141 találat a(z) házastárs cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két cég tulajdoni és egyéb viszonyai: Bt. -- N 45% beltag és ügyvezető, a kft.-nél ügyvezető és J férje -- Z 50% beltag és ügyvezető, L felesége, J. nővére -- L 5% kültag L felesége Kft. -- N 50% ügyvezető, J férje, a bt.-nél tag és ügyvezető -- J 50% ügyvezető N felesége, a bt.-nél Z húga Kérdésem: a kapcsolt vállalkozás akkor is fennáll, ha a bt.-nél megszűnik N ügyvezetősége? A társaságok nincsenek gazdasági kapcsolatban, tevékenységünk sem azonos. Köszönettel: Réthelyiné

Közös őstermelői igazolvány ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő szeretne a közeljövőben a feleségével közös őstermelői igazolványt kiváltani, illetve a meglévő őstermelői státuszához csatlakoztatni a feleségét. Kérdésem az lenne, hogy ha a feleség ápolási díjat kap a beteg gyermekük után, kell neki az őstermelés miatt járulékot fizetnie, illetve hogyan kell majd megállapítani a bevételt az év végi elszámolásnál? Valamint kell-e a feleségnek is külön adószámot kiváltania ebben az esetben? Köszönöm a segítségét! Cséva

Ingatlanvásárlás illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az illeték megállapításához az alábbi esetre: egy házaspár (45 év felettiek) elvált, az addig 1/2–1/2 tulajdonukban lévő házuk a vagyonmegosztás során a volt feleség 1/1 tulajdonába kerül. A volt férj lakást vásárol. Jól gondolom-e, hogy mivel az 1/2 tulajdonát nem értékesítette, hanem vagyonmegosztás révén került ki a tulajdonából, az új lakás vásárlásához nem fűződik illetékkedvezmény? Köszönettel várom szíves tájékoztatását! Bencze Ágnes

Kapcsoltsági jogviszony feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy fennáll-e a következő két társaság között kapcsoltsági jogviszony, amelyet be kell jelenteni? A cégben három tulajdonos van, mindhárman ügyvezetők, önálló képviselettel. A szavazati arányok: 33,5-33,25-33,25%. B cégben kettő tulajdonos van, 50-50%-os szavazati aránnyal, ügyvezetésre egyikük sem jogosult, van egy kijelölt ügyvezető. A cég 33,25%-os szavazati aránnyal rendelkező tagja, ügyvezetője házastársa B cég ügyvezetőjének. A és B cég többi tulajdonosa, ügyvezetője között nincs semmilyen hozzátartozói kapcsolat. Kérdés, hogy a házastársi viszonyra tekintettel kapcsoltnak minősül-e A és B Kft.? Válaszát előre is köszönöm!

Telephelybérlés házastárstól Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egyéni vállalkozás ingatlant szeretne bérelni. A vállalkozás a feleségé, az ingatlan a férj kizárólagos tulajdonában van. Van-e lehetőség a férj és a feleség vállalkozása között szerződéskötésre? Az egyéni vállalkozásban elszámolható-e költségként ez a bérleti díj? Azt tudom, hogy jogi személy hiányában önmagával a vállalkozó nem köthet bérleti szerződést, de ebben az esetben a férj lenne a bérbeadó. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: V.M.

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy ha a dolgozó az adóelőleg-nyilatkozatán a közös érvényesítést jelöli meg (négy kedvezményezett eltartottból csak kettőre kéri ő a kedvezményt, a másik kettőre a férje kéri), akkor a munkáltatónak a 1808-as bevalláson az érvényesítés módja sorban megosztáskódot kell választania? Előre is köszönöm válaszát.

Ajándékozás Kérdés

Tisztel Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy ha a szülő ingatlant ajándékoz a feleségnek, a férj jogosultságot szerez-e vagy az csak az ajándékozotté lesz? Válaszukat előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyzet akkor, ha A Kft.-ben a férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető, B Kft.-ben pedig 50 százalékban tulajdonos a férj, a másik 50 százalék a feleség testvérének a tulajdonában van, és a feleség az ügyvezető?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kft. gazdasági kapcsolatban áll egymással. A Kft. egyszemélyes tulajdonosa egyben ügyvezető is. B Kft.-ben 30 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik A Kft. tulajdonosa, a 70 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tag az ügyvezető. A két ügyvezető házastársak. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két társaság? Köszönettel.

Kapcsolt vállakozás Kérdés

X magánszemély 50 százalékos részesedéssel rendelkezik "A" Kft.-ben, ahol a szavazati jog arányos az üzletrészek arányával és X magánszemély nem ügyvezető. X magánszemély felesége 100 százalékos tulajdonosa "B" Kft.-nek, amelyben X magánszemély ügyvezető önálló aláírási joggal.. Kapcsolt vállalkozás-e A és B Kft.?

Transzferár Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetője vagyok. Házastársam egy másik kft. 81 százalékos részesedésű tagja és ügyvezetője. Az egyszemélyes kft. ingatlant és járműveket ad bérbe a másik kft.-nek. Kapcsolt vállalkozás vagyunk-e, és kell-e transzferár-nyilvántartást vezetni 2017-ben, ha mindkét kft. kkv-nak minősül?

Házassági különvagyon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az anyukám tulajdonát képező gépjármű – amelynek én vagyok az üzembentartója – házassági külön vagyonnak számítana-e, ha azt az anyukám évek múlva nekem ajándékozná?.Ha a házastársamnak van tartozása, akkor ezt az ingóságot az ajándékozás után lefoglalhatja a NAV? Nekem kell majd ezt bizonyítani utólag? Ha a házastársamnak a bt.-ben köztartozása van, az az én saját bt.-mben lévő (anyukám és én alapítottuk még a házasság előtt) vagyont is érintheti? Előre is köszönöm Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni állásfoglalásukat. Fennáll-e a kapcsolt vállalkozás az alábbi cégek valamelyike között, ha: "A" Kft.-ben két tulajdonos van 50-50 százalékos tulajdonrésszel, és ügyvezető mindkettő, egyenlő jogokkal. "B" Kft.-ben egyszemélyes tulajdonos 100 százalékban az "A" Kft. egyik tagjának fia. "C" Kft.-ben "A" Kft. másik tulajdonosának felesége gyakorolja az ügyvezetői jogokat, valamint "A" Kft.-ben 4 órás bejelentett munkaviszonnyal is rendelkezik. Kereskedelmi kapcsolat áll fenn "A" Kft. és "B" Kft. között, valamint "A" Kft. és "C" Kft. között is. A fentiek alapján valamelyik esetben fennáll-e a kapcsoltság? Válaszukat előre is köszönöm: V. Beáta

Mögöttes felelősség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem bt.-jét 2014 januárjában, kft.-jét pedig 2015 márciusában számolták fel adótartozás miatt. Saját céggel rendelkezem, amelyből osztalékot veszek ki. Kérdésem, hogy ha veszek egy gépjárművet a saját nevemre, akkor a férjem miatti mögöttes felelősség révén akár el is veszíthetem? Úgy tudom, hogy a mögöttes felelősség a felszámolástól számított 5 éven belül bármikor fennállhat, és emiatt én mint feleség, az ingóságaimmal felelek. Kérem, hogy ebben engem megerősíteni, vagy ellenkező esetben cáfolni szíveskedjenek. Az is érdekel, hogy mikortól vehetek valamit a saját nevemre. Előre is köszönöm a válaszukat.

Élettársak, elvált szülők családi kedvezménye Cikk

A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezmény súlyos következménnyel járhat, ezért nem árt a jogosultságra vonatkozó előírások felidézése, különösen azok számára, akik élettársi kapcsolatban vagy elvált szülőként nevelnek saját, közös, vagy nem közös gyermekeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink