22 találat a(z) göngyöleg cimkére

Raklapkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fuvarozással foglalkozik. A fuvarfeladatok nagy részét eseti megbízással teljesítjük. A közúti árutovábbítási szerződéseket a 120/2016 (VI. 7.) kormányrendelet szabályozza. A raklapok kezelésére vonatkozó részt idézem: "10. Raklapcsere, göngyölegkezelés 11. § A raklap és a göngyöleg cseréjét, kezelését a fuvarozó díj ellenében, a feladó költségére és kockázatára külön szolgáltatásként végzi." A kérdésem ehhez a ponthoz kapcsolódik. Van-e lehetősége a megbízónak a kormányrendelet ezen pontját felülírni? Kérheti-e a megbízásban csereraklapok biztosítását vagy a raklapok visszaszállítását díjtalanul? Amennyiben nem teszünk eleget a megbízás raklapkezelésre vonatkozó pontjának, szabályszerűen számlázza-e ki cégünk felé megbízónk a vissza nem szállított raklapok díját? Kérem szíves állásfoglalását! Köszönettel! Stock Ildikó

EUR raklap térítés nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk áfaalany. Kereskedelmi tevékenységünk okán EUR raklapon szállítunk bel- és külföldre egyaránt. Több esetben érték nélkül szerepel az értékesítési számlán a raklap, de van amikor ellenértéket (betétdíjat) számítunk fel. Göngyölegekről is folyamatos mennyiségi és értéknyilvántartást vezetünk. Kérdéseim a térítés nélküli esetre vonatkoznak: 1. A 81. Elabéként számolhatom-e el (a 26.-tal szemben) a havi készletkönyvelés során az ellenérték nélkül átadott raklapok beszerzési értékét? Nem minősül térítés nélküli anyag átadásnak? 2. Áfafizetési kötelezettséget keletkeztet annak ellenére hogy csomagolóanyag? 3. Felmerül az a verzió is, hogy csak a raklapról mint göngyölegről az eddigi mennyiségi és értéknyilvántartás helyett csak mennyiségi nyilvántartást vezetnénk. Az évközi raklap beszerzést ez esetben az 511. csomagolóanyag költségnem számlára könyveljük. Az évközi mozgásokat értékben nem, csak mennyiségben tartjuk nyilván. Így az ellenértékkel eladott esetben sem számoljuk el az Elabét. December 31-én a meglévő mennyiség értékével csökkentjük 511. csomagolóanyag költségeinket a 26.-tal szemben. Ez helyes lehet így? Válaszukat előre is köszönöm.

Visszaváltott göngyöleg áfája Kérdés

Kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozás (áfás) visszaváltja a göngyöleget. Kell-e bizonylatolni, hogyan kell könyvelni, mi a helyzet az áfával?

Göngyöleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk, amikor árut vásárolt, az árut raklapon küldték ki, de a raklapért nem számoltak fel semmit. Viszont, amikor mi értékesítjük az árut, a vevő kifizetné a raklapot is. A kérdésem a következő lenne: hogyan kell nyilvántartásba vennem azt a göngyöleget, amelyért nem fizettem? Értékesíthetem-e azt? Válaszukat előre is köszönöm. B. K.

Korábbi "Visszáru számla könyvelése" kérdés kiegészítés Kérdés

Kedves Sinka Júlia! Egy korábbi válaszával kapcsolatban merült fel bennem egy kérdés. Megjelenés időpontja: 2014. 07. 11., a kérdés címe: ”Visszáru számla könyvelése”. Idézek az Ön válaszából: "Az Áfa-tv. 153/C.§.(1) bekezdésében előírtak szerint, ha a levonható, előzetesen felszámított adó utólag, az adólevonási jog keletkezését követően – az adótörvény 77. §-ában felsorolt esetkörökben, így a visszaküldött göngyöleg miatt – csökken, a különbözetet a vevő… (A göngyöleg visszáru azonban jellemzően több értékesítéshez – és így több számlához – kapcsolódik, és nem mindig lehet pontosan megállapítani azt, hogy az éppen visszahozott göngyöleg éppen melyik korábbi eladáshoz köthető.) Az áfatörvény ide vonatkozó paragrafusa: „153/C § (4) Az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezők utólagos változásának minősül a pénz visszatérítése az adóalany részére a 77. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint, feltéve, hogy ezen adóalany részben vagy egészben adólevonásra jogosult, azon termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában, amelyre tekintettel a pénzvisszatérítést kapja." Értelmezésem szerint azonban a hivatkozás a 77. § (4) bekezdésére értendő, és nem a teljes 77. paragrafusra. Kérdésként merül fel bennem (továbbra is) a visszáru számla helyes áfatörvény szerinti megítélése. Válaszát előre is köszönöm.

Szállítói számlán göngyöleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállítói számlán szereplő göngyöleget külön kell könyvelni az árutól? A bejövő számlát nem bontjuk meg árura és göngyölegre, hanem a számla végösszegét 814-re könyveljük. Helyes ez így, vagy meg kellene bontani a számlát? Ha meg kell bontani, akkor a beszerzett göngyölegnek melyek a könyvelési tételei? Vendéglátással foglalkozunk. Nagyon köszönöm a válaszát!

Áfabevallás 31-34. sorainak értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallás 31-34. soraiban mely tételeket kell szerepeltetni? A göngyöleg-visszavételről szóló mínuszos számlát, a jóváíró számlát, az engedményt például melyik sorban kell szerepeltetni? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Több éve vásárolt kriptovaluta értékesítése 2022-ben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kiva és az értékvesztés

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs