141 találat a(z) házastárs cimkére

Kell-e plusz valamit fizetni a kft. részéről? Kérdés

Ha a feleségem helyett (aki munkanélküli, de tulajdonos a kft.-ben) a kft. fizeti az egészségügyi járulékot, akkor ezután kell-e még plusz "valamit" fizetni a kft. részéről? (Lásd: Egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalása című cikket.)

Özvegyi nyugdíj: így számítanak az élettársi és a házastársi évek Cikk

Élettársi, házassági, majd a válást követően ismét élettársi kapcsolatban élt párjával az özvegy. Nem kapott özvegyi nyugdíjat, jogorvoslati kérelmével a Kúriáig jutott.

Özvegyi nyugdíj: ki jogosult rá, és milyen feltételek teljesülése esetén? Cikk

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Feleség, mint "beugró" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó élelmiszer kisboltot üzemeltet. Az új szabályozás alapján csak ő, illetve közeli hozzátartozója lehet vasárnaponként az üzletben, mint eladó. Ha az egyéni vállalkozó egy-egy vasárnap nem ér rá és, a felesége "ugrik be" helyette, akkor vele kell-e munkaszerződést kötni és részére bért fizetni? Ha a kötelező legkisebb órabért számoljuk el neki, akkor vasárnapra jár-e bérpótlék? Tisztelettel: Emese

Vasárnapi és ünnepnapi munka Kérdés

Be kell-e jelenteni, dokumentálni a vasárnapi és ünnepnapi munkát akkor, ha a kft.-tulajdonos házastársa (aki a kft. alkalmazottja) vagy a gyermeke (aki szintén a kft. alkalmazotta) dolgozik? Ha igen, mi a teendő?

Kapcsolt vállalkozások családtagok külön tulajdonában Kérdés

Tisztelettel kérdezem: ha X és Y természetes személyek házastársak, X-nek A cégben, Y-nak B cégben van többségi tulajdona, akkor A és B cégek kapcsolt vállalkozások-e? Illetve ugyanez a kérdés, ha Y-nak nem többségi tulajdona van, hanem 50 százaléka B cégben, akkor az kapcsolt-e A-val?

Love story adónézetből Cikk

Mitévő legyen a szerelmespár, ha gyümölcsöt érlel a szerelem? Bármilyen furcsa, ez adókérdés is lehet.

Előbb jut a pénzéhez, ha nem feledkezik meg erről Cikk

Aki nem utólag szeretné megkapni 2015-ben a rendszeres jövedelmének adóját, járulékait csökkentő családi kedvezményt, még az első kifizetés számfejtését megelőzően nyilatkoznia kell arról, hogy a kifizető a járandóság adóelőlegének, járulékainak megállapításánál vegye figyelembe ezt a kedvezményt. Mire figyeljenek az érintettek?

Üzletrész-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft. tulajdonosa 2014 novemberében házastársának ajándékozza az üzletrész 40 százalékát. A kft. jegyzett tőkéje 3 000 000 forint, ajándékozáskor az eredménytartalékban van 14 000 000 forint. A kft. tulajdonában van egy 25 000 000 forint értékű lakás, amelyet a kft. irodának használ. A cég ügyvédje az ajándékozásról szóló iratot benyújtotta a NAV-nak. Kérdés: az ajándékozottnak és az ajándékozónak van-e bármilyen adófizetési kötelezettsége (például eredménytartalék arányos részének kiadása – ennek szja- és ehovonzatával –, ha van, azt a magánszemélyeknek kell-e befizetni, vagy a cég kötelezettsége levonni, bevallani és befizetni az adót? Üdvözlettel: Fix Kft.

Üzletrész-ajándékozás Kérdés

Tisztalt Adózóna! Ingatlan-tulajdonjoggal rendelkező, nem ingatlanforgalmazó társaság tulajdonos elajándékozná üzletrészének felét házastársának. A saját tőke értéke messze meghaladja a törzstőkét. Van-e az ajándékozásnak adó-, járulék- és illetékvonzata? Illetékmentes-e az ajándékozás az Itv. 17.§ (p), illetve a 26.§ (1) pontja alapján? Köszönettel, Gyúri Dénes

Házastársi üzletrész-öröklés: ez is kell hozzá Cikk

Kft. tag (ügyvezető) elhalálozása esetén milyen szabályok vannak a házastárs öröklésére? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd adótanácsadónk válaszolt.

Üzletrész öröklése Kérdés

Kérném a szakértő válaszát a kft. tag (ügyvezető) elhalálozása esetén a házastárs öröklésére vonatkozóan, az új törvény szerint. Köszönettel: Batizi Lászlóné

Lakáshitel-támogatás nem adóstárs házastársnak Kérdés

Kedves Szakértő! Kérdésem, hogy ha házasság után vásárolt, közös tulajdonban álló ingatlanra csak a férj vett fel hitelt, akkor lehetséges-e a feleségnek adómentesen lakáscélú támogatást nyújtani? Tehát függetlenül attól, hogy ő papíron nem adós, adómentes lehet-e egy ilyen juttatás? Mivel a Ptk.szerint a házastársak közös vagyonába tartoznak a közös vagyontárgyak terhei, közösen kell viselniük a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat is. Lehet-e a Ptk. ezen rendelkezésére hivatkozva anélkül is hiteltámogatást nyújtani a munkavállalónak, hogy ő adóstárssá váljon a hitelszerződésben? Válaszát előre is köszönöm!

Lakáshitel-törlesztési támogatás: ezt minden házastársnak tudnia kell! Cikk

Többen tanácstalanok, vajon kaphat-e a munkáltatójától adómentes lakáscélú támogatást a munkavállaló olyan lakáscélú hitel törlesztésére, amelyben csak úgy érintett, hogy házastársként a kötelezett adóstársa, de az adott lakásban nincs az ingatlanügyi hatóság által bejegyzett tulajdoni hányada, haszonélvezeti joga. Mit mondanak a jogszabályok?

Nászajándék, havi apanázs – lehet, hogy illetéket kell fizetnie? Cikk

Gyűrű az eljegyzésre, a házassági évfordulóra. Nagy összegű bankszámla nyitása, vagy havi apanázs az unokahúgnak. Melyik után kell illetéket fizetni? Nézzük a hatályos szabályokat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink