17 találat a(z) erdőtelepítés cimkére

Csere erdősítés Kérdés

Erdőtelepítésre kapott támogatás elszámolása. Kérdés

Erdősítési támogatás 2021. Kérdés

Családi gazdálkodó / őstermelő – erdőtelepítés elszámolása Kérdés

Erdőtelepítéshez nyújtott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőtelepítéshez és fásításhoz nyújtott támogatás összegét hogyan kell elszámolni a személyi jövedelemadóban? Be kell egyáltalán vallani, ha igen, hogyan? Köszönöm válaszát.

Erdőgazdálkodó Kérdés

A kft. bérleti szerződéssel földterületet bérelt ingyenes használattal a kft. tagjaitól. A kft. erdőt telepített a földterületre, melyhez a tulajdonosok hozzájárultak. A kft. a telepítést támogatásból valósította meg, majd ápolási és jövedelempótló támogatást is kapott. Az erdő a támogatás értékével került a társaság vagyonába. A támogatási időszak lejárt, a bérleti szerződés is lejárt, melyet a tulajdonosok nem kívánnak meghosszabbítani. Így a földterület visszakerül a tulajdonosokhoz az eltelepített erdővel együtt. Ekkor a földtulajdonosoknak be kell jelentkezni erdőgazdálkodónak. A kft.-től kivezetésre kerül az erdő. Ennek milyen adóvonzata van, kinek, milyen adót kell megfizetni az erdő után? Terheli-e a kft.-t áfafizetési kötelezettség? A tulajdonosnak ekkor van-e adófizetési kötelezettsége, vagy csak, ha értékesítésre kerül a földterület és az erdő?

Kft. erdőtelepítése bérelt földterületre Kérdés

A családi kft. tagjai a kft. részére ingyenes használatra átadták a saját tulajdonú földterületüket, melyen a kft. erdőt telepített támogatással. A támogatási idő már lejárt. Közben a kft. működése már nem volt gazdaságos, ezért végelszámolással meg akartuk szüntetni a kft.-t. Családi ok (ügyvezető tag elhalálozása ) miatt erre már nem került sor. A hagyatéki tárgyalást követően szeretnénk megszüntetni a kft.-t. Kérdésünk a következő: hogyan lehet visszaadni a földterületet a tulajdonosok részére, melyen az erdőtelepítés történt? Van-e lehetőség az erdőt leírni, vagy kivezetni? Ha nem, akkor milyen adó terhelné a tagokat a kft. megszűnését követően?

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium Cikk

Megjelent a Vidékfejlesztési Program "Erdősítés támogatása" című felhívásának módosítása, mely megemelt támogatással és további jelentős kedvezményekkel kívánja ösztönözni a gazdálkodók erdőtelepítési beruházásait.

Nőtt az erdőtelepítési támogatás összege Cikk

Az erdőtelepítések ösztönzése érdekében a Vidékfejlesztési programban megnövelték az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló és az ehhez kapcsolódó erdőápolási támogatások összegét és időtartamát – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Földhasználati jog értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kötelezettség rendezése fejében termőföldhöz kapcsolódó földhasználati jogot kapott egy társaság, amely termőföldön erdőtelepítést végzett. A földhasználati jog értéke után 4 százalékos értékcsökkenést számolt el a társaság. Megfelelően jártak-e el az előző években, vagy a termőföld speciális jellegéből adódóan a földhasználati jog után nem lehetett volna elszámolni? Köszönettel.

Erdőtelepítéshez, értékesítéséhez kapcsolódó kérdés Kérdés

Köszönöm szépen a választ. Még egy kérdés maradt ezzel kapcsolatosan, hogy amennyiben a gazdasági társaság az erdőtelepítést értékesíti, ez lehetséges-e a könyv szerinti érték 10 százalékán? Az áfatörvény 68. §-a erre az esetre nem vonatkozik, úgy értem.

Erdőtelepítés értékesítése, térítés nélküli átadása Kérdés

Ügyfelem, egy erdőgazdálkodással foglalkozó kft. magánszemélyek tulajdonában álló földterületen erdőtelepítési beruházást végzett, amelyhez támogatásban is részesült. A beruházások főkönyvi számlán kerültek elszámolásra az alvállalkozók által elvégzett telepítési költségek áfa nélküli összegében. Az áfa levonásra került. A földtulajdonosoknak még használatidíj(bérletidíj)-fizetés nem volt. A szerződés szerint használati díj csak az erdő hasznosítása esetén (amikor már a hatóság erdővé minősíti és a vágott fa értékesítésre kerül) illeti meg a tulajdonosokat. A kft. jelenleg végelszámolás alatt áll, a beruházásként nyilvántartott telepített erdőt egy másik kft.-nek szeretné értékesíteni, vagy térítés nélkül átadni. Ez lehetséges-e, illetve ez ingatlan vagy lábon álló fa értékesítésének kezelendő? Az áfánál az ingatlan esetében a 86. §-ban meghatározott kivételek ez esetben hogyan érvényesülnek? Például az erdőtelepítés-beruházás még használatba nem vett ingatlannak minősül-e vagy lábon álló fa (ingó) értékesítésének? Értékesíthető-e a könyv szerinti értéknél alacsonyabb összegben? A térítés nélküli átadás pontos adózására (áfa, társasági adó) tekintettel?

Kötelettségvállalás, áfa Kérdés

Tisztelt Cím! Gazdasági elsődleges rendeltetésű kultúrerdő és faültetvény igénybevételét az erdészeti hatóság az adott erdő fekvése szerinti, vagy az azzal szomszédos településen végrehajtott, az igénybe vett erdővel legalább azonos területű, azzal megegyező, vagy attól magasabb természetességi állapotú csereerdősítés elvégzésének feltétele mellett engedélyezheti. Az erdészeti hatóság az erdő igénybevételét akkor is engedélyezi, ha az igénybe vevőtől a csereerdősítés kötelezettséget megállapodás alapján más vállalkozó teljesíti. Ebben az esetben erdőt igénybe vevő más vállalkozónak a kötelezettség teljesítésért, a csereerdősítés, erdőtelepítés megvalósításáért ellenértéket fizet más gazdálkodó számára. Az ellenértéket az Áfa tv. előírásait figyelembe véve 27 százalékos Áfa terheli. Az igénybevevő az ellenértéket a megállapodás megkötésekor, a kötelezettség átvállalás napján fizeti meg, mivel a megállapodás aláírásával teljesítésre kötelezetté a más gazdálkodó válik. Esetünkben egy társaság a csereerdősítés megvalósítását, az erdőtelepítés kötelezettségének teljesítését térítés nélkül magára vállalta. A megállapodásban rögzítették, a csereerdősítés költségének összegét is. Kérdésként merül fel, hogy a térítés nélkül átvállalt kötelezettség eredményez-e a más gazdálkodónál áfafizetési kötelezettséget és ha igen, akkor az mikor válik esedékessé? Üdvözlettel és köszönettel.

Növekedett az erdőtelepítőknek megítélt támogatás Cikk

Több mint 650 millió forinttal növekedett az erdőtelepítőknek megítélt támogatás.

Erdőtelepítés költségeinek elszámolása Kérdés

Őstermelő erdőt telepít, támogatás igénybevétele nélkül. Mivel az erdő nem amortizáltatható, hogyan számolható el a telepítés költsége?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Apport kivonása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzforgalmi áfás időszak zárása

Bunna Erika

adótanácsadó

Vissza nem szállított raklap kezelése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs