5 találat a(z) felszolgálói díj cimkére

Trehány volt a pincér, vonható kártérítés a felszolgálói díjból? Cikk

Vendéglátóipari munkáltató bevezette azt a rendszert, hogy ha büntetni akarja a dolgozókat, akkor a felszolgálói díjból vesz el 5-10 ezer forintot azért, mert például karba tette a kezét a felszolgáló a vendégtérben. Alkalmazhat a munkáltató ilyen jellegű szankciót? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Felszolgálói díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elmúlt héten kerestek meg a következő kérdéssel: a munkáltató a vendéglátásban alkalmazza a felszolgálói díj felszámítását a számláiban. Ezt az összeget kiosztja a dolgozói között, de alkalmaz egyfajta szankciós jelleget, visszatart belőle összegeket, mondván például, hogy a felszolgáló a vendégtérben karba tett kézzel állt. Kérdés: megteheti-e ezt a munkáltató, vagy a szankciókat egy külön elszámolásban kell rendeznie? Köszönöm előre is.

Felszolgálói díj Kérdés

Nyugdíjas munkaviszonyos dolgozó után is meg kell fizetni a cégnek a nyugdíjjárulékot?

Letiltás a felszolgálói díjra vonatkozóan Kérdés

Vendéglátó társaság felszolgálói díjat számít fel a vendégnek, amelyet a vonatkozó jogszabály szerint kifizet az arra jogosult alkalmazottaknak. Az alkalmazottak közül több személynek végrehajtó irodák által közölt letiltása van, amelyet a nettó munkabérből és egyéb munkabérelemekből kell érvényesíteni. Kérdésem: a felszolgálói díjat be kell-e számítani a nettó jövedelembe, tehát a felszolgálói díjból is le kell-e vonni a letiltást?

Szja törvény 7. § (1) q) pont Kérdés

Tisztelt Címzett! A személyi jövedelemadóról szóló törvény 7. § (1) q) pontja alapján a jövedelem kiszámításánál nem veendõ figyelembe a: q) a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértéke, ideértve a szokásosan a jegy árában felszámított étkezés ellenértéke is, továbbá a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértéke, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés ellenértékét is; Kérdésünk az lenne, a) hogy amennyiben egy szálláshely kizárólag reggelivel értékesít szobákat, azaz a szálláshely bármilyen helyen feltüntetett árában kivétel nélkül a reggeli ára is benne foglaltatik, akkor az a tény, hogy a reggeli külön tételként szerepel a számlán, kiveszi-e az adómentes körbõl a reggelit? Máshogy fogalmazva, alkalmazható-e a q) pont az esetben, ha a végszámlán a reggeli külön tételként szerepel, de a szobaár a reggelit minden esetben tartalmazza? b) amennyiben a q) pont alkalmazható ilyen esetben, úgy a reggelire rakódó felszolgálói díjra vonatkozik-e a q) pont? Másként fogalmazva, a reggeli árában kötelezõen szereplõ felszolgálói díj is osztja-e a reggeli sorsát adózási szempontból? Üdvözlettel: Szilágyi Pál

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close