141 találat a(z) házastárs cimkére

Kapcsolt vállalkozó-e a katás feleség? Kérdés

Kapcsolt vállalkozások: itt a magyarázat, miért ugyanazon személyek a házastársak Cikk

A kata-, illetve a társaságiadó-törvény esetében kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e egy társasági adó alatt működő kft. (tulajdonos a feleség) és egy katás bt. (a férj a beltag, a kültag egy tőlünk független harmadik személy) egymás közötti számlázása? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Katatörvényben "egy személy" kifejezés jelentése Kérdés

Őstermelők, családi gazdaságok: új év, új törvény – mutatjuk a részleteket Cikk

Régóta napirenden van az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos rendelkezések újragondolása. Ennek egyik indoka az volt, hogy az adóztatással kapcsolatos bevételi határok évek óta változatlanok voltak. További indokként lehet említeni, hogy a közös őstermelői tevékenységet folytatók és a családi gazdaságok esetében több olyan korlátozó szabály van hatályban, amely nem életszerű, ilyen például a közös háztartás. A családi gazdaságokról szóló nemrégiben benyújtott, T/13261 számú törvényjavaslat újragondolja a szabályozást.

Kapcsolt vállalkozás – kata Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Kapcsolt vállalkozás meghatározása és bejelentése Kérdés

Kata 2021 – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Katás feleség Kérdés

Özvegyi nyugdíj elvált vagy különélő házastársnak, élettársnak Cikk

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság kapcsán mindenkinek elsősorban az ugrik be, hogy az elhunyt után özvegyi nyugdíjat a házastársa részére lehet megállapítani. Valójában azonban – a hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint – özvegyi nyugdíjra jogosult lehet az elhunyt jogszerző házastársa, elvált házastársa, bejegyzett élettársa és élettársa is. Jelen cikk azon speciális eseteket tekinti át, amikor az özvegyi nyugdíjra a különélő vagy elvált házastárs, illetve az élettárs szerezhet jogosultságot.

Ingatlanértékesítés egyéni vállakozóként Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Katás vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt. ügyvezetőjének házastársa a járvány miatt elveszti az állását. Kérdésem a következő. Mi a legcélravezetőbb megoldás, hogy biztosított legyen a házastárs? A katás bt. alkalmazza őt, vagy kültagként léptesse be a cégbe? Fizethet-e ő a bérjárulékok helyett havi 50 000 forintot? Vagy esetleg van-e más lehetősége a házastársnak a biztosítási jogviszony fenntartásához? Köszönettel

Családi kedvezmény módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adó- és járulékkedvezmény igénybe vétele kapcsán, az alábbi példán levezetve szeretnék tanácsot kérni. A család jogosult pl. 1.000 EFt családi kedvezményre. 1) Férj beadta az SZJA bevallását és csak 500EFt családi kedvezményt igénybe vett, holott az egész 1.000 Eft-ot igénybe tudta volna venni! Az Art. 54. § (3) alapján már nem önellenőrizheti a családi kedvezményt? 2) A feleség még nem adta be a bevallását, és igénybe venné a maradék 500 EFt-ot, de csak 300 EFt-ot tud családi adókedvezményként, a többi járulékkedvezmény lenne? Igénybe veheti járulékkedvezményként? Nem találtam a törvényben, hogy ha megosztják a családi kedvezményt (lásd fenti esetben), és a felek jövedelme lefedné a családi kedvezmény igénybe vételét, akkor már nem vehetik igénybe a járulék kedvezményt. Köszönöm a választ! Anna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink