44 találat a(z) ellátás cimkére

Rokkantnyugdíjas-ellátás és saját jogú nyugdíj Kérdés

Tisztelt szakértő! Az egyik ismerősöm eddig leszázalékolt rokkantnyugdíjas-ellátást kapott. 1955-ös születésű, és most 2019.04.30.-án tölti be az előírt nyugdíjkorhatárt. Ilyenkor mi a teendő? A nyugdíjat hivatalból állapítják meg, vagy kérni kell? Milyen növekedésre számíthat? Üdvözlettel.

Gyermekek utáni ellátásokról döntött az EU Bíróság Cikk

Az uniós jog szerint nem kell, hogy valaki valamely tagállamban munkavállaló legyen ahhoz, hogy egy másik tagállamban lakó gyermekei után családi ellátásokra legyen jogosult – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Nyugdíjba készül? Számolja ki velünk ellátását! Cikk

Az Adózóna nyugdíjkalkulátora az öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál. A kalkulátor input adatai a kereseti és a munkaidő adatok (munkában töltött napok, illetve kieső napok).

Új nyugdíjtörvény: a méltánytalan különbség megszüntetését ígérik Romániában Cikk

Új nyugdíjtörvényt fogadott el szerdán a román parlament, amely a különböző öregségi járandóságok között fennálló méltánytalan különbségeket akarja megszüntetni.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Középiskolai tanulmányait végző diák terhes lett (19 éves), az iskolai tanulmányait 2019. 04. 30-ával fejezi be, a vizsgák 2019. 06. 30-áig tartanak, ekkor fejeződik be teljesen az iskola, a szülés várható időpontja 2019. 07. 06-a. A terhes kismamának meddig van biztosítási jogviszonya, ha végig jár iskolába és befejezi tanulmányait (2019. 06. 30-ával)? Ha év közben kiderül, hogy mégsem tud végig bejárni és tanulmányait idő előtt be kell fejeznie, ebben az esetben meddig van biztosítási jogviszonya? Ha időközben magántanuló lesz és tanulmányait vizsgákkal lezárva fejezi be, akkor meddig tart a biztosítási jogviszonya? Biztosítási jogviszony megszűnése után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie? Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése fedezi a szülés és a kórházi kezelést vagy ez erre nem nyújt fedezetet és a szülésért és a kórház ellátásért fizetni kell? A terhes kismama és a gyermek édesapja élettársi kapcsolatban vannak, a családi adókedvezményt ez esetben a magzatra az édesapa csak a gyermek megszületése után visszamenőlegesen érvényesítheti? A szülést követően a kismama milyen ellátást tud igényelni (csed, gyed, gyes), nem volt előtte munkaviszonya? Válaszokat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Gyermekvállalás és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermekvállalást tervező katás egyéni vállalkozó 1 fő alkalmazottat foglalkoztat. Majd, ha a gyermeke megszületik, akkor csak az alkalmazottja dolgozna a vállalkozásban. Mivel bevétele továbbra is keletkezni fog, ezért a havi 50 ezer forintot akkor is fizetné maga után. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a szülés után milyen ellátásokra lesz jogosult? Köszönöm a válaszát. Kissné

Csed Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. Párom 2015-ben váltott munkát és kezdett el dolgozni egy új cégnél. Itt több mint két évet töltött (elég magas fizetéssel) majd onnan ment el szülési szabadságra. 2017 szeptemberében megszületett első gyermekünk, aki után először a csedet vettük igénybe. Jelen pillanatban a gyedet kapjuk a maximális összeggel, amely sajnos jóval kevesebb mint a csed. A gyedet 2019 szeptemberéig tudjuk igénybe venni. A kérdésem az lenne, ha esetlegesen a gyed vége előtt (2019 szeptember) megszületne második gyermekünk akkor mi alapján számolják ki csed ősszegét? Mi lesz a számítás alapja? Ellátás lehet az ellátásnak alapja? Illetve mikortól lehet igénybe venni? Ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint az első gyermeknél (legkorábban a szülést megelőző 28 nap)? Válaszukat előre is köszönöm.

Korábban érkeznek a szeptemberi családtámogatási ellátások Cikk

A tanévkezdésre tekintettel idén is korábban, már a héten megkapják az érintettek a szeptemberi családtámogatási ellátásokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-vel – írja honlapján az Emmi.

Munkanélküli ellátás gyes után Cikk

Egyéni vállalkozó alkalmazta a feleségét, aki ebből a foglalkoztatásból ment gyesre. A gyermek betöltötte a harmadik évét, újra kezdődne a foglalkoztatása. ám szeretné a munkaviszonyát úgy megszüntetni, hogy a feleség munkanélküli ellátást vehessen igénybe. Van erre lehetőség? Van-e érdemi jelentősége annak, hogy ki mond fel? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Milyen jövedelem lesz az ellátás alapja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély többéves biztosítási idővel rendelkezik Németországban, a szerződését 07.31-ével felmondta, hogy hazaköltözzön, és itthon vállalkozzon. A felmondást követően tudta meg, hogy babát vár, a szülés várható ideje 2019.02. hó vége. Kérdés 1: A biztosítási időbe beleszámít-e a német biztosítotti időszak, itthon menyi időn belül kell jogviszonyt létesíteni, hogy folyamatos legyen a biztosítás, valamint milyen ellátásokra lesz jogosult (táppénz, csed, gyed, gyes), az ellátások alapja milyen jövedelem lesz, csak az itthoni vagy a német jövedelem is beleszámít? Kérdés 2: A Németországban megfizetett nyugdíjjárulékot vissza lehet-e igényelni, mellyel a kint megszerzett szolgálati időt elveszti, de itthon önkéntes pénztárba fizetné, ha van rá lehetőség. Itthonról indítható-e az eljárás, vagy a német nyugdíjbiztosító megkeresésével? Gyors segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

Nyugdíjasként tovább dolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozót, amikor nyugdíjba megy, így is ki kell léptetni (tehát megszűnik a biztosítási jogviszony), majd újra felvenni, mint nyugdíj melletti munkavállalót? Mivel semmilyen járulékot nem fizet ilyenkor, azért az egészségügyi ellátás természetesen megilleti? Köszönöm válaszát.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2011. évi CXCI. törvény 22. § a) pontja alapján megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a személyt, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű. E törvényi rendelkezés alkalmazásához elegendő-e annak igazolása, hogy a foglalkoztatott magánszemély rehabilitációs ellátásban részesül (B1, C1 kategória), rokkantsági ellátásban részesül (B2, C2 kategória), vagy rehabilitációs kártyával rendelkezik (B1, C1 kategória)? Ezen ellátások folyósításának ugyanis minden esetben ugyanaz a feltétele, hogy az egészségi állapot 60 százalékos vagy annál kisebb, és a minősítést szakbizottság végzi el. Amennyiben az ellátások folyósításának igazolása nem elegendő a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség csökkentéséhez, akkor milyen hivatalos dokumentum beszerzése az elvárt a munkáltató részéről? Válaszát köszönöm!

Gyed Kérdés

Jó képességű dolgozónk a jelenlegi gyed maximum alatti összeggel van gyermekével otthon. A két éves gyermeke mellett egyelőre gyeden napi 2 órás munkaviszonyt is vállal. A következő gyermek vállalásakor szeretné az új magasabb gyed maximumot elérni. Mi lehet ennek a foglalkozási-kereseti feltétele.? A gyed letelte után egy ideig 4 órásban dolgozna. A tervezett terhesség idején a magasabb bérért ugyanazon foglalkoztatónál 8 órás munkát vállal, akkor az a jövedelem képezi-e a gyed alapját? Mennyi időt kell a szülés előtt a magasabb keresetben eltölteni, hogy az legyen a gyed-számítás alapja? Szülés előtt fizetett jutalom beleszámít-e a gyed-alapba? Köszönettel: Székely Lajos

Egészségkárosodáson alapuló ellátások a tb-rendszerben Cikk

Már hetedik éve, hogy az egészségkárosodást szenvedett személyek részére rokkantsági nyugellátás megállapítására nincs lehetőség. A rokkantsági ellátórendszer 2012-ben történt módosítását követően viszont úgynevezett megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg, melyek ugyan nem minősülnek saját jogú nyugellátásnak, azonban sok esetben osztják annak sorsát, például évente a nyugdíjakkal hasonló mértékű emelésekkel növekednek.

Munkaviszony egyidejűleg Magyarországon és Svájcban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék választ kérni, hogy egy magyar állampolgár, akinek Svájcban van heti 40 órát elérő munkaviszonya, Magyarországon létesíthet-e heti 36 órát elérő egyidejűleg fennálló másik munkaviszonyt? Amennyiben igen, kérdezem, hogy hogyan alakulnak a biztosítási jogviszonyhoz kapcsolódó közteherviselési kötelezettségek, és milyen társadalombiztosítási szolgáltatásokra válik jogosulttá? Válaszát köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgéphasználat

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szja-bevallás – Családi gazdálkodás tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Gyros mozgó árusítása idény jelleggel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close