14 találat a(z) figyelési idő cimkére

Ingatlan-bérbeadás levont áfa Kérdés

Tárgyi eszköz – figyelési idő Kérdés

Építési telek eladása: áfafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016. 11. 24-én 6 db építési telket vásárolt cégtől áfásan. 2018. március 10-én eladott egyet, majd 2018. 07. 23-án még két darab telket. 2020. március hóban ha elad egy telket mint magánszemély, áfásan kell vagy nem? 2020. 07. hó 23. után még eladja az ötödik és hatodik telket. Hogyan értelmezem ebben az esetben a figyelési időt: 2 év vagy 730 nap? Mi a kezdete a figyelési időnek? Az áfatörvény 259. § 18. pontjában lévő 3 naptári évet 2018. 11. 24-étől kell számítani? Válaszát előre is megköszönöm.

Egyéni vállalkozói osztalékalap-növelő, -csökkentő tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szja-bevallása során a 19SZJA13-05 lap 91 sorában – az Szja törvény 49/C (6) bek. a) pontjában leírtak alapján – a tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásának megkezdésének évében (vásárlás évében) a tárgyi eszközök nettó értékével csökkentem a vállalkozói osztalékalapot. Ezen tárgyi eszközöknél van-e figyelési idő, és ha értékesítem, akkor abban az évben növelő tételként figyelembe kell-e venni? Ugyanezen paragrafus 49/C (2) bek. d) pontját hogyan kell értelmezni, ott mire vonatkozik a 4 év? Kérdésem még, hogy 49/C (2)bek c) pontját hogyan kell értelmezni, ezen paragrafus alapján mikor és mivel kell az osztalékalapot növelni, mire vonatkozik az "ezt az évet megelőző években a vállalkozói osztalékalapját csökkentette...stb."? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Fordított áfásan vásárolt ingatlan apportba adása Kérdés

Tisztelt Hölgyem/ Uram! Ügyfelem az év folyamán ingatlant vásárolt fordított áfával, most gondolkozik rajta, hogy ezt az ingatlant apportként bevigye egy szintén áfás projekttársaságba, mely ezt az ingatlant áfásan hasznosítaná tovább. A cég megfelel az Áfa tv. 17. § és 18. § (1) és (2) bekezdésének, így az apportba adás áfamentes lesz. Viszont a kérdésem a beszerzett ingatlanhoz és a 240 hónapos figyelési időhöz kötődik. Ebben az esetben kell-e számolni a figyelési idővel vagy sem, van-e áfabefizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel Sárköziné

Idegen ingatlanon végzett beruházás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk bérelt telephelyén sofőrjei számára egy pihenőhelyet, valamint iratok és egyéb tárgyak tárolására raktárhelyiséget alakít ki. Az ingatlan besorolása lakóingatlan. A kérdésem, hogy a beruházással kapcsolatban felmerülő költségek áfája levonható-e a 240 hónapos figyelési határidő figyelembevételével. Köszönöm megtisztelő válaszát!

Őstermelő áfakörből való kilépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni: áfakörös őstermelő 2019. január 1-jével ki szeretne lépni az áfakörből. Kompenzációs felár megtérítése mellett alanyi adómentességet szeretne választani. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben a meglévő tárgyi eszközökkel mi a teendő? Az áfát levonásba helyeztük. Ebben az esetben is alkalmazni kell a 60 hónapos figyelési időszakot, és vissza kell fizetni a levont áfát? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés figyelési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy vállalkozás, mely bérelt ingatlanban végezte tevékenységét. Az ingatlanon több beruházást, felújítást hajtottak végre, melyet vállalkozó fizetett és fel is vette könyveibe bérelt ingatlanon végzett beruházásként. Az áfát levonásba helyezte. Ez éveken keresztül így ment, több beruházás is volt. A bérlet megszűnt, mert saját telephelyet vásároltak. A könyveiből kivezetésre került a beruházás értéke. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is felmerül-e a 240 hónapos figyelési idő? Ha igen, ezt hogyan kell megállapítani akkor, ha a beruházások időben eltérnek egymástól, folyamatosak voltak? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan figyelési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi válaszhoz szeretnék még kérdést feltenni: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_12_Ingatlan_afa_vwa#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Mivel 2008.01.01. előtti a használatbavételi engedély itt a figyelési időszak 120 hónap? Ha jól tudom ekkor változott 120 hónapról 240 hónapra. A másik kérdésem az lenne, ha volt olyan időszak többször is, amikor az ingatlanban 6-8 hónapig nem volt bérlő, akkor mi a teendő? Visszasorolom készletre és nem számolok értékcsökkenést vagy hagyom tárgyi eszközön és továbbra is számolom az értékcsökkentést? Köszönöm szépen a válaszát!

Kft. ingatlanvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. vásárol egy ingatlant fordított áfásan, és az ingatlanértékesítést nem teszi adókötelessé, és így fogja értékesíteni az ingatlant egy év múlva, akkor a 240 hónap figyelési idővel számolni kell, mivel anno fordított áfás számlát kapott a beszerzésről, és így azt fizetendő és levonható adóban is beletettük akkor?

Tehergépjármű a vállalkozásban Kérdés

Egy kft. tevékenységei között szerepel a fuvarozás, melyhez kisteherautókat vásárol nettó+áfa összegért. Tárgyi eszközként kerül be a könyvekbe. Ezek a járművek általában mind használt (javításra szoruló gépkocsik), ezért alacsony a bekerülési értékük. Használja a vállalkozás egy-két évig, majd értékesíti. 1. Mekkora darabszámig nem tekintendő sorozatértékesítésnek? Ezt évente kell-e vizsgálni? 2. Például vásárolt 300 000 Ft+áfa összegért egy tehergépkocsit. Melyet eladott egy év múlva 500 000 Ft+áfa összegért. Ilyen esetben figyelembe kell-e venni a figyelési időt? Ha igen, akkor az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát! Tisztelettel

Áfaarányosítás jogutód esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan áfaarányosítással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ha egy cég átalakul kedvezményes átalakulás keretében, kiválással, a kiváló cég vitte az egyik ingatlant, mely esetében a jogelőd élt az áfalevonási joggal az üzembe helyezéskor. Kérdésem, hogy a 240 hónapos figyelési időt hogyan kell számolni? A kiváló társaság cégbejegyzésének napjától, vagy a jogelőd aktiválási napjától?

Személygépkocsi – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű lízing keretében jutott személygépkocsihoz. a cégautóadót megfizeti, az áfát 90%-ban vontuk le a kezdő részletnél, és havonta a törlesztőrészleteknél. 2015. októberben került a jármű a kft.-hez. 2017. februárban végtörlesztett a kft. a lízingbeadónál. Áfás számlát kapott a vállalkozás. Ez az érték több mint az eredetileg aláírt maradványérték. Ebből az áfából valamely rész levonható? A lízingcéggel történt elszámolás után a kft. azonnal értékesítette az autót egy magánszemély felé, áfásan. Helyesen számlázott a kft.? Miként kell a 17 hónap áfalevonásait beszámítani a 60 hónapos figyelésnél? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Hné Zsuzsanna

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egyik, a tárgyi eszközök között nyilvántartott gépét az Európai Unió egyik tagállamába értékesítené. Az értékesítés történhet áfamentesen, mint EU-s értékesítés? Szükséges-e áfakorrekciót alkalmazni, ha a tárgyi eszközt a 60 hónapos figyelési időszakon belül értékesíti a vállalkozás? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close