. sorában feltünteti, és be is fizeti a 2 126 (kerekítve 2 000) forintot. A vállalkozói jövedelem meghatározásakor helyesen jár el akkor, ha a 100 ezer forint bevételéből levonja a 90 ezer forint beszerzési árat és a 2 126 forint általános forgalmi adót, így 7 874 Ft jövedelmet (vállalkozói adóalap) mutat ki? A használt cikkeket, magánszemélyektől (is) szerzi be, ebben az esetben adásvételi szerződést írnak róla. Kérdésem az volna, hogy mi az a minimális adattartalom az adásvételi szerződésen, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ügylet az adóhatóság által se lehessen megkérdőjelezhető? (Például legalább milyen adatokat kell, hogy megadjon magáról az eladó magánszemély, ezek helytállóságát szükséges-e, egyáltalán jogosult-e a vállalkozó a személyi okmányok vizsgálatával ellenőrizni? A szerződésen szükséges-e a két tanú, stb.) Az egyedi áfanyilvántartás vezetését (cikkenként - eladás: dátum, bizonylat, eladási ár – beszerzés: dátum, bizonylat, beszerzési ár – árrés, áfaalap, áfa) excel táblázatban oldja meg. Előírás-e ennél valamilyen komolyabb rendszer használata, kifogásolható-e ez? A használt cikkek beszerzésének áfáját természetesen nem vonja le, az adásvételi szerződések és a szintén viszonteladói minőségükben áfa áthárítása nélkül értékesítő kereskedők számlái nem is tartalmaznak áfát. A kérdésem a felmerülő egyéb költségekkel kapcsolatos, amelyek ugyanannyira a használt cikkekkel, mint a 27 százalék áfával terhelten beszerzett és értékesített árukkal kapcsolatban merülnek fel. Ilyenek: hirdetési díjak, az árukat házhoz szállító futárcég költsége, irodaszerek, internet, egyéb anyagbeszerzések, könyvelési díj, stb. Ezen költségszámlákban áthárított levonható általános forgalmi adó levonható-e, vagy alkalmazni kell-e rá az áfatörvény 123. § szerint megosztást, arányosítást? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Vállalkozás mellékfoglalkoztatás esetén Kérdés

Betéti társaság beltagja, kültagja 36 órás munkaviszonnyal rendelkeznek. A tevékenységi körök: búvár oktatás, használtcikk és internetes kereskedelem többek között. Kérdésem az adózással kapcsolatban: áfa alanyi adómentességet választhat-e a használtcikk és internetes tevékenységre? Járulékfizetési kötelezettsége keletkezik-e a beltagnak? Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik még, áfa alanyi mentesség esetén a bel- és kültagnak? Egyéni vállalkozó - szintén mellékállásos - választhatja-e a használtcikk és internetes kerseskedelmet úgy, hogy nincs kereskedelmi végzettsége? Lehet-e áfa alanyi mentes ez az egyéni vállalkozó a két kereskedelmi tevékenységre, emellett búvároktatást is végez? Járulék vonatkozásában a munkaviszony mellett milyen adófizetési kötelezettsége van még? Mindkét vállalkozás esetében lehet-e a katát választani? Köszönettel: Könyvelde Bt

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31