267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Kiva belépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019. évi adatok alapján bejelentkezett a kiva adózás alá. 2019-ben több tehergépkocsit vettünk, szeretnénk eszközberuházás címén adóalap-kedvezményt igénybe venni (mivel elég jelentős a nyereségünk). Kérdésünk: lehetőségünk van-e erre, így hogy szeretnénk a 2020.01.01-jétől a kivába belépni. Úgy tudjuk fejlesztési tartalékot nem vehetünk igénybe, mert az kizáró ok a kivába való átlépésbe. Köszönöm előre is válaszát! Práczkyné Ress Mária

Egyéni vállalkozók, figyelem! Ideje felhasználni a fejlesztési tartalékot Cikk

Idén december 31-éig költhetik el szankciómentesen az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék címén 2016-ban nyilvántartásba vett összeget.

Térítés nélkül átadott pénzeszköz Kérdés

A https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_11_Terites_nelkul_atadott_penzeszkoz_dkf#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice címen felrakott kérdés esetében a végleges pénzeszközátadásnál a kapó fél önellenőrizheti a tao-bevallását az alábbiak szerint? Év végén döntés alapján a fejlesztési tartalék összege átvezetésre került az eredménytartalékból a lekötött tartalékba. A tao-bevallásban ez az összeg adóalap-csökkentő tételként figyelembe lett véve. Csökkenthető a tao-bevallásban fejlesztési tartalék címén figyelembe vett adóalap csökkentő tétel összege annak érdekében, hogy az adóalap növekedjen oly mértékben, hogy az elérje a véglegesen visszafizetési kötelezettség nélkül kapott pénzeszköz összegét.

Egyéni ügyvéd – Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni ügyvédnek nyilvántartott fejlesztési tartaléka van. Hosszú időtartamra irodát szeretne bérelni. Van-e valamilyen lehetőség a fejlesztési tartalék felhasználásráa, az ingatlan megvásárlása nélkül? Például kizárólagos bérleti jog vagy valami hasonló, ami mint inmateriális jószág aktiválható? Szíves válaszukat köszönöm!

Fejlesztési tartalék – kiva Kérdés

A társaság 2019. 01. 01-jétől kivaalany. 2019-ben felhasználja a 4 évvel ezelőtt társasági adóalanyként képzett fejlesztési tartalékát egy műszaki berendezésre. A tárgyi eszközt viszont még 2019-ben értékesíti is. Milyen adózás vár az adózóra ezzel kapcsolatosan? A tao szerint tudom, hogy már a nullára írt eszköz nem vehető figyelembe, így az értékesített összeg után adózok. A kiva esetén mi történik, és miként vallom be? Válaszukat előre is köszönöm. Szakács Zsuzsanna [email protected]

Fejlesztési tartalék nem cél szerinti feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019. 01. 01-jétől kiva szerinti adózást választott. 2017-ben fejlesztési tartalékot képzett, mely után választása szerint nem fizette meg a társasági adót a 2018-ra vonatkozó záróbevallásában. A tulajdonos 2019 júniusában osztalékelőleg kifizetéséről döntött, ami miatt a fejlesztési tartalék egy része feloldásra került, annak érdekében, hogy elegendő eredménytartaléka legyen a cégnek a közbenső mérlegben az osztalékelőleg kifizetéséhez. Helyesen tudjuk-e, hogy a fejlesztési tartalék nem cél szerinti feloldása miatt fizetendő társasági adót és pótlékot a 2020 május 31-éig benyújtandó kiva elszámoló bevallásban kell bevallani? További kérdésünk, hogy mikor kell megfizetni a társasági adót és a pótlékot a 2019. 06. 30-án feloldott fejlesztési tartalék után? És végül, helyesen gondoljuk-e, hogy a tao-s években képzett fejlesztési tartalék feloldásával keletkező szabad eredménytartalék terhére fizetett osztalék, illetve osztalékelőleg után nem kell kivát fizetni? Válaszukat előre is köszönjük.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalékot fel lehet használni mezőgazdasági gépbeszerzési támogatással vett gép önrészére? Kell-e valami limitre figyelni? Köszönettel.

Fejlesztési tartalék miatti társaságiadó-önellenőrzés Kérdés

A 2018. évi záráskor vettük észre az alábbi hibát. 2017. évben 5 millió forint fejlesztési tartalékot képeztünk, ezt a főkönyvben és a mérlegben is kimutattuk, átvezettük az eredménytartalékból lekötött tartalékba. Viszont a társasági adóbevallásban nem tüntettük fel a fejlesztési tartalékot adóalap-csökkentő tételként. Önellenőrizhetjük-e a 2017. évi társasági adót, vagy szankció nélkül visszavezethetjük-e az eredménytartalékba? Mi a jó megoldás? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Erzsébet

Fel nem használt fejlesztési tartalék utáni tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fel nem használt fejlesztési tartalék után fizetendő társasági adó számviteli elszámolásával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Én ezt eddig nagyon egyszerűen kezeltem, kiszámoltam a taót és a késedelmi pótlékot, a tao-bevallásban a 01-02 lap 22. sorában szerepeltettem, a társasági adót T891-K461, a késedelmi pótlékot pedig T86-K4821 könyveltem. A tárgyévi adózás előtti eredmény az aktuális eredményt mutatta, az adófizetési kötelezettség pedig a tárgyévi és a fel nem használt fejlesztési tartalék utáni társasági adó összegéből tevődött össze. A kollégáim szerint a fel nem használt fejlesztési tartalék után fizetendő társasági adót a 86. számlaosztályban kell könyvelni (taoalap-növelő tételként), így az adózás előtti eredmény is ezzel az összeggel lesz kevesebb, a fizetendő adó sorában pedig a tárgyévi taót kell szerepeltetni. Az adózott eredmény minkét esetben ugyanaz lesz. Kérdésem az, hogy melyik a helyes elszámolás? Köszönettel: Filip Emese

Fejlesztési tartalék felhasználása cégautó vásárlásához Cikk

Fel lehet-e használni a fejlesztési tartalékot cégautó nyílt végű pénzügyi lízinggel történő megvásárlásához? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalékot fel lehet-e használni nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt cégautóra?

Fejlesztési tartalék felhasználása ingatlanfelújítás során Cikk

Hogyan használható fel a fejlesztési tartalék ingatlanon végzett felújítás során – tudakolta kérdésében olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Fejlesztési tartalék önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelünknek 2019. 04. 02-án elküldtük a 2018. évi 53-as bevallását. Később derült ki, hogy 2019-ben és 2020-ban jelentősebb beruházást szeretne a vállalkozásában. Szeretné, ha fejlesztési tartalékot képeznénk, és önellenőriznénk a beadott bevallást. Kérdésünk, hogy a bevallás beadási határidejéig, május 20-áig beadhatunk-e önellenőrzést fejlesztésitartalék-képzésről? Válaszát előre is köszönöm.

Beruházási kedvezmények a kivában és a társasági adóban Cikk

Cikkünkben a két adózási módot abból a szempontból hasonlítjuk össze, hogy azokat hogyan érinti a beruházás – értve ez alatt a tárgyi eszköz és az immateriális dolog beszerzését, előállítását – az adókötelezettséget, ha az adózóra nem vonatkoznak különös előírások (mint például az alapítványra, a közhasznú nonprofit gazdasági társaságra, szabályozott ingatlanbefektetési társaságra).

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy évek óta meglévő ingatlan, amelyen 2018-ban több alkalommal végeztek felújítást (fűtéskialakítás, nyílászárócsere, álmennyezet kialakítása stb.). Ezek közül a december 6-án aktivált 1 millió 777 ezer forintos beruházást a megképzett 2 millió forint fejlesztési tartalék terhére kívánják elszámolni. Ilyenkor a számviteli törvény szerint kiszámolom a teljes ingatlanra eső értékcsökkenést, azzal növelem az adóalapot, és a csökkentőbe mit írok? Az 1 millió 777 ezer forint nélkül számított értékcsökkenést? December 6-ától 31-éig kiszámolom az 1 millió 777 ezer forintra eső értékcsökkenést és az azzal csökkentettet? Utána még történt december 17-én egy ráaktiválás. A következő években ez hogyan fog alakulni? Segítségüket előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close