249 találat a(z) fuvarozás cimkére

Vámáru fuvarozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar megbízó Kínából származó vámáru fuvarozásával bízott meg belföldi székhelyű fuvarozó céget belföldi viszonylatra (Zalaegerszeg-Vecsés között). A megbízó azt kérte, hogy a belföldi fuvarozó cég áfamentesen számlázzon neki. Kérdésem az lenne, hogy mikor járok el helyesen a számlázásnál? Köszönöm a válaszát.

Mikor nem lehet levonni a fuvarozás áfáját? Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha vásárolok árut, és azt belföldön fuvaroztatom egy fuvarozó céggel, amely áfás számlát állít ki, annak levonhatom az áfáját, de ha külföldről hozatom be az árut, akkor hiába állít ki áfás számlát, én ezt nem helyezhetem áfalevonásba, ezt jól tudom?

Áfamentes export-import: így úszhatják meg a fuvarozók az adót Cikk

Jellemzően mentesülnek az adófizetés alól a termékek nemzetközi forgalmához kapcsolódó fuvarozási szolgáltatásokat, azonban a fuvarozóknak, szállítmányozóknak körültekintően kell eljárniuk az adómentesség feltételeinek vizsgálata, illetve a mentesítés feltételrendszeréhez illeszkedő igazolások beszerzése során. Cikkünkben ismertetjük a szükséges tudnivalókat.

NAV-adók befizetési határideje Kérdés

Egyik teherautónkat a vámosok megállították Budapesten. (A teherautón rönkfa volt, de ez mellékes.) A megállítás 13-án délelőtt 10 órakor történt. Kiderült, hogy az adófolyószámlán 350 000 forint adótartozásunk van. De ez az adótartozás 13-án a 08-as bevallás okán könyvelődött fel, melyet el is kívántunk utalni 13-án. Azért emelem ki a 13-át, mert 12-e vasárnapra esett, így minden 13-ára tolódott, de ez is mellékes. Tehát el kívántuk utalni a 350 ezer forintot körülbelül délben, amikor beérünk az irodába. Viszont mivel a teherautót a NAV megállította, s ez alapján megállapította, hogy adótartozás van, ezért nem engedték tovább. Lefoglalási cselekményt hajtottak végre. Közben a NAV valamelyik irodájából felhívtak, s tájékoztattak, hogy amennyiben átutaljuk most azonnal a 350 ezer forintot, akkor továbbengedik az autót. Besiettünk az irodába, s elutaltuk a 350 ezer forintot. A NAV részére e-mailen megküldtük az utalás tényét, s elengedték az autót. Ennyi dióhéjban. A kérdésem: mikor esedékes a járulék vagy bármilyen adó befizetése? A határidő napján 0 óráig, vagy 24 óráig? Tehát esetünkben 13-a 0 órakor már az adófolyószámlán kellett volna lennie, vagy elég lett volna, ha 24 óráig megérkezik? Mert ugye a bevallásra 12-e 24 óráig van lehetőség. Ha a 4 órás utalást nézzük, akkor, ha akár 16 órakor, az utolsó pillanatban utalok, akkor is határidőben megkapja a NAV a pénzt. Kérem, tájékoztasson, hogy van ez! Köszönöm.

EKÁER-mizéria: bezárult egy kiskapu, máris itt az újabb probléma Cikk

Június 1-jétől ismét módosult az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer működéséről szóló 5/2015. NGM-rendelet. Május végéig az ekáerszám igénylésével az adóalany egy feladótól, egy címzett részére, egy gépjárművel történő fuvarozás adta a bejelentés egységét. Júniustól viszont akkor is elég egy ekáerszám, ha egy feladó, több felrakodási címéről, vagy egy címzett, több kirakodási címére történik a fuvarozás.

Németországi minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2015.01.01-jétől érvényes németországi minimálbérrel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha egy fuvarozó cég sofőrje (aki 122 000 Ft havibérre van bejelentve) 8 óra munkát végez 2015. május hónapban Németországban (nem tranzitforgalom), akkor a német minimálbér részére 8 óra*8,5 EUR/óra*306,56 Ft/EUR= 20 846 Ft. Ebből az adóalap: 14 592 Ft. A kérdésem az lenne, hogy az én bérprogramom kiszámít mindent, ha beírom az óraszámot, és az euróárfolyamot, csak azt nem értem, hogy ez a 14 592 Ft különbözet(adóalap) hogy jön ki?

Importhoz kapcsolódó fuvar Kérdés

Egy magyarországi kft. megrendelő egy belföldi fuvaroztatóval a következő fuvart végeztette el. A megrendelő számára harmadik országból beérkezett vámáru útvonala: Bratislava-Fischamend-Bratislava-Budapest. Kérdésem, hogy a belföldi megrendelő által a leírtak szerint megrendelt fuvart hogyan kell számlázni? Várom szíves válaszukat, köszönettel.

Közösségi értékesítés eladói kiszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösség területére értékesít egy mezőgazdasági gépet, melyet céges tehergépjárművével, illetve egy ahhoz kapcsolt utánfutóval saját maga fuvarozna ki. Ebben az esetben milyen okmányok szükségesek (cmr, szállítólevél, stb.), illetve érinti-e ez a fuvar az ekáert, ha a gépjármű össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, de az utánfutóval, illetve a rajta lévő géppel együtt már igen?

Díjbekérő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft., amelynek könyvelek, fuvarozással foglalkozik. A partnerek 60 napra fizetnek a kft.-nek az elvégzett munkáért. A kft.-nek ez áfabefizetési nehézséget jelent, mert 60 napig nem kapnak pénzt, de az áfát be kell fizetniük a kiállított számla után. Van arra lehetőség a törvény szerint, hogy díjbekérő levelet vagy pro-forma számlát állítanak ki, így nem kell áfát befizetniük, csak amikor megkapják az ellenértéket, és kiállítják a számlát? Illetve ebben az esetben a számlát milyen teljesítésre írom, hogy esetleg már áfaszempontból egy lezárt időszakot ne érintsen? Köszönöm.

Harmadik országba fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem írja meg, hogy az alábbi esetben, mi a teljesítés helye, áfásan v. áfa nélkül kell számlázni és az áfabevallás melyik sorában kell feltüntetni a gazdasági eseményt? Magyar adóalany fuvarozó vállalkozás megbízást kapott magyar adóalany cégtől, hogy fuvarozzon el Magyarországról Svájcba valamilyen terméket. Kérem, hogy a fuvarozó cég szempontjából nézze az eseményeket! Kérem a vonatkozó jogszabályt is írja meg. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Minimálbér vagy garantált bérminimum? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozást végző cég vagyunk. Csak és kizárólag 3,5 tonna össztömeg alatti tehergépjárművekkel dolgozunk. Szeretném megkérdezni, hogy sima "B" kategóriás jogosítvánnyal rendelkező gépkocsivezetőinknek szükséges-e megadni a garantált bérminimumot vagy elegendő a minimálbér? Válaszát Köszönöm!

Külföldi fuvarozás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar fuvarozó szállítja az árumat Záhony és Horvátország egy bizonyos városa között. Kérdésem a következő: 1. A fuvarozó által kiállított számla részemre áfás kell, hogy legyen? 2. A fuvarszámlát az 5-ös számlaosztályba vagy a 9-esbe (árbevételt csökkentő) tételként kell könyvelni? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel.

Magyarországon bejegyzett cég külföldön végzett szolgáltatása Kérdés

Magyarországon bejegyzett cég Olaszországban repülőket bérel, és ott végzi a személyszállítást és a teherfuvarozást magánszemélyek és vállalkozások részére. Amennyiben van Olaszországban telephelye, akkor áfa szempontjából hol, és milyen áfakulccsal adózik? Megoldható-e a vállalkozás munkavégzése úgy, hogy csak Magyarországon van telephelye (interneten értékesítik a jegyeket, és veszik fel a megrendelést)? Ebben az esetben hogyan alakul az áfakérdés?

Külföldről visszaigényelhető áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nemzetközi fuvarozással foglakozik a vállalkozásunk. A gépkocsivezetők elszámolási előleget kapnak, ezzel szemben külföldön felmerült költségeket fizetnek ki belőle. Az elszámolás során a könyvelésbe teljes külföldi (bruttó, azaz áfás) költséget tesszük 5-ös költségnemre, majd amikor visszatérítik a külföldi áfát, azt bevételként számoljuk el. Helyesen járunk el? Vagy nettó módon és az áfát írjuk elő követelésként? Előre is köszönöm válaszukat!

Kamionsofőr bérezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogyan történik egy kamionsofőr bérezése, amennyiben csak Magyarországon fuvarozik? A vezetési és az azzal kapcsolatos pihenőidőre és egyéb munkavégzésére vonatkozóan alkalmazni kell az 56/2006 EK rendeletet és a 3821/85 EGK rendeletet. A kérdésem az lenne, hogyan hozható össze ezen rendeletek betartása a munka törvénykönyvévél? Hogyan történik a munkaidő nyilvántartása? Kell jelenléti ív, vagy elég a tachograf? Munkaügyi ellenőrzés során mire kell odafigyelni, hogy a foglalkoztató valamennyi törvényi előírásnak megfeleljen? Kell-e alkalmazni a bérek pótlékolására vonatkozó előírásokat? Egyáltalán vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve, vagy az előzőekben említett két rendelet felülírja azt? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink