12 találat a(z) filmgyártás cimkére

Rendelkezés a társasági adóról: támogatási célok, igazolások, adójóváírás Cikk

A cikk azt foglalja össze, hogy a 2019. adóévi társasági adóból mely adózók, milyen célra, milyen feltételekkel rendelkezhetnek a társasági adójuk egy részének támogatásként történő juttatásáról és ennek alapján milyen mértékű jóváírásban részesülhetnek. (E lehetőség 2020-tól némileg megváltozott feltételekkel áll fenn.).

Saját gyártású film forgalmazása. Kérdés

Egyéni vállalkozóként filmeket gyártok, amelyeket nagy tételben DVD-n, online értékesítenék. Az értékesítés végzéséhez kell-e valamilyen engedélyeket beszereznem, vagy egyéni vállalkozóként üzletnyitás nélkül értékesíthetem a filmeket ?

Filmfinanszírozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem filmipari befejezési garanciával foglalkozik. Ez egy szolgáltatás, amely tulajdonképpen egy ellenőrzési feladat, amely azt szolgálja, hogy a befektetők helyett végigkövesse a filmgyártás folyamatát, és tájékoztassa a befektetőket. Jelen esetben a szolgáltatás annyival "bővül", hogy a befektetők ügyfelem számlájára utalják át a filmgyártás költségét (nagyon sok százmillió forintot), majd ügyfelem folyósítja az összegeket a filmgyártónak, a felmerülő költségek alapján. Azt nem tudom, hogyan könyvelhetném ezeket a bejövő és kimenő összegeket.

Szereplőválogatás, -közvetítés: fordított áfás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, ha a cég tevėkenysėge reklámfilmekhez szereplők válogatása, közvetítése lenne, de ez csak válogatási szolgáltatás, a szereplők nem alkalmazottak a cégnél, akkor a cég fordított vagy normál áfás kell, hogy legyen? Illetve, ha egy szereplő megbízásos szerződésben állna a céggel, aki kiközvetíti eseti jelleggel filmekhez, akkor ehhez a szereplőközvetítéshez tartozó számlát fordított áfásan kell kiállítania a cégnek a megrendelő felé, aki ezt a szereplőt megrendeli a filmjéhez? Köszönöm.

Filmgyártás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. filmet gyárt külföldi megrendelésre. A film elkészítésével kapcsolatosan felmerült költségek (forgatókönyv írása, sminkesek, fodrászok, stylist, világítás, hangtechnika, gyártásvezetés stb.) tételesen szerepelnek a film költségvetésében és a megrendelővel kötött szerződésben. Igénybe vett szolgáltatásnak vagy alvállalkozói díjnak minősülnek? A teljes költséget továbbszámlázza a cég. Üd.: H. Szilvia

Közvetlen támogatás, adófelajánlás: mutatjuk, mi a különbség Cikk

Tapasztalatok szerint az adózók számára sok esetben nem világos a különbség a filmgyártás, az eladó-művészeti szervezet és a látványcsapatsport támogatásának lehetséges formái között. Cikkünkben összefoglaljuk a kétféle lehetőség közötti eltéréseket, valamint a számviteli elszámolásra, kedvezményre vonatkozó tudnivalókat.

Kulturális adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kulturális adóval kapcsolatban fordulok Önökhöz. Belföldi cég felnőtt tartalmú filmeket gyárt, melyeket egy külföldi társaság (USA-beli, 3. ország) által üzemeltetett társaság weboldaláról lehet letölteni. A belföldi cég a bevétel 60 százalékát kapja meg a külföldi cégtől royalty címszó alatt. Az értékesítésről számlát állít ki. Kérdésem, hogy az értékesítésből származó bevétel a kulturális adó alapját képezi-e, vagy nem, tekintettel arra, hogy a teljesítés helye (az áfatörvény szerint) belföld vagy külföld. Válaszát előre is köszönöm!

Támogatási formák feltételei és adóelőnyei Cikk

A filmgyártás, az előadó-művészeti szervezet és a látvány-csapatsport adózók általi támogatására a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) a két lehetőséget is megfogalmaz: közvetlen támogatást vagy rendelkezést az adóról. Összegyűjtöttük az egyes támogatási formák ismérveit, feltételeit és hatásait.

Társasági adó felajánlása filmgyártásra Kérdés

Egy filmgyártással foglalkozó kft.-nek jelezték, hogy a társasági adójukat felajánlják a cégnek. Mit kell tennie a kft.-nek, hogy megkapja az összeget? Be kell jelentkezni valahova? Köszönettel: Fidler Gáborné

Támogatás vagy adófelajánlás? Mérlegelje, melyik éri meg jobban! Cikk

Mit érdemes választani: támogatást vagy adófelajánlást a filmgyártás, előadó-művészeti szervezet, látvány-csapatsport megsegítésére? A NAV honlapján január 10-én a NAV és az NGM közös tájékoztatót tett közzé az adófelajánlás gyakorlati alkalmazásához. Ezt is figyelembe véve cikkünk a választáshoz kíván támpontot adni.

Áfatörvény területi hatályán kívüli teljesítés Kérdés

Tiszelt Tanácsadó! A kérdésem a következő: egy magyarországi székhelyű, két magyar tulajdonossal rendelkező kft. tagjai néhány hónapig az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodtak. A cég a filmgyártás területén tevékenykedik (forgatókönyvírás, gyártásszervezés). Ez alatt az idő alatt is dolgoztak magyarországi partnerüknek. A vevő könyvelője azt kérte, hogy ezt az időszakot áfamentesen számlázzák. Jó ez így?

Brüsszelben a magyar javaslatok az adókedvezményről Cikk

A filmgyártáshoz kapcsolódó 20 százalékos adóvisszatérítéssel kapcsolatos magyar javaslatokat a múlt héten juttatta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Brüsszelbe - közölte Sámuel Balázs, a szaktárca főosztályvezető-helyettese.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close