13 találat a(z) fordítás cimkére

Spanyol nyelven kiállított számla Kérdés

Alanyi áfamentes katás Svájcba számlázna Kérdés

Ekho-s magánszemély jogviszonya Kérdés

Tiszteletdíj számfejtése, adózása Kérdés

Nyugta befogadása harmadik országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó vállalkozás vagyunk. Kollégáink Iránba szállítottak árut. Iránban vásárolt útdíjról, üzemanyagról, mosásról, szállodáról nem számlát, hanem csak nyugtát kaptak. Számunkra érthetetlen nyelven (új fárszi). Próbáltunk számlát kérni, de sajnos nem jártunk sikerrel. Az ilyen típusú vásárlásokról ők nem állítanak ki számlát. Költségként könyvelhetjük-e ezeket a bizonylatokat, vagy csak ráfordításba tehetjük be? Szükséges-e előre hivatalosan lefordíttatni a számlákat, vagy elegendő-e egy esetleges ellenőrzéskor? Köszönöm

Szlovák magánszemély megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szlovák magánszemélyt fordítással bíz meg. A személy nem számlaképes, így megbízási szerződést kötnének. A munkavégzés helye Szlovákia. Ha a magánszemély hoz A1 es és iIletőségigazolást is , akkor tekinthető-e teljes mértékben Szlovák illetőségűnek, vagy arra való tekintettel, hogy a munka a magyar cég gazdasági érdekeiben történt, mégis Magyarországon kellene adóztatni? Ha igen, úgy ehhez adóazonosítóra szükség lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, akinek van biztosítási jogviszonya heti 20 órában Szlovákiában. A munkaszerződés szlovák nyelven rendelkezésre áll. Most Magyarországon is heti 20 órás munkaviszonyt fog létesíteni vele egy kft. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a 2*20 órát össze lehet-e adni, és az egyéni vállalkozónak így nem kell majd az elvárt bérminimum alapján megfizetnie a járulékokat? Egy esetleges adóellenőrzés során a szlovák nyelven írt munkaszerződést le kell fordítani magyar nyelvre? Szlovákiában munkavállalóként az adózótól levonják az szja-t és a járulékokat? Kérdésem az, hogy az 53-as bevallás valamelyik sorában a Szlovákiából származó jövedelmét fel kell-e tüntetni? Köszönöm a válaszát.

Német cég üzletkötője - jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy külföldi német cég (GmbH), ami minden vevőnek egyedi weboldalakat készít és azokat havonta 40-50 euróért árulja nekik. Terjeszkedni szeretne Magyarországon és rajtam keresztül vevőket szerezni. A kérdés a következő: - A cég küldött nekem egy aláírásra váró egyezséget, melyben rögzül, hogy minden megszerzett vevőért kapok tegyük fel 50 eurót. Csinálhatom-e adószámos magánszemélyként ezt a tevékenységet? - A szerződésben rögzítve van, hogy ezzel sem társadalombiztosítási viszony, sem munkaviszony nem alakul ki. Milyen módszer szerint kell a bevétel után akkor adóznom? - A munka része a vevők adatainak továbbítása mellett a kommunikációjuk biztosítása, hiszen azt németre kell fordítanom. Ez beleférhet-e az adószámos magánszemély státuszba? - A német áfa 19 százalék. Ha a magyarok az én közvetítésem által a német cégtől vásárolnak a német 19 százalékos áfán, nekem ehhez van-e valami közöm? (Ők elintézik egymást között, igaz a vevők német nyelvű számlát kapnak.) Kell-e nekem számlát adnom, vagy egyszerűen csak a jutalék összegét kell leadóznom? Köszönöm a választ

Idegen nyelvű számlák fordítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az idegen nyelven kiállított számlákat, szerződéseket szükséges-e az adózás, számvitel szempontjából lefordítani? Ha igen, milyen jogszabályok teszik ezt kötelezővé, és mikor? Köszönettel.

Fordítási szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Leendő vállalkozó fordítási szolgáltatást nyújtana haramdik ország területére. Bejelentkezéskor választhatja-e az alanyi adómentességet áfa tekintetében? Kell-e fizetnie külön áfát a végzett szolgáltatás után, ha alanyi mentességet választ? Köszönettel.

Felhasználói jog Kérdés

Ügyfelünk fordítói tevékenységet végez megrendelésre. Számára magánszemélyek (több magánszemély, főként egyetemisták) végzik rendszeres gyakorisággal a fordításokat. Elképzelése szerint a magánszemélyektől az elkészült fordításokat adásvételi szerződéssel vásárolná meg, mint felhasználói jogot (vagyoni értékű jogot). Szeretném megkérdezni, hogy ez szabályos lehet így? Ebben az esetben a magánszemélyek részére kifizetett összeg miatt a kft.-nek van-e adózási és járulékfizetési kötelezettsége? Az ügyletről elegendő, ha a magánszemélyek adásvételi szerződést állítanak ki?

Szja önálló tevékenység után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély fordítási munkát végez megbízási szerződés alapján. Kérdésem, hogy a megbízási díj jogdíj része után is alkalmazható-e a 10 százalékos költségátalány a kifizetéskor? Várom válaszukat, köszönettel: Gróf Erzsébet Akkord Zenei Kiadó Kft.

Iparűzési adó alapjának megosztása katás vállalkozás esetén Kérdés

Főállású katás egyéni vállalkozó vagyok, székhelyemen saját lakás, nem végzek gazdasági tevékenységet, bejelentett telephelyemen dolgozom. Tevékenységem fordítás, könyvelés, tárgyi eszközöm nincs. Hogyan kell megosztanom az iparűzési adóalapját a székhely és a telephely között, ha a bevétel 0 százaléka keletkezik a székhelyen? A helyi adókról szóló törvény szerint "a magánszemély vállalkozó esetében az önmaga után elszámolt személyi jellegű ráfordítás címén - az említett törvényekben foglaltaktól függetlenül - 500 000 forintot kell figyelembe venni". Katás vállalkozó lévén esetemben mi számít személyi jellegű ráfordításnak? A tételes adó? Mert annak összege éves szinten 600 000 forint, tehát az adóalap 83 százaléka utáni adót kellene a székhely szerinti városnak fizetnem, ahol nem végzek tevékenységet, és a maradék 17 százalék utánit a telephely szerinti városnak? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel. Boldog Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1