34 találat a(z) elvitel cimkére

Éttermi szolgáltatások áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: egy étterem vendéglátóipari tevékenységet végez, saját konyhájában meleg ételt állít elő és annak egy részét a saját éttermében szolgálja fel, egy részét pedig rendelés alapján elvitelre készíti. Úgy tudom, hogy a helyben fogyasztott ételek, italok esetében 18%-os, míg az elvitt ételek esetében továbbra is 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia. Kérdésem, hogy amennyiben catering szolgáltatást végez, tehát a megrendelő konyhájában (ami után bérleti díjat fizet) készíti el a meleg ételt és ott a helyszínen szolgálja fel, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Egy másik vállalkozó kórházakban, egyetemeken büfét üzemeltet. Ebben az esetben érzésem szerint akár helyben, akár elvitelre vásárolnak a 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az ételek esetében, még akkor is, ha a helyszínen készítik (például virsli, meleg szendvics... stb), mivel itt úgy gondolom nem éttermi szolgáltatásról van szó és követhetetlen a helyszíni fogyasztás is. Előre is köszönöm a segítségét!

Vendéglátás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy "nassoldát" üzemeltet, aminek a lényege, hogy helyben készítünk nyers gyümölcsökből, zöldségekből desszerteket, italokat, illetve még teákat, kávét. Ezeket lehet helyben fogyasztani felszolgálás mellett, vagy elvinni. Az áfatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a helyben készített étel, ital helyben történő fogyasztása beletartozik-e a 18 százalékos áfakulcsba? Ami engem kicsit elbizonytalanít, az a melegkonyhás étkezésről írt NGM-tájékoztató, ezek az élelmiszerek nem főzéssel kerülnek előállításra. Köszönettel, F. Judit

Vendéglátás áfája elvitelkor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem meleg-konyhás büfét, falatozót üzemeltet, van ülőhely, evőeszköz, asztal, de van pultos része is, bárszékes, illetve álló (szabadon választható, ki hol fogyaszt.) Önkiszolgáló jellegű, pultból adják ki az ételt, viszi vissza a tálcát. A személyzet tisztán tartja a vendégek által használt asztalokat, sőt ezek mind a büféhez tartoznak. Úgy értelmezem, hogy ez 2017-ben 18 százalékos áfa alá tartozik. Nincs alkoholtartalmú ital, csak szörp, szóda stb. Az a kérdés, hogy amikor a vevő kifejezetten elvitelre kéri, és eleve dobozban adják ki neki az ételt, akkor az 27 százalékos lesz? Válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel Lengyel Krisztina

Ételkiszállítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy egy étteremből a kiszállított étel áfája 27 vagy 18 % áfakulcs alá tartozik? Az étterem melegkonyhás. Az étteremben elfogyasztott étel ára 27 százalékos áfás. Hallottam olyan véleményt, miszerint 18 % alá tartozik a megrendelésre, futár által kiszállított étel. Köszönönöm véleményét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság vásárlása és értékesítése

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Kényszertörlés

dr. Udvari Jesszika

MBA, ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás tagja

EMVA, VP5-16.5.2-21

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 május
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Együttműködő partnereink