91 találat a(z) fióktelep cimkére

Fióktelep Kérdés

Kata 2021 Kérdés

Külföldi fióktelep és anyavállalat közötti elszámolás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar tulajdonú kft.-nek van egy szerbiai fióktelepe. A fióktelep (szerintünk helytelenül) a havi összes költségéről egy áfás és két áfamentes számlát állít ki az anyavállalatnak. Mi ezt a kft. könyvelésében nem tesszük költségként a könyvelésbe, mivel lekönyveljük magukat a számlákat, hanem a 36-os számlaosztályban tartjuk nyilván. A szerb fióktelep ráadásul még befizeti az áfát Szerbiában, és bevételként tartja nyilván. Szerintünk a helyes eljárás az lenne, ha a szerb fióktelep nem bevételi számlákat állítana ki az anyavállalatnak, hanem a 4-es számlaosztályba könyvelné az anyavállalattól kért összeget, és esetleg erről számviteli bizonylatot küldene az anyacégnek. Kérjük szíves állásfoglalásukat, hogy mi a helyes eljárás Szerbiában és Magyarországon! Üdv.: Keresztesné

Szlovák cég magyarországi tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a segítségét. Szlovák cég (magyar tulajdonos) hazánkban kíván utazási irodát működtetni. Segítsen nekem, legyen szíves, hogy milyen módja lenne ennek! Szlovák cég magyarországi fióktelepe lenne a magyar cég? Hogyan alakul az adózás? Köszönöm a segítséget.

Külföldi cég, magyarországi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovákiában alapított cég Magyarországon végez épületeken festést és egyéb karbantartást. Telephellyel és fiókteleppel nem rendelkezik. Bejelentkezett áfaregisztrációra. Az egyik kérdésem az lenne, hogy kiállíthat-e külföldi számlát (áfamentesen) a belföldi megrendelő adóalany felé, vagy csak magyar számlát fordított adózással? A másik, hogy Szlovákiában bejelentett dolgozókat foglalkoztat az itteni munkahelyen. A járulékokat ott fizeti, tudomásom szerint itt szja-t fognak fizetni. Ezt megteheti ezzel az adószámmal, vagy fióktelepet kell létesítenie? Miben változik a helyzet, ha nem szlovák, hanem ukrán állampolgárokat foglalkoztat ebben a cégben? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Szederkényiné

Külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi vállalkozás (kft.) gépjárműveket bérel Magyarországon, amelyeket a külföldi fióktelepe (RO) rendelkezésére bocsátott "Haszonkölcsön szerződés" alapján, díjmentesen. A fizetendő bérleti díjat a belföldi vállalkozás (kft.), az üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket (üzemanyag, javítási ktg.) a külföldi fióktelepe számolja el. 1.) Helyesen jár-e el a belföldi vállalkozás? 2.) Milyen bizonylatok alapján számolható el a belföldi vállalkozás és az általa alapított külföldi fióktelep között történő "szolgáltatásnyújtás"? 3) Felmerülhet-e ÁFA adókötelezettség bármelyik félnél? 4) A belföldi vállalkozásnál TAO adóalap módosító tételt eredményezhet-e ezen ügylet után elszámolt, fizetett bérleti díj? Köszönettel: L.Kinga

Fióktelep, áfa kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. Szlovéniában fióktelepként kereskedelmi üzletet nyitott. A fióktelep Szlovéniában adószámmal és közösségi adószámmal is rendelkezik. A következő kérdésekben kérem tájékoztatásukat: - A magyar kft.-től árut szállítanak ki a Szlovéniai boltba, későbbi értékesítésre. A kiszállításnál tényleges értékesítés nem történik.Közösségi értékesítésként a kiszállítás időpontjában keletkezik-e áfakötelezettség? Ha keletkezik áfakötelezettség, milyen bizonylatot kell kiállítani, mi a teljesítési időpont? Tényleges értékesítés nélkül, hogyan kell ezt a magyar társaságnál könyvelni? - A szlovén fióktelep tevékenységének könyvelése a magyar társaságban elkülönítetten történik. A fióktelep veszteséges tevékenysége esetén a magyar társaságnak ezzel meg kell-e emelni?

Magyar kft. szerb fióktelepe Kérdés

Magyar kft. fióktelepet létesített Szerbiában. A működéshez adott pénzt lehet-e jegyzett tőkének minősíteni a magyar cég könyvelésében? Be kell-e ezt Magyarországon jelenteni? Válaszukat előre is köszönjük!

Kiva Kérdés

Egy Magyarországon bejegyzett cég munkaerőt kölcsönöz németországi fióktelepén keresztül. A Tao-törvény hatálya alatt a külföldi fióktelephez közvetve vagy közvetlenül köthető költségeket és ráfordításokat átterheli a németországi fióktelepre, mely Németországban éves beszámolót készít. A költségátterhelés a járulékokra is vonatkozik. A magyar társaság át akar térni kiva adózásra, mely során a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást a kiva adó kiváltja. Kérdés: A személyi jellegű kifizetések alapján kiszámolt kiva adó azon része, amely a Németországban dolgozók magyarországi bére után kerül kiszámításra továbbhárítható-e a németországi fióktelepre?

Fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném segítségét: Van egy osztrák anyacég, magyarországi fiókteleppel. Ez a fióktelep 2018.08.hóban alakult és 2019.01.01-re kitűzte a végelszámolás kezdetét. Az anyacég még 2018-ban pénzt adott a fióktelepnek a költségei finanszírozására, a fióktelep ennek egy részét felélte (fióktelep nevére szóló számlák könyvelve lettek fióktelepnél), a maradék pénz, amit nem költöttek el, 2019-ben kerül visszautalásra anyának. 2018-ban, hol, illetve hogyan kell kimutatni az anyától kapott pénzt? Több mindent olvastam már róla, de melyik a helyes? 1. Ha a kölcsön 451-en van? – (ekkor bevétellel szemben veszem le a kölcsönről az elköltött pénzt)? 2. Ha a kölcsön 411-en van? – (ekkor a teljes kölcsön itt van, vagy csak amit nem költött még el a fióktelep, az elköltött pénzt, mivel szemben vezetem ki)? 3. Más megoldás? Segítségét előre is köszönöm.

Magyarországi fióktelep vesztesége, adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep veszteséggel zárta a 2018. évet. Fióktelepeknél van-e a veszteséggel kapcsolatban valamilyen különleges eljárás számvitelben vagy adózásban, vagy ugyanúgy kell eljárni, mint bármely más gazdasági társaságnál? Van-e a fióktelepnél minimum társasági adó, illetve a veszteséget el lehet határolni? Köszönettel.

Magyarországi fióktelep romániai ügyvezetővel Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Romániai cég magyarországi fióktelepének ügyvezetője életvitelszerűen Romániában lakik, ott dolgozik. A magyarországi fióktelep nem működik, nincs alkalmazott sem.A leveleket magyar kézbesítési megbízott veszi át. Kérdésünk: – A magyarországi fióktelepnek az ügyvezető után keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettsége ? – Az ügyvezetést milyen jogviszonyban kellene ellátni, hogy ne keletkezzen semmilyen fizetési kötelezettsége a magyarországi fióktelepnek a román ügyvezető után? Válaszukat előre is köszönöm.

Fióktelep kutatás-feljesztési tevékenysége (áfa, tao) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem szakmai véleményét. A társaság egy külföldi (másik EU-tagállambeli) vállalkozás magyarországi fióktelepe. A fióktelep újszerű applikációt fejleszt, bevétele jelenleg állami támogatásból származik. A fióktelep kettő munkavállalót foglalkoztat, az egyik az ügyvezető, a másik egy szoftverfejlesztő. A kutatás-fejlesztés jelentős részét külsős vállalkozók végzik, jellemzően az EU más tagállamaiban, és onnan számláznak a magyar fióktelepnek. Felmerült a kérdés, hogy levonható-e az igénybe vett szolgáltatások és egyéb költségek áfája, ha az elkészült szellemi terméket a külföldi vállalkozásban aktiválják majd, és a fióktelepnek ebből nem lesz bevétele az értékesítés megkezdése után sem. És hogy kell-e alkalmazni a Tao. 3. sz. melléklet A) pontjának 15. pontját? Legyen szíves tájékoztatni a fióktelep áfalevonási szabályairól a fenti tényállás vonatkozásában és általánosságban is. Válaszát előre is köszönöm.

Németországi fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Egy magyarországi székhellyel rendelkező ügyfelem Németországban fióktelepet létesített, amit 2018 decemberében be is jegyeztek. A fióktelepen külföldi illetőségű munkavállaló is dolgozik. Kérdéseim: 1. A munkavállalót kinek kell/kellett bejelenteni, annak adózása Németországban történik? 2. A munkavállaló bérét a fióktelep fizeti ki? 3. A fióktelep bizonylatait a magyar könyvelésben is tételesen könyvelni kell, vagy elég csak a németországi könyvelés által összeállított beszámoló eredményét beállítani a magyar beszámolóba? 4. A külföldi számlák eredeti vagy másolati példányát kell a cégnek elkérnie és megőriznie? 5. A könyvelést elkülönített főkönyvi számlákon célszerű elvégezni? 6. Van-e olyan egyéb fontos tudnivaló, ami érinti a kérdésben szereplő könyvelést, illetve ennek szabályozását milyen jogszabályokban találom meg? Köszönettel: Orbán Kriszta

Munkahelyváltás a helyi fiókteleptől a külföldi "központba" Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A következő munkaügyi kérdésre keresem a helyes megoldást: Osztrák cég magyarországi fióktelepeként működünk. Egyik munkavállalónk a fiókteleptől "át szeretne igazolni" az osztrák központhoz, vagyis közvetlenül az osztrák cégközponttal kíván munkaviszonyt létesíteni. A fióktelep szóbanforgó munkavállalója még egy korábbi (előd-)céggel kötött munkaszerződést, őt a fióktelep munkáltatói jogutódlással "átvette" . A munkavállaló hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy az cégátalakulás után az osztrák cég a magyarországi fióktelepén keresztül gyakorolja felé a munkáltatói jogokat. Ebben a munkaügyi szituációban ennek a munkavállalónak – meg kell-e szüntetnie a bejelentett magyar munkaviszonyát például felmondással a fióktelepnél (belföldön dolgozik és a fiókteleptől kapja a fizetését)? – új munkaszerződést kell-e kötnie, vagy csak munkaszerződés-módosítást jelent, ha telephelyet vált (Magyarországról Ausztriába)? – hogyan kell kezelni a megmaradt szabadságát (ki kell-e vennie/ki kell-e fizetnünk időarányosan, vagy egyszerűen továbbviheti)? – a szokásos kilépőpapírokat kell kiállítania a részére? – a NAV-nál "normál" kilépést kell-e bejelentenünk (mintha felmondana) vagy ez egy speciális eset? A munkavállaló kiköltözik Ausztriába, ott fog munkát végezni és onnan fogja a fizetését kapni. Köszönöm a válaszát előre is! Üdvözlettel: Kovács Anita -

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close