27 találat a(z) főállású kisadózó cimkére

Katabevételi értékhatár a 40%-os különadó vonatkozásában Kérdés

Katás e.v. és bt. kültagság és ügyvezetés Kérdés

Otthonfelújítási támogátas – legújabb részleteihez kérdés Kérdés

Katából kizárt volt egyéni vállalkozó katás bt.-je Kérdés

NAV-határozat alapján az egyéni vállalkozó katás státusza megszűnik november 30-án be nem jelentett foglalkoztatásból eredő bírság kiszabása miatt. Egyéni vállalkozó november 30-ával az egyéni vállalkozását is megszünteti. December 1-jétől bt.-t alapít. Lehet-e ebben a bt.-ben a volt egyéni vállalkozó a bejelentett kisadózó?

Közalkalmazott katás egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó egyéni vállalkozó március 1-jétől határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt létesített. A jogviszony év végéig szól, heti 40 órára. A katatörvény értelmében a közalkalmazotti jogviszony is munkaviszonynak tekintendő, így márciustól már nem minősül főállású kisadózónak? Köszönettel.

Főállású kisadózó nyugdíjba számítható szolgálati ideje Kérdés

T. Szakértő! Szeretném tudni, hogy ha főállású kisadózóként adózom a havi 50 ezer forintot, teljes adóévre biztosított vagyok-e, és ha igen, akkor a nyugdíjhoz is teljes évi szolgálati időt szerzek meg? Találkoztam olyan meghatározással, hogy arányosítani kell a mindenkori minimálbér és a kata szabályai szerinti most 83 ezer forintot, és mivel ez az összeg kevesebb, mint a minimálbér 83 300:127 500=65,33%, tehát kicsivel több mint félév számít szolgálati időnek! Igy van ez? Ugyanakkor a NAV hitelkéréskor a jövedelem 60 százalékát veszi jövedelemnek. Vagyis nagyjából ezt a 60 százalékot. Akkor a teljes év csak 6 hónap? Szeretnék elmenni a nők 40 éves nyugdíjával, de akkor ez csak álom? Köszönöm a válaszát előre is. Tisztelettel: SA

Katás bt.-beltag – munkanélküli járulék Kérdés

Bt. 2013. 01. 01-től katás. 13.01.01-től a beltag a bejelentett kisadózó, főállású, más kisadózó nincs bejelentve. A kültag folyamatosan munkaviszonyban dolgozik egy bt.-n kívüli cégben, teljes munkaidőben. A bt.-nek rendszeres havi bevétele van, a kültag és a beltag képesítése ugyanaz, a bt. bevételszerző tevékenységét egyaránt el tudják végezni. 2017.07.01-től a rendszeres havi bevétel bizonytalan időre megszűnik, majd várhatóan kb. 4-5 hónap múlva újra lesz rendszeres havi bevétel. A bt. nem szeretné megszüntetni vagy elveszíteni a katás adózási formát, néhány hónap bevételkiesés miatt. Ennek legkisebb költségen történő megvalósítására keresünk megoldást. Jelen helyzetben kaphat a bt. beltagja 17.07.01-től álláskeresési járadékot (90 napig)? Kell-e ekkor fizetni katát a bt-ben? Feltételezzük, hogy ez nem lehetséges. Megoldás-e az alábbi: A kültag és a beltag "helyet cserélnek", társaságiszerződés-módosítással, 17.07.01. dátummal. Ez után a külsős cégnél munkaviszonyban lévő, addigi kültag lesz a beltag, a korábbi beltag pedig a kültag. Kaphat-e ekkor már az új kültag álláskeresési járadékot 90 napig? Nem gond-e, hogy előtte ő beltag volt több mint 4 évig? Az új beltag lehet-e ekkor főállásúnak nem minősülő kisadózó, havi 25 ezer forint katával (ekkor ugyanis nem lenne főállású kisadózó a bt.-ben egyáltalán)? Köszönöm válaszukat.

Főállású katás magánszemély ekho választása Kérdés

Egy nem nyugdíjas magánszemély főállású katás. Egy sportszövetségnél munkaviszonyos tevékenységére az ekhot szeretné választani. A sportszövetségnél szerzett munkabérét minimálbérig 127 500 Ft-ig általános adózás keretében kell leadóznia és csak efölött lehet ekhosan adóznia, vagy a 127 500 Ft csökkenthető a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 10. §-a szerinti, az ellátások alapját képező 90 000 Ft-tal? Ebben a második esetben ugyanis csak 37 500 Ft-ot kellene az általános szabályok keretében adóznia, az afölötti részt pedig már ekho-s adózás keretében teljesíthetné. Segítségüket előre is köszönöm.

Katás jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valakinek 80 százalékos tulajdoni része van egy kft.-ben, ahol jelenleg személyesen közreműködik a tevékenységben alkalmazottként, akkor lehet-e 2017-től főállású kisadózó egy működő bt.-ben (itt is tulajdonos) úgy, hogy a kft.-ben már nem működik közre (megszűnne a munkaviszony), csak tulajdonos maradna? Vagy a bt.-ben fizetendő 50 ezer forinton túl még a kft.-nek is kellene utána fizetnie a napi 8 órás foglalkoztatásra jutó járulékokat? Ha igen, akkor alkalmazott is lehet vagy csak társas vállalkozó? A kisadózó jogviszony mellett esetleg dolgozhatna a kft.-ben ügyvezetőként csak osztalékért, vagy ilyen esetben is kell havonta járulékokat fizetni a kft.-nek? Köszönettel: Hartai Zoltán

Kata és iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Főállású katás vállalkozó 2015. június 3-án kezdte a vállalkozását. A 2015. évi vállalkozói jövedelme 1 millió 309 ezer forint volt 2015. december 31-éig. A tevékenységét egy önkormányzat illetékességi területén végzi, ahol 1,5 % az iparűzési adó. A kérdésem az, hogy mennyi iparűzési adót kell fizetnie, és mikor? Előleget is kellett volna fizetnie és bevallania? Én feladtam a küzdelmet az 1990. évi C. törvénnyel a 39/A és B paragrafusnál. Válaszukat előre is köszönöm.

Tb-közteher a tét – példák segítik az eligazodást a kisadózói útvesztőkben Cikk

A kisadózók többes jogviszonya első ránézésre igen kusza, pedig ki kell igazodnunk rajta, ha nem akarunk sem több, sem kevesebb közterhek fizetni. Először is tisztáznunk kell, mikor lehet és mikor nem lehet főállású a kisadózó, és mikor lehet szó többes jogviszonyról. Más és más ugyanis a közteher. Példákkal segítünk.

Társaság tagja másik társaságban katás tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korlátolt felelősségű társaság fele részben tulajdonos tagja, egyben ügyvezetője megbízásos jogviszonyban a garantált bérminimum után fizeti meg a járulékokat, szja-t nem fizet, mivel nem vesz fel jövedelmet. Ugyanez az ember egy betéti társaságban szintén résztulajdonos, képviselő, nem főállású kisadózó. Rendben van ez így? Köszönöm a választ.

Katás társas vállalkozó leszámoló papírjai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja eddig főfoglalkozásúként látta el az ügyvezetői teendőket. A közeljövőben elhelyezkedik 40 órás munkaviszonyban, a bt.-ben munkaviszony melletti társas vállalkozóként működik majd közre. Új munkahelyén várják tőle a leszámoló papírokat. Mivel katásként nem történt részére számfejtés, ezáltal ADATLAPOT a 2015. évi jövedelméről nem áll módunkban számára adni, sem "Igazolás a levont járulékokról elnevezésű nyomtatványt". Kérdésem az lenne, hogy milyen nyomtatványon, igazoláson kell feltüntetnem, hogy katás volt? Az adatlapot adjuk ki nulla adattartalommal? Várom mielőbbi válaszukat! Novák Produkt Kft.

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Társas vállalkozás (kft.) tagjának van-e járulékfizetési kötelezettsége, ha más, a kata hatálya alá tartozó vállalkozásban főállású kisadózónak van bejelentve? A kft.-ben ügyvezető, díjazásban nem részesül. Köszönettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Katás bt. Kérdés

Egy bt.-nél a beltag főállású katásként lett bejelentve. A kültagok nem. Jól értelmezem a törvényt, ha a kültagok személyesen szeretnének közreműködni a bt. tevékenységében, akkor csak munkaviszonyban láthatják el ezt a feladatot? A kültagok esetében az egyik tagnak nincs 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ezzel mi a teendő? Van-e plusz fizetési kötelezettség? A 15T1041-esen a beltagot társas vállalkozónak jelöltük meg. A kültagot is társas vállalkozónak kell bejelenteni a 15T1041-sen, ha nincs 36 órát meghaladó munkaviszonya?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs