443 találat a(z) ellenőrzés cimkére

Megkezdődött a húsvéti razzia: ellenőrzik az élelmiszertermékeket Cikk

Megkezdődött a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely a húsvéti ünnepek végéig, április 22-éig tart; az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja – közölte az Agrárminisztérium (AM).

A NAV fokozott ellenőrzésére számíthatnak a kapcsolt vállalkozások Cikk

A LeitnerLeitner értesülései szerint idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az egymással tulajdonosi vagy közös irányítási kapcsolatban álló – úgy nevezett kapcsolt – hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban.

Külföldi befektetéseket átvilágító rendszert állít fel az EU Cikk

Hamarosan felállítja a külföldi befektetések átvilágítását szolgáló rendszert az Európai Unió, miután a tagállami kormányok tanácsa is jóváhagyta ma a javaslatot, hogy szükség esetén meg lehessen védeni a stratégiai ágazatokban működő vállalatokat az EU-n kívüli felvásárlástól.

Kész a NAV 2019. évi ellenőrzési terve, itt vannak a részletek Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019. évre vonatkozó ellenőrzési tervét, s megjelölte a jogkövetést segítő eljárások fő téma- és célcsoportjait. Kiemelt feladat 2019-ben, a 2018. július 1-jén bevezetett onlineszámlarendszer adatszolgáltatási kötelezettségének ellenőrzése.

Kevesebb munkáltató sértette meg a munkavédelmi szabályokat Cikk

Az ellenőrzött munkáltatók 72,8 százalékánál tapasztaltak a munkavédelmi hatóságok tavaly szabálytalanságot, ez az arány 4,4 százalékponttal alacsonyabb a 2017. évi 77,2 százalékhoz képest – olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztályának jelentésében, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.

NYENYI adat – NAV-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017 szeptemberében nyugdíjba ment egyik dolgozónk. A munkáltató által kiadott 2017M30-as igazoláson és a havi bérjegyzékeken 1 178 043 forint szerepelt. A dolgozó nyugdíja – a többi év adata mellett – ezen, 2017. évi adatokkal lett megállapítva. 2018. decemberben a kormányhivatal tb-főosztálya ellenőrzést folytatott le, és megállapította, hogy a NAV adatszolgáltatása ugyanerre az időszakra a dolgozóhoz kapcsolódva 1 144 318 forintról szól, tehát 33 725 forinttal kevesebbről. A 2017. január havi 08-as bevallást önellenőrzéssel módosítottam, így az egyezőség fennáll. A dolgozó megkeresett, hogy a nyugdíja havi 14 ezer forinttal csökkent, és a nyugdíjfolyósító a munkáltató módosított adatszolgáltatásával indokolta a csökkenést. A munkavállaló perrel fenyeget. Mit tanácsol? Valóban ez a körülmény okot adhat a nyugdíj havi 14 ezer forinttal történő csökkentésére? Nem értem! A nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemnél 2009 óta a NAV adatszolgáltatását kell figyelembe venni. A NAV-hoz küldött bevallásban volt kevesebb a jövedelem 33 725 forinttal. Az önellenőrzéssel magasabb lett. Ez okozhat nyugdíjcsökkenést? Köszönettel: Kungl Mária

Nyilvántartások Pmt. tényleges tulajdonos azonosításához Kérdés

Társaságunk más gazdasági társaságok részére könyvviteli szolgáltatási tevékenységet is végez, melynek következtében a 2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény hatálya alá tartozik. Ezen törvény 6-os és 7-es szakaszai az Ügyfél-átvilágítási kötelezettségről szól, a 8. § (5) és a 9. § (4) törvényhelyek szerint "A szolgáltató köteles a tényleges tulajdonos személyazonosságára vonatkozó adat ellenőrzésére a részére bemutatott okirat, nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartás, vagy más olyan nyilvántartás alapján, amelynek kezelőjétől törvény alapján adatigénylésre jogosult." Kérdésem, hogy melyik ez a nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartás, valamint melyek azok a más olyan nyilvántartások, amelyek kezelőjétől törvény alapján szolgáltatóként adatot igényelhetek, ezen ellenőrzési kötelezettség elvégzéséhez? Hangsúlyozva, hogy a tényleges tulajdonos a törvény szerint csak magánszemély lehet. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel:

Online adatszolgáltatás számlákról – így úszhatja meg a bírságot Cikk

A NAV honlapján nemrégiben közzétette, hogy a számlázóprogramokkal kiállított számlákra vonatkozó online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését ellenőrzés alá vonja. Hogyan felelhetnek meg az adózók a szabályoknak, és hogyan kerülhetik el a bírságot? Ezekre ad tippeket hírlevelében a Mazars.

Nem jelölt szulfit citromlében Cikk

A német hatóság Piacelli márkájú citromlé koncentrátumokban szulfitot mutatott ki, amely a termék jelölésen nincs feltüntetve. A Nébih az osztrák hatóság információja alapján a RASFF-on keresztül értesült a problémáról – írja honlapján a Nébih.

Citromlevek minőségét ellenőrizte a Nébih Cikk

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult, olvasható a Nébih honlapján.

8 millió forint bírságot szabtak ki a téli élelmiszer-ellenőrzés során Cikk

Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során. A szabálytalanságok többsége jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetést vont maga után. Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenység-korlátozás, valamint 125 darab – összesen 8 065 154 forintnyi – kiszabott bírság lett a téli szezonális mustra mérlege.

Brexit: készül a brit kormány arra, ha nem lép életbe a megállapodás Cikk

Kompokat bérel a brit kormány arra az esetre, ha nem lépne érvénybe a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás, és emiatt fennakadások keletkeznének a nagy-britanniai áruellátásban. Ha a francia oldalon minden egyes teherjárművet csak négypercnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az a brit oldalon, a Dover kikötőjébe vezető autópályán, csúcsidőben 47 kilométeres torlódást okozna.

32 pezsgőt bontottak az ellenőrök Cikk

Az év végéhez közeledve ezúttal egy igazi ünnepi termékkört, az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Élelmiszerbiztonsági szempontból minden termék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett, közölte honlapján a Nébih.

A tavalyinál is több élelmiszer-ellenőrzés zajlott le december első felében Cikk

Országszerte összesen 2100 ellenőrzést folytattak le a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában, ami az előző évhez képest mintegy ötszázzal több vizsgálatot takar. 2018. december 16-áig a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 62 alkalommal figyelmeztetést, 14 esetben a tevékenység korlátozását, míg 67 ügyben – 4,1 millió forint nagyságrendben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként – írja honlapján a Nébih.

Az ellenőröket is ellenőrzik Cikk

Továbbra is fókuszban marad az "ellenőrök ellenőrzése", amelynek keretében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékeli a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gazdálkodását – közölte a számvevőszék, miután Domokos László elnök átadta az 2019 első félévi ellenőrzési tervet Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiegészítő tevékenységből származó bevétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlanértékesítés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Végelszámolás alatt álló társaság vagyonának felosztása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs