75 találat a(z) használt autó cimkére

Személygépkocsi közösségen belüli beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: Szlovákiából vásárolt egy magyar társaság használt személygépkocsit, mindkét félnek van közösségi adószáma. A kinti fél számlájából nem derül ki, hogy használtautó-kereskedő (de kereskedés), áfa nélküli EUR-s számlát állítottak ki. A magyar vállalkozás tevékenységei között szerepel a személygépkocsi-értékesítés, de nem jelentkezett be a különbözet szerinti áfába, most ezt az autót értékesíteni szeretné, milyen áfakulcs alapján tudja ezt megtenni? Valamint a beszerzés után van-e áfafizetés? Segítségét előre is köszönöm.

Közösségi használt autó beszerzési ára II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert adószakértő! Köszönöm válaszát, de arra nem terjedt ki, hogy a regisztrációs díjon kívül fizetendő, az eladási ár részét képező többi hatósági díj (rendszám, forgalomba helyezési díj, törzskönyv stb.) levonható-e a különbözeti áfa alapjából? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Használt autó értékesítése Kérdés

Tisztelt szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdésben. Egy használt autók értékesítésével foglalkozó társaság, amely bejelentkezett a különbözeti áfa alap meghatározásának alkalmazására, a különbözeti áfa alapot a következőképpen állapítja meg: - a használt autó értékesítési ára - (minusz) - a használt autó beszerzési ára - a használt autóval kapcsolatos, a társaságot terhelő költségek áfával növelt bruttó értéke. Számszerűsítve: - használt autó értékesítési ára: 2.000.000,-Ft - használt autó beszerzési ára: 1.200.000,-Ft - javítási költség: bruttó értéke: 100.000,-Ft - eredetiségvizsgálat: 20.000,-Ft - üzemanyag költség: 3.000,-Ft - takarítási költség bruttó értéke: 7.000,-Ft ____________________________________________ ÁRRÉS: 670.000,-Ft fizetendő áfa : (0,2126) 142.442,-Ft Helyes ez így? Köszönöm! Dénes Hajnalka

Külföldről behozott használt autó Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi, áfával kapcsolatos kérdésemre szeretnék választ kapni: Ügyfelem, egy magyarországi kft. használtautó-forgalmazással foglalkozik. A használtcikk-forgalmazásra vonatkozó speciális áfaszabályokat választotta az ilyen típusú értékesítéseire. Személyautót hoz be Németországból, az eladó német cég is a különbözeti áfára vonatkozó szabályokkal értékesíti felé a személykocsit. Az eladó számlája tartalmaz még kb. 25 euró forgalomból való kivonási, valamint 39 euró tárolási díjat; utóbbi két tételt – az uniós értékesítésekre vonatkozó általános szabályok szerint – fordított áfával számlázza. Ezen kívül ügyfelünk kap még egy számlát a gépjármű beszerzéséhez kapcsolódóan, ami egy árverési díjat tartalmaz, ami szintén fordított áfás. A kérdés, hogy mi a jogkövető eljárás a gépjármű beszerzésével és későbbi értékesítésével kapcsolatosan? Lehetséges eljárások: A) a két kis tétel és az árverési díj után felszámítja, és megfizeti az áfát, de nem helyezi azt levonásba, mert ezek a költségek a használt cikk beszerzéséhez kapcsolódnak. Értékesítéskor a "különbözet", amiből áfát fizet, az a kocsi beszerzési ára, valamint a három kis tétel forintosított összege, plusz az ezekre felszámított áfa lesz? Vagy a különbözet az eladási ár és a gépjármű számlázott ára lesz? Ebben az esetben az közösségi beszerzés áfája levonható? Vagy mi a megfelelő eljárás?

Használtcikkhez tartozó szolgáltatások Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az lenne a kérdésem, hogy használt autóknál árrés adózás alkalmazása esetén (egyedi nyilvántartással) levonható-e a beszerzéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások számlájának áfája vagy az értékesítéshez szükséges 1-1 alkatrész beszerzésének áfá-ja? Beszerzésnél tipikusan jutalékok merülnek fel, amik egyértelműen köthetők a gépjárművekhez, amelyekről áfás számlát kap a társaság. Az áfatörvény 222. §-a alapján úgy értem, hogy nem vonható le, de megerősítésre lenne szükségem. Illetve ennek tükrében, akkor hogyan kell alkalmazni az árrésadózás alá tartozó közösségen belüli beszerzést? A jutalékra a bevallásban a fizetendő adót fel kell tüntetni, a levonhatót viszont nem szabad? A közösségen belüli eladó számláján (egy számlán belül): autó árréses adózás, jutalék fordított adózás alá tartozik? Köszönöm!

Különbözeti áfa II. Kérdés

A korábban azonos címmel feltett, különbözeti áfás, használt autós kérdés-válasszal kapcsolatban lenne még kérdésem. Nem volt számomra egyértelmű a Szakértő válasza. Ha jól értem, csak attól a körtől beszerzett termékekre kell a különbözet szerinti adózást alkalmazni, ami a 217. paragrafusban fel van sorolva. Ha nem tőlük veszem, akkor levonhatom a számlán áthárított áfát – ezek szerint –, és általános szabály szerint számlázom tovább. Illetve, ha olyan viszonteladótól vásárolok, aki élt a 224 paragrafus szerinti választás jogával, akkor ő már nem minősül az e törvény szerinti viszonteladónak? Ergo neki van áfalevonási joga, áfásan számláz, ezért mi is levonhatjuk az autó áfáját, és áfásan értékesítjük? Az áfatörvény 2. alfejezet 227 paragrafusa félrevezető számomra, mert, ha van egy viszonteladó, aki él a 224. paragrafus szerinti választási jogával, és a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezt a rendelkezést, ezt bejelenti, így is számláz, akkor úgymond befolyásolja a másik viszonteladó számlázási szabályait is? Hiszen, ha alanyi mentestől vagy nem adóalanytól stb. veszek, akkor különbözet szerint számlázok, ha meg tőle vagy más olyan viszonteladótól, aki szintén élt ezzel a választással, akkor meg már áfásan? Ő a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezen fejezet rendelkezéseit, mi meg egy részére alkalmazzuk egy részére nem? Mert a beszerzés alapján kell megítélni, hogy melyik szabályt kell alkalmazni? Jól értem? Köszönöm!

Áfabevallás sora használt autó értékesítésére vonatkozóan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó cég EU-n belüli magánszemély részére értékesít használt személygépkocsit. A 65-ös és összesítő bevallás mely soraiba kell beállítani az áfa összegét? Köszönettel: Reményi Győzőné

Használt autó behozatala harmadik országból áfája II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elnézést, tegnap feltett kérdésemben nem emeltem ki, hogy a használt autót Svájcban nem magánszemélytől vásárolják, hanem vállalkozástól és számlát kapnak róla.

Használt cikket, autót értékesít? Figyeljen a különbözeti adózásra! Cikk

Számos kérdés fogalmazódott meg a közelmúltban a kiskereskedelmi különbözeti adózásról. Segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy a cégek helyesen alkalmazzák a vonatkozó rendelkezéseket.

Áfabevallás Kérdés

Kedves Szakértő! Áfabevallás kitöltésében szeretném kérni a segítségét. Ügyfelünk használt autókereskedéssel foglalkozik. Ausztriai, szintén használt autókereskedéstől vásárolt Ford Focus személygépkocsit, amiről 19 százalékos áfás számlát kapott. Az áfabevallás melyik sorában szerepeltetem? A60-as bevallást nem kell róla készítenem? Ezt az autót áfásan értékesítem? Válaszát előre is megköszönve: Langné Skaper Anna

Új terepen az áfacsalók Cikk

A használtan importált 1-5 éves autók jelentős részét áfacsalás útján hozzák Magyarországra - állítja piaci tapasztalatokra hivatkozva a DasWeltauto az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Kérem szives válaszát az alábbi kérdésemre: 1.) Egy használtautó-kereskedés közösségből vásárol használt autót, amit áfa nélkül számláznak ki részére. Ha ezt belföldön értékesiti, áfaköteles-e? 2.) Ha az EU-ból vásárolt szintén használt autót áfás számlával kapja, belföli értékesités esetén szintén áfás? Ha itthon áfa nélkül vásárol, akkor különbözet szerint kell adóznia! Ez fennáll-e akkor is, ha például Németországból hozza be a gépkocsit és áfa nélkül? (Talán az áfatörvény 87. § c.) pontja?) Ebben az esetben nem kétszer fizeti meg az áfát? Köszönöm előre is a válaszát:T.K.

Gépjámű értékesítése külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépjármű kereskedéssel foglalkozó hazai társas vállakozás megteheti-e, hogy az idehaza beszerzett, nagy értékü gépkocsit Németországba viszi, ottani értékesítés céljából? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Romániából behozott használt autó utáni adók Kérdés

Közösségen belüli használt közlekedési eszköz után fizetendő adók megállapításával kapcsolatban kérem segítségét.Egy magyar cég megvásárolja a Romániában lévő leányvállalatának tulajdonában lévő személyautót . Az autó az ÁFA tv. szerint használt közlekedési eszköznek minősül, azaz az első forgalomba helyezéstől több, mint 6 hónap eltelt és több, mint 6.000 km-t futott az autó. Kérdéseim: 1) Kell-e a magyar cégnek vagyonszerzési illetéket fizetnie? Értelmezésem szerint igen, az általam kiszámított összeg 106.000 Ft. 2) Mivel Magyarországon először helyezik forgalomba az autót, így fizetni kell regisztrációs adót, előzetes kalkuláció alapján 479.000 Ft-ot. A forgalomba helyezés adminisztrációs költségei is terhelik a magyar céget, pl. eredetvizsgálat, rendszám, legyen 100.000 Ft. A jármű vételára 20.000 EUR. Az eladó 20.000 EUR összegről állítja ki a számlát, mivel a vevő magyar cég és van közösségi adószáma, így az ügylet Magyarországon adóköteles. A 20.000 EUR-t az ÁFA tv. szerinti árfolyammal számolják át forintra, ami legyen 300 Ft, azaz a számla összege forintban 6.000.000 Ft. A vevő a normál közösségen belüli beszerzés szabályai szerint bevallja és befizeti az adóalap után a 27% ÁFA-t, amit az ÁFA tv.124.§-a alapján nem von le. Kérdésem, hogy a vételár és a fenti díjak alapján mennyi lesz a fizetendő ÁFA alapja:Az ÁFA tv.: 70. § -a szerint:(1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak:a) az adók, vámok, illetékek, járulékok, hozzájárulások, lefölözések és más, kötelező jellegű befizetések, kivéve magát az e törvényben szabályozott adót;b) a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen: a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek.(2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazandó abban az esetben is, ha a járulékos díj és költség áthárítása külön megállapodáson alapul.Vételár 6.000.000 Illeték (ha fizetendő) 106.000 Regisztrációs adó 479.000 Bekerülési ár összesen 6.585.000 Ft. A bekerülési ár része lesz, de szerintem a fizetendő ÁFA-nak nem képezi alapját a forgalomba helyezés adminisztrációs költsége, azaz a 100.000 Ft, jól gondolom?Kérdésem, hogy mennyi lesz a fizetendő ÁFA alapja: 6.585.000 Ft vagy más összeg, ha más összeg, mennyi és milyen tételek tartoznak bele? Az ÁFA 67. § (1) bekezdése szerint „Az ellenérték helyett a szokásos piaci ár az adó alapja abban az esetben, ha a termék értékesítése nem független felek között történik, feltéve, hogyb) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék szokásos piaci árához képest, és a termék beszerzőjét az adólevonási jog nem egészben illeti meg.A fenti személygépkocsi adásvétel nem független felek között történik és a vevőnek ÁFA levonási joga nincs. Azt a fogalmat, miszerint az ellenérték aránytalanul alacsony, nem fogalmazza meg az ÁFA törvény, a témával kapcsolatban talált szakmai vélemények alapján a 20-30% -os eltérés még nem, de a 40% -os eltérés aránytalanul alacsonynak minősül. Kérdésem, hogy milyen %-os arányú eltérés tekinthető aránytalanul alacsonynak? Válaszát előre is köszönöm.

Többe kerül a használt autó, mint az új Cikk

Az autóvásárláshoz kapcsolódó terhek tehát az új gépkocsik esetében inkább csökkentek, míg a használtautóknál emelkedtek. A fenntartásnál ugyanakkor nincs ilyen jellegű differenciálás: a kocsi korától függetlenül többet fizetünk az idén, mint tavaly, ha autózni akarunk, s ez nem csak a csúcsra járó üzemanyagárakkal magyarázható.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close