76 találat a(z) fizetési határidő cimkére

Számlával egy tekintet alá eső okirat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményét szeretném kérni, hogy az alábbiakban részletezett számlázási gyakorlat megfelelő-e? Egy webáruházról van szó, amelynél sokszor előfordul, hogy a vevő meggondolja magát, és visszaküldi az árut. Ebben az esetben a webáruház, ha visszakapta az árut, visszautalja a pénzt a vevő számlájára. Ilyenkor számlával egy tekintet alá eső okiratot állít ki (számlázó programmal), melyen az eredeti összegek mínusz előjellel vannak feltüntetve, hivatkozással az eredeti számlaszámra. Mindhárom dátumnál (teljesítés, számla kelte, fizetési határidő) a kibocsátáskori dátum szerepel, általában a visszautalás napja. Ön szerint ez helyes számlázási megoldás? A teljesítés időpontja nem az eredeti teljesítési időpont lesz? Előre is köszönöm a válaszát.

Az áfatörvény bosszúja: éveken át aggódhat miatta Cikk

Bár július 1-jén életbe léptek az időszakonkénti elszámolás, fizetés új szabályai a könyvviteli, könyvvizsgálati, adótanácsadási szolgáltatást nyújtók körében, s jövőre a többi adózó is áttér az új előírásokra, mégis lehetnek olyanok, akik számára a régi regulák még jó ideig emlékezetesek maradhatnak.

Követelés fizetési határidejének meghosszabítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Követelés fizetési határidejének meghosszabbítása gazdálkodó szervezetek között hány alkalommal lehetséges, van-e valamilyen kötelezettsége bármely félnek (hitelező cég, adós cég) a határidő-hosszabbítás kapcsán? Két cég közötti hitelszerződés (kapcsolt vállalkozások) 2013. 06. 20-án köttetett 1 évre, de az összeg visszafizetése még nem történt meg (2014-ben a fizetési határidő ki lett tolva 2015. június 30-áig), sőt valószínű, hogy szükség lenne még egy év hitelezésre, tehát újabb hosszabbítás lenne szükséges. Megtehető-e, és ha igen, milyen feltételei vannak? Tisztelettel: H. Klára

Áfatörvény 58. § (1) szerinti ügylet teljesítés időpont számlán feltüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint az áfatörvény 58. § (1) szerinti ügyletekről kiállított számlán, a számlán szereplő teljesítési időpont megegyezik a fizetési határidővel. Például egy március havi számviteli teljesítésről szóló számla esetében, ha a szerződés szerinti fizetési határidő a teljesítést követő 15. nap, akkor mind a teljesítési idő, mind a fizetési határidő egyaránt április 15. napja. Szabályszerűen állították-e ki azt a számlát, amely az áfatörvény 58. § (1) szerinti gazdasági eseményről szól, és a számlán feltüntetett teljesítési időpont eltér a számlán feltüntetett fizetési határidőtől? (Ez utóbbi átcsúszik a következő hónapra. ) Mi történik az ilyen számla befogadójánál, ha az előzetesen felszámított áfát nem a számlán feltüntetett teljesítési idővel, hanem a számlán feltüntetett fizetési határidővel számolja el? Válaszát előre is köszönöm

Tanfolyamdíj kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új ügyfelem nem akkreditált képzést nyújt magánszemélyeknek, időtartama 2015. 05.hótó 2016. 05. hóig tart. A képzés díját 2015. 05. hóban egyösszegben fizetik be a hallgatók a kiküldött számla alapján, de vannak, akik részletekben, több hónapon keresztül, és vannak akik ösztöndíjként üzletpolitikai kedvezményt kapnak a tandíjból. A kérdésem a számviteli- és adózási elszámolásra irányul. Jól gondolom-e, hogy a két év tandíját számvitelben időarányosan meg kell osztanom, és a 2016. évre jutó árbevételt év végén a passzív időbeli elhatárolásokba át kell vezetnem? A kiszámlázással kapcsolatos kérdéseim: 1./ Aki a képzés díját egyösszegben fizeti ki, a számlán szereplő dátumok (teljesítés időpontja, fizetési határidő) mik? 2./ Akivel a megállapodás az, hogy részletekben fizet, nála milyen teljesítési időpontnak és fizetési határidőnek kell lenni a számlán? 3./ Lehet-e üzletpolitikai kedvezményként kezelni a néhány diáknak adott kedvezményt, ami azért van, mert hátrányos helyzetű, de tehetséges? Ha nem, megoldás-e, hogy különböző tandíj árakat határoznak meg? Milyen lehetőség van ezeknek a diákoknak a támogatására? Köszönettel: Kaukerné

Időszaki teljesítés Kérdés

Időszaki teljesítés esetén (fizetési határidő egyenlő a teljesítési határidővel), ha a számla helyesbítésére kerül sor, mi a követendő eljárás a teljesítés dátumánál? Marad az eredeti számla teljesítési határideje?...és akkor az az új fizetési határidőtől eltérő lesz? Vagy....a teljesítési határidő változik, és meg fog egyezni az új számla fizetési határidejével? Válaszukat köszönöm.

Készpénzfizetési számla dátumai Kérdés

Az áfatörvény 169. paragrafusa a számla kötelező adattartalmának előírásakor egyebek mellett a számla kibocsátásának keltezésére kötelez. Kézzel írott, készpénzfizetéses számla esetén kihagyható a teljesítés időpontja és a fizetési határidő kitöltése? Ha egy szolgáltatás teljesítését követően eltérően datálták a három időpontot a készpénzfizetési számlán, az befogadható, vagy kell-e javíttatni? Szükséges a számlapéldányok begyűjtése és a dátumok áthúzása, illetve azonos időpontra javítása?

Behajtási költségátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A behajtási költségátalány kötelezetti oldalánál gyakran előfordul, hogy a szállítói számla eleve a fizetési határidő napján vagy leginkább azt követően érkezik meg a kötelezetthez. Ilyenkor megítélésem szerint nem beszélhetünk késedelmes fizetésről, és így a behajtási költségátalány sem merülhet fel. Kérem szíves állásfoglalásukat.

Hamarosan itt a fizetési határidő! Cikk

Két hét múlva lejár a kamarai hozzájárulás fizetési határideje.

Számla fizetési határidő Kérdés

Mihez képest számoljuk a számla fizetési határidejét? A teljesítés dátumához vagy a számla keltéhez?

Drágán fizet, ha késve fizet Cikk

Júliustól legfeljebb 30 napon belül ki kell fizetni a számlákat. Milyen időponttól kell számolni a határidőt, el lehet-e ettől térni, milyen szankció sújtja a késlekedőket és hogyan kell a késedelmi kamatot elszámolni? Összefoglaltuk.

Késedelmi kamat, illetve költségátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéseimre kérném szives válaszát.1.A Ptk. 292/A paragrafus alkalmazásával kapcsolatban szeretnék tisztában lenni azzal, hogy az abban foglaltaktól (fizetési határidő nem lehet hosszabb 60 napnál) el lehet-e térni? Ha a felek szerződésben rögzitik a hosszabb fizetési határidőt, illetve a szerződés megtámadhatatlanságát, abban az esetben alkalmazható-e 60 napnál hosszabb fizetési határidő? Sajnos vevőink részéről a 90 napos fizetési határidő kérése elég gyakori (épitőipar). 2. A Ptk. 301/A paragrafus (3) bekezdése alapján a 40 eurós költségátalányt kötelező-e felszámolni minden késedelmesen fizető vevőnek, valamint kötelező-e a késedelmi pótlék felszámitása, vagy ez csak egy lehetőség? 3. A 2000/C törvény 77. paragrafus (2/b), 81. paragrafus (2/b) pontja alapján akkor is kötelező-e a késedelmi kamat tárgyévhez kapcsolódó összegét elszámolni egyéb ráforditásként, ha annak megfizetésétől eltekintenek? Válaszát előre is köszönöm!

Áttérés szja-ból katába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (főtevékenysége: fakitermelés) 2014. január 1-jétől kata szerint szeretne adózni. Várhatóan még 2013. decemberben számlát állít ki fakitermelési szolgáltatásról. A számla adatai várhatóan a következők lesznek: -kiállítás dátuma: 2013.12.20., -teljesítés időpontja, fizetési határidő: 2013.01.20. (folyamatos elszámolás miatt). A számla végösszegét várhatóan a fizetési határidőkor fogja megkapni. A számlán szerepeltetni kell (vevő kéri) a számviteli törvény szerint a teljesítés idejét is: 2013.12.10. - 2013.12.20. Kérdésem: a fenti számla szja-s bevétel lesz, vagy pedig kata alanyként kell már figyelembe venni, melyik teljesítési időpont számít?

Fizetési határidő Kérdés

Azt hallottam nemrégiben egy előadáson, hogy megváltoztatták a számlák fizetési határidejét, ami most már csak 30 nap lehet. Igaz-e ez, és hol találom meg a pontos leírást. Valamint, a későn fizető vevőknek valóban késedelmi kamatot kell elszámolni kötelezően, és ezt év végén el kell határolni? Köszönöm a válaszukat előre is. Üdvözlettel: Anti-Germ Kft. Kuczi Tamásné

Fizetési határidő maximuma Kérdés

Kedves Szakértő! Ha lehet, sürgős válaszukat várnám az alábbiakban: le van-e szabályozva, és ha igen, milyen jogszabály alapján, hogy az üzleti partnerek 30 napnál hosszabb fizetési határidőben nem állapodhatnak meg, és ezt a számlán sem tüntethetik fel? Vagy csak indokolt esetben köthetnek-e ki 30 napnál hosszabb fizetési határidőt. Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close