17 találat a(z) hallgató cimkére

Duális hallgató díjazása Kérdés

Családi kedvezmény Kérdés

Nappali tagozatos hallgató és kft. ügyvezetője Kérdés

Duális képzésben résztvevő hallgató munkaideje és szabadsága Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hallgató duális képzés keretében foglalkoztatott, a tanév során 106 munkanap került előírásra, valamint a jogszabály szerint 20 nap szabadság is jár részére. A hallgató duális képzési naptára csak az iskolai és munkanapokat jelöli, sajnos az intézménytől nem kaptunk egyértelmű választ. A nyár során a naptárban nem jelölt kb. 6 hét időszak. A kérdésünk: a 20 nap szabadság mikor igényelhető/adható ki: a 106 előírt munkanapon felül, vagy annak terhére?

Hallgatók szakmai gyakorlaton – társadalombiztosítási előírások Cikk

Folyamatosan érkeznek kérdések a szakmai gyakorlat keretében alkalmazott, felsőoktatásban tanuló hallgatók társadalombiztosítási, illetve adó- és munkaügyi jogállását illetően, így talán nem haszontalan, ha röviden ismét áttekintjük ezt a témakört.

Hallgatói szakmai gyakorlat díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az Nftv. 44. § (3) a) pontjának (nemrég módosított) szövegére vonatkozik: "a) *az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben díjazás illetheti, illetve a hat hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat ideje alatt, valamint a duális képzés képzési ideje alatt díjazás illeti, amelynek mértéke legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) hatvanöt százaléka, a díjat – eltérő megállapodás hiányában – a szakmai gyakorlóhely fizeti," 14 hetes szakmai gyakorlatom idejére a gyakorlóhely – a törvény szövegének sajátos értelmezésével, – 6 hetes időtartamonként számolva a havi minimálbér 65%-át akarja kifizetni. Meglátásom szerint ez nem megfelelő értelmezés, és szembemegy a jogalkotó szándékával (a törvény szövegének korábbi verziójában szereplő heti bontású bérezés is ezt erősíti). Tisztelettel kérném szakmai véleményét, hogy a vonatkozó jogszabály alapján, a szakmai gyakorlat idejére járó díjazás a gyakorlat idejének megfelelő időszakra vetített (heti/havi) minimálbér összegével kell megegyezzen, vagy lehetséges-e, hogy 6 hetes időszakra a havi minimálbér 65%-ával számoljanak? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Hallgatók, diákok, oktatók számára meghirdetett rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja törvény 1. számú mellékletének 8.43. pontjáról szeretnék kérdést feltenni, mely szerint a hallgatók, tanárok számára meghirdetett rendezvény mentes az szja és a szocho alól 2019. 01. 01-jétől. Egyetemünk sportszolgáltatást vett igénybe hallgatók, tanárok és közalkalmazottak számára egy időben. Ebben az esetben meg kell-e fizetni a járulékot és az adót a rendezvény után a közalkalmazottak tekintetében?

Nőne a diplomás gyed időtartama Cikk

Módosítana az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyes családtámogatási tárgyú törvények szabályain. Emelkedne például a az úgynevezett diplomás gyed időtartama – derül ki egy részanyag tervezetéből.

Együttműködési megállapodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó "Megállapodás gyakorlati képzési feladatokról" szerződést kötött egy felsőoktatási intézménnyel egy hallgató gyakorlati képzésére vonatkozóan. Időtartama: 04.08-07.22-ig terjed. Törvényi hivatkozás: Szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV.tv.,és az Szht. végrehajtásáról szóló 13/2008. SZMM rendelet. (Ezt csak azért írtam le, mert miután változott a törvény, ennek is van jelentősége). Kérdésem az lenne, hogy a hallgatót a NAV felé jelenteni kell-e a 1041-es nyomtatványon? Díjazását illetően pedig megerősítést szeretnék kérni, hogy az hetente a minimálbér 15 százaléka-e? És van-e valamilyen egyéb kötelezettsége a vállalkozónak? Köszönöm szépen előre is a válaszát. Üdv.: Fazekasné

Ez hiányzik a diákszövetkezetek tb-jének könnyítéséből Cikk

Módosulna két kormánypárti képviselő előterjesztése alapján a diákszövetkezetben nappali tagozatos hallgatóként munkát végzők utáni közteher-fizetési kötelezettség.

Csak 6 hétnél hosszabb munka esetén fizetik a gyakornokokat, akkor is alul – változtatást követelnek Cikk

A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kezdeményezi négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata a szakmai gyakorlatok rendszerének felülvizsgálatával együtt.

Szakmai gyakorlat (230/2012) Kérdés

Főiskolás hallgatóként 2014 februárjától kötelező szakmai gyakorlatom (6 hónap) töltöm majd. Tanulmányaimat még 2011-ben a 2005. CXXXIX. törvény alapján kezdtem meg. Közben kijött az új felsőoktatási törvény, 2012.09.01-től hatályos a 44. §, és annak kapcsán a 230/2012-es kormányrendelet is megszületett. Kérdésem mindezek után, hogy nekem, mint 2011 szeptemberétől tanulmányokat folytató hallgatónak milyen típusú munkaszerződést kell kötnöm a leendő gyakorlati helyemmel (főiskolától független külsős cég)? Hallgatói munkaszerződés a 230/2012 alapján? Mert a 230/2012 kormányrendelet 20. § (3) így szól: "Azok a hallgatók, akik tanulmányaikat alap- és mesterképzésben a 2005. évi törvény szerint kezdték meg, szakmai gyakorlatára a 2005. évi törvény rendelkezései irányadók."Ugyanakkor a 2005-ös felsőoktatási törvény 46. § (10) már akkor is említi a hallgatói munkaszerződést. Mi a (van-e) különbség a kettő között? Továbbá függetlenül a felvételem évétől, jól gondolom hogy a munkáltatónak mindenképpen be kell jelentenie, vonnia kell a járulékokat, adókat (kivéve az szja-t, ha a minimálbér alatt maradok), illetve a fél évre arányosan szabadnapokat kiadnia? Végül a munkaszerződés típusa befolyásolja a munkáltató szakképzési hozzájárulás csökkentésére vonatkozó igényét? Bocsánat a hosszú kérdésért, válaszukat előre is köszönöm!

Ezt kell tudni a hallgatói munkaszerződésről Cikk

Közeledik a nyár és ezzel ismét elérkezik az egyetemi, illetve főiskolai hallgatók nyári szakmai gyakorlata is. Az idei szakmai gyakorlatok vonatkozásában már alkalmazni kell a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2012. szeptember 1-jétől hatályos 44. §-át. Az említett jogszabályi hely igyekszik pontosan meghatározni a hallgató szakmai gyakorlaton történő foglalkoztatásának a feltételeit, illetve az őt megillető díjazást.

Gyakornok Kérdés

Végzős hallgatókat alkalmazunk, akiknek 2013. július 1-jén szűnik meg az egyetemmel a hallgatói jogviszonyuk. Ők már egyébként letöltötték a kötelező 6 hetes gyakorlatukat, ez egy azon túli gyakorlat. Kérdés: szükség van-e az egyetemmel megállapodásra, hogy hallgatókat fogadunk tőlük gyakornoknak, ahhoz, hogy adó- éss járulékmentes legyen a foglalkoztatásuk? 2013. július 1 után milyen adózási és munkajogi kötelezettségeink lennének, amennyiben tovább foglalkoztatjuk őket?

Költséghatékony megoldás és járulékfizetés Cikk

Rokkantsági ellátásban részesülő tag járulékának utólagos bevallás, fősiskolás gyakorlati képzéséhez kapcsolódó tennivalók - az Adózóna tb-szakértői válaszolnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close