85 találat a(z) foglaló cimkére

Foglaló áfája Kérdés

Tisztelt szakértő! Társaságunk szerződést kötött az általa épített egyik lakás adásvételére. A szerződés keretében a vevő az első két részletet kifizette, amiből egy rész foglalónak minősült. A részletek esedékességekor a számlákat is kibocsátottuk, a még akkor hatályos 27 százalékos áfával. A több évi jogvitát követően a szerződés felbontásra került és a felek elszámoltak egymással. A szerződés és a megállapodás szerint is a foglaló összege a szerződés vevő hibájából történt meghiúsulása miatt társaságunknál marad. Mivel a szerződés nem jött létre, ezért jóváíró számlákat bocsátottunk ki az eredeti befizetett összegekről, az eredeti 27 százalékos áfával. A foglalóról viszont nem állítanánk ki számlát, mivel álláspontunk szerint az áfa hatálya alá nem tartozik, mivel az áfatörvény szerinti teljesítés nem történt. Jól gondoljuk-e hogy a foglaló összege áfamentes? Ha mégsem lenne áfamentes, akkor milyen áfakulcs terheli? Az eredeti 27 százalékos, vagy a szerződés bontáskor érvényes 5 százalékos? Válaszát köszönöm.

Foglaló adókötelezettsége Kérdés

Magánszemélyként lakásértékesítés tárgyában adásvételi szerződést kötöttem egy vevővel, aki 1 500 000 Ft-ot foglaló jogcímen 2016. decemberében fizetett részemre. Az adásvétel a vevő hibájából meghiúsult, a foglaló nálam maradt. Kell-e adót fizetnem?

Előleg/foglaló áfája használt ingatlan esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Régi ingatlan értékesítése esetén, ha az eladó adókötelezettséget választott, és fennállnak a fordított adózás feltételei, kell-e az eladónak az előlegről/foglalóról számlát kiállítani, illetve kell-e szerepeltetni a bevallásban a vevőnek a fizetendő és a levonható áfát, vagy csak a végszámla az adózási pont? Köszönettel: Horváth Ildikó

Adóalap-növelő tétel-e a visszafizetett foglaló? Kérdés

Tisztelt szakértő úr/hölgy! Ügyfelem egy ingatlanát értékesíteni akarta, kapott foglalót, de aztán visszalépett, így a kapott foglalót is, és plusz még egyszer ennyit ki kell fizetnie... A kérdésem az, hogy az általa megfizetett foglaló adónövelő tétel-e? Élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozik, tehát nem ingatlanos. Köszönöm előre is a válaszát!

Tenyésztőtől kutyafelvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég magánszemélyektől tenyésztett kutyákat vásárol, és később értékesíti őket. A felvásárlások bizonylatolásában kérném segítségét. Az első kérdés, hogy FELVÁSÁRLÁSI jegyet vagy VÉTELI JEGYET kell ezekben az esetekben kitölteni? Második kérdés a fizetés ütemezésére vonatkozik. A tenyésztő foglalót kér a kutyára, mely az első fizetési részletnek számít (20%). Utána a kutya átadásakor további 70% százalékot fizet a vevő. A fennmaradó 10%-ot a törzskönyv átadásakor kell kiegyenlíteni (visszatartás). Helyes-e, ha a felvásárlási jegyen a kutya teljes vételára szerepel, levonásra kerül a foglaló összege és a visszatartott összeg (törzskönyvre) szintén megjegyzésre kerül. A foglalóról és a törzskönyv átadásáról már így csak egy elismervény kerül kiállításra. Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan adásvétellel foglalkozó kft.-ről volna szó. A cég adásvételi szerződéssel magánszemélyektől vásárol ingatlant, majd ezeket felújítás után magánszemélyeknek értékesíti. Az eladáskor a szerződéskötéssel egyidejűleg a vevő foglalót fizet, majd a a későbbiekben általában több vételár-részletet. A birtokba adás a teljes összeg kifizetése után történik. A kérdésünk arra vonatkozna, hogy mikor minősül teljesítettnek az ügylet, illetve arra, hogy hogyan kell számlázni? A foglaló és a részletek előlegnek minősülnek-e, ezekhez előleg számlákat kell-e kiállítani vagy kiállítható egy darab számla az értékesítéskor, melyen a teljesítés ideje megegyezik az utolsó részlet fizetési határidejével? Szíves válaszát köszönjük!

Ingatlanvásárlás tulajdonjog-fenntartással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 2015-ben ingatlant vásárolt, melyre 6 millió forintot foglalóként kifizetett. A hátralévő vételárat részletekben, 5 év alatt fizeti ki. A tulajdonjogot az utolsó részlet kifizetése után szerzi meg. Helyesen jár-e el a cég, ha a megfizetett foglalót a 2015. évi mérlegben tárgyi eszközként mutatja ki (mint beruházásra adott előleget)? Hogyan kell számvitelileg elszámolni a részletekben történő fizetést? Az eladó cég havonta ad számlát a részletekről, "vételárrészlet" megjelöléssel. Köszönöm!

Előleg vagy foglaló? Kérdés

Cégünk ezidáig a nagyobb megrendelésekre előleget kért, amit az áru beérkeztekor a végszámlából levont. Szeretnénk előleg helyett foglalót számlázni, mert előfordul, hogy a vevő visszalép, és ilyenkor az áru a nyakunkon marad. A foglalót nem kell visszafizetnünk. Állíthatunk ki foglalóról számlát? Amikor az árut elviszik, akkor a végszámlán negatív sorban kell szerepelnie, vagy külön számlán kell "visszavonni"?

Foglaló, kötbér, óvadék, garancia: áfás vagy nem? Cikk

Foglaló, kötbér, óvadék, garancia és egyéb biztosíték: hogyan kezelendő a forgalmi adózás szempontjából? Összefoglaltuk.

Foglaló vagy előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy (nem lakó-)ingatlannal rendelkező, áfás tevékenységet végző vállalkozás az ingalant értékesíteni kívánja és foglalót fogad el a vevőtől, akkor a számlát áfa nélkül kell kiállítania? Tekintettel arra, hogy a foglaló a Ptk. megítélése szerint nem előleg. A vállalkozás nem választotta az áfatörvény 86. § j) pontja szerinti áfakötelessé tételt ingatlan értékesítés esetében. Ha előlegben állapodnak meg a felek, akkor az előleg áfás vagy nem, osztja a mentes ingatlan értékesítésre vonatkozó szabályokat vagy nem? Ha pénzeszköz átvétele készpénzben történik, akkor a készpénzfizetési korlát vonatkozik a szóban forgó ügyletre is? Válaszukat előre is köszönöm.

Lakás: előleg, foglaló visszafizetése esetén az áfa mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2013. évben új lakás építésére kötött szerződést a felek közös megegyezéssel 2016. évben felbontják. A 2015 év végéig megfizetett előleg és foglaló összegeit a megbízott visszautalja a megbízó részére. Kérdésem: a benne foglalt áfaösszegek elszámolása (a helyesbítő, vagy stornó számlában) szintén 27 százalékos mértékűek-e, mint a megfizetéskor voltak? Köszönöm segítő válaszát.

Foglaló, mint jövedelem Kérdés

Cégünk ingatlanvétel kapcsán magánszemélynek foglalót adott, majd elállt később a szerződéstől. A magánszemélynél maradt foglaló. Véleményünk szerint ez az ő egyéb jövedelme, ami után neki kell adózni és ehót is fizetni. Szja = foglaló x 78 százalék x 16 százalék és foglaló x 78 százalék x 27 százalék. Jól gondoljuk? Kell ezt nekünk a 08-ason szerepeltetni? Szerintünk nem, mert nem kifizetői minőségben adtuk a foglalót (adásvétel kapcsán), így az csak később vált nála jövedelemmé, és így nincs adóelőleg-megállapítási kötelezettségünk. Válaszukat előre is köszönjük!

Lakóingatlan-értékesítés áfa Kérdés

2015. decemberben egy magánszemély a vételár 10 százalékával lefoglalt belföldi kft.-től "fűtéskész", használatbavételi engedéllyel rendelkező (a kiadás dátuma: 2015. 11. 06.), 50 négyzetméteres társasházi lakást. A lakás értékesítése 2016 januárjában esedékes. Az eladó 2016. januári dátummal állítja ki a számlát a vételárról. A befejező munkákat részben saját erőből, részben pedig más építőipari kivitelező megbízásával szeretnék elvégeztetni. Kérdések: 1. Ebben az esetben a lakás teljes vételárát a kedvezményes 5 százalékos áfával kell leszámlázni, vagy a foglaló 27 százalékos, a fennmaradó rész pedig 5 százalékos áfával adózik? 2. A befejező munkákra igénybe vehető-e a csok szerinti adó-visszatérítési támogatás?

Ingatlanértékesítés jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2015. 12. 23-án kelt adásvételi szerződés alapján ingatlant értékesít. 2015-ben a szerződés alapján 500 ezer forint foglalót kap, a vételár fennmaradó részét 2016-ban kapja meg, és ekkor történik meg a tulajdonjog-átruházás is. Kérdésem, hogy ebben az esetben a jövedelemszerzés időpontja a foglalótól függetlenül 2016 lesz-e, és így a teljes jövedelem után majd csak 2017. május 20-áig kell bevallást készíteni, és a 15 százalékos szja-t megfizetni? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Ingatlanfoglaló Kérdés

Ingatlan vásárlásakor foglalót adott a kft. banki utalással. A kiállított bizonylaton a foglaló fordított áfásan szerepel. A végszámla még nem érkezett meg. A foglaló és az előleg fordított áfás vásárlás esetén tudomásom szerint nem szerepel az áfabevalláson, csak amikor a végszámla elkészül, akkor kell bevallani. Kérem válaszukat, mi a helyes megoldás.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs