124 találat a(z) házastárs cimkére

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

"A" Kft. 50%-os tulajdonosa a férj, "B" Kft. 25%-os tulajdonosa a feleség. "A" Kft. "B" Kft.-ben 25%-os tulajdonrészt vásárol. "A" Kft. ezt követően tagi kölcsönt nyújt "B" számára. Be kell-e jelenteni a tagikölcsönnyújtásra tekintettel a NAV-nak a kapcsolt feleket? Köszönettel, CsK

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Melyik vállalkozás kapcsolt vállalkozása A Kft.-nek? A Kft. tulajdonosok: András 20%, László 20%, Ákos 30%, Erika 30% A Kft. családi vállalkozás, a szülők: Ákos és Erika, a gyermekek András és László B Kft. árut értékesít A Kft.-nek, nem tulajdonosa A Kft.-nek. B Kft. tulajdonosa Anna, aki András felesége, tulajdoni hányada 100%. C egyéni vállalkozó, alapanyagot szállít A Kft. részére. Nem tulajdonosa A Kft.-nek. C Kft. tulajdonosa Mariann, 100%-ban, aki László felesége. D Kft. bérmunkát végez A Kft.-nek. D Kft. tulajdonosai: András 33%, László 33%, Ákos 33% Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Kedves Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy kapcsolt vállalkozás-e, ha az egyszemélyes kft.-nek a kft. tulajdonosának felesége, aki egyéni vállalkozó – szolgáltatást számláz? Köszönettel: Kocsisné

Adókban és illetékekben a bejegyzett élettársak jogai azonosak a házastársakéval Cikk

Az ombudsman fellépése nyomán a bejegyzett élettársak immár a házastársakéval azonos adó- és illetékkedvezményre jogosultak. A bejegyzett élettársakat is megilletik mindazon adójogi kedvezmények, amelyeket a törvény a házastársaknak biztosít.

Megúszhatja az ingatlan-bérbeadás utáni ehót, ha osztozik a bevételen Cikk

Több tulajdonosa van egy ingatlannak, amelyet bérbeadással hasznosítanának. Van-e rá mód, hogy fele-fele arányban osztozzanak az abból származó bevételen, és így ne kelljen egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetniük? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

Evából katába, többes jogviszony Kérdés

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: egy házaspárnak két vállalkozása van. Egy kft., melyben a feleség a többségi és a férj a kisebbségi tulajdonos, illetve egy bt., melyben a férj a többségi, a feleség a kisebbségi tulajdonos. Mindkét társaság az eva hatálya alá tartozik. Jelenleg a férj is és a feleség is a bt.-ben töltik ki a teljes biztosítási jogviszonyukat, a férj tagként, a feleség alkalmazottként, és itt fizetik meg a teljes adó- és járulékkötelezettségüket. 2017. január 1-jétől a bt. ki szeretne lépni az evából és katás vállalkozóvá kíván válni. A férj a havi 50 ezer forint befizetésével szeretne eleget tenni az adó- és járulékkötelezettségének. A feleség mindkét vállalkozásban folytat tevékenységet. Kérdésem, hogy a feleség is eleget tehet-e a bt.-ben (kisebbségi tagként) a havi 50 ezer forint megfizetésével a rá vonatkozó adó- és járulékkötelezettségének, és ha igen, akkor őt is be kell jelenteni, mint főállású katást? A kft.-ben a tervek szerint (hasonlóan a jelenlegi állapothoz) az eva megfizetésével van lehetősége az osztalék kivételére. Köszönöm a segítségét!

Első házasok adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. alkalmazottja élettársi közösségben élt, született közös gyermekük. 2016-ban összeházasodnak, jár-e nekik az első házasok adókedvezménye abban az esetben is, ha már a közös gyerekük után érvényesítik az adókedvezményt? Üdvözlettel.

Munkáltatói lakástámogatás: változnak a szabályok, itt a sorvezető Cikk

Szinte naponta érkeznek a lakáscélú felhasználásra nyújtható kölcsönt, támogatást érintő kérdések, cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, beleértve a 2017. évi adócsomagban a parlament által megszavazott módosításokat is.

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások Cikk

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Munkáltatói támogatás lakáshitel-törlesztéshez Kérdés

Egy alkalmazottnak a férjével együtt van lakáshitele. A férj az adós, az ő bankszámlájáról megy a törlesztés. A feleség adóstárs. A feleségnek kettő 4 órás munkahelye van. A feleség mindkét munkáltatója adhat a hiteltörlesztéshez támogatást? Ez a törlesztőrészlet 30 százalékáig terjedhet munkáltatónként? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás – házastársak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjemmel 50-50 százalékban tulajdonoljuk a kft.-nket. A férjem kiváltaná az egyéni vállalkozói igazolványt. Azt szeretném tudni, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a férjem és a kft.? Van-e valami kockázata/adójogi következménye annak, ha piaci áron számláznak egymás között? Egyéni vállalkozásomba beszámlázhatna a férjem? Köszönöm.

Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, mikor éled fel? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíjra szerezhet jogosultságot a jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, illetve az élettársa. Ismertetjük azt is, hogyan, hol kell igényelni ezt a tb-ellátást.

Közös tulajdonú lakás bérbeadása Kérdés

A házastársak 50-50 százalékos tuladoni hányaduk alapján megállapodhatnak-e abban, hogy a férj adja bérbe a lakást teljes egészében? Csak a férj kér adószámot, adózik a teljes bérleti díj után, figyelembe véve a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, a teljes vételár utáni amortizációt? Amennyiben lehetséges, kérem sürgős válaszukat, előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A vállalkozás: "A" magánszemély 50 %-os tulajdoni hányad, "B" magánszemély 50 %-os tulajdoni hányad. Az ügyvezetést "A" magánszemély látja el. B vállalkozás: "C" magánszemély 100 %-ban tulajdonos. Az ügyvezetést "B" magánszemély látja el. "C" magánszemély és "B" magánszemély házastársak. Kapcsolt vállalkozásnak számít?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs