42 találat a(z) elengedett követelés cimkére

Elengedett vevőkövetelés Kérdés

Értékvesztés számviteli elszámolása Kérdés

Elengedett követelés – kapcsoltság vizsgálat Kérdés

Végelszámolás Kérdés

Elengedett vevői követelés esetén a felek közötti kapcsolt vállalkozási jogviszony megítélése Kérdés

Elengedett követelés kapcsolt személy számára Kérdés

Kapcsolt vállalkozás – elengedett követelés Kérdés

Osztalékfizetési határozat megszűntetése Kérdés

Elengedett kötelezettség elszámolása Kérdés

Elengedett követelés nyugdíjas taggal szemben Kérdés

Elengedett követelés szja-terhe Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tagjának nyújtott kölcsönét (magánszemély) elengedi. Az így szerzett jövedelem természetbeni juttatásként számfejthető-e ? Illetve a jövedelmet terhelő szja-kötelezettség bevallása és megfizetése a kft.-t vagy a magánszemélyt terheli?

Evás kft. behajthatatlan követelése 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Július 3-án feltett kérdésemmel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy ha nem tudunk bírósági határozatot vagy hasonló hivatalos papírt beszerezni a be nem folyt számlákról, akkor az elengedett követelésnek minősül, ugye? Ebben az esetben hogyan változik a helyzet az evás kft. esetében? Köszönöm a választ.

Elengedett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az „A” belföldi gazdasági társaság 100 százalékban tulajdonosa a „B” belföldi gazdasági társaságnak. 2018. májusban az „A” társaság jóváhagyott a „B” társaság részére osztalékot, amit a „B” társaságban elő is írtak bevételként 2018-ban, majd a társaságiadó-alap csökkentésre került ezzel az összeggel a társasági adótörvény 7. § (1) g) pont 1. alapján. Egyéb okból nem a teljes jóváhagyott osztalék került kifizetésre, hanem egy része még 2018-ban elengedésre került. Jól értelmezzük-e a jogszabályt (társasági adótörvény 29/Q § (3) alapján), hogy ezzel az elengedett követeléssel a „B” társaságban nem kell emelni az adóalapot (az osztalékot fizetőnél ez a tétel bevétel, de csökkenteni lehet vele a társasági adó alapját a tao-törvény 29/Q § (3) alapján)? Illetve lehet-e probléma abból, hogy ugyanabban az évben jóváhagyják az osztalékot, majd néhány hónappal később elengedik azt? Köszönette.

Kötelezettség elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tárgyi eszközt vásárolt, melynek összege a szállítóval történt megállapodás alapján egyelőre nem kerül kiegyenlítésre. A megállapodás szerint egy bizonyos éves forgalom felett elengedik ezt a tartozást. Ez a 2018. évi forgalom tényszámai alapján fog eldőlni. Kérdésem, hogy a fenti gazdasági eseményt hogyan rögzítsem a könyvelésben.

Kft. által elengedett bérleti díj egyéni ügyvéd javára Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném szakértő segítségüket: Egy kft. irodaingatlant ad bérbe (áfásan) egy egyéni ügyvédnek. A bérbeadó kft. és a bérlő ügyvéd között nincs kapcsoltság. A bérbeadó egy havi bérleti díj megfizetését elengedi a bérlőnek (azon oknál fogva, hogy a klíma több hónapon keresztül működésképtelen volt a bérleményben stb.). A bérlő úgy gondolja, hogy ilyen esetben az adott egy havi bérleti díj nem számlázható ki részére és ezzel le van tudva. A kft. pedig úgy gondolja, hogy a bérleti díjat ki kell számlázni és a pénzügyi teljesítésre vonatkozóan fog adni egy nyilatkozatot, miszerint a számlán szereplő követelését a vevő felé elengedni. A tao-törvény szerint: a behajthatatlan követelésnek nem minősülő elengedett követelés összegével az elengedő vállalkozónál növelni kell az adózás előtti eredményt, kivéve ha - a követelés elengedése magánszemély javára történik, vagy - az adózó olyan magánszemélynek nem minősülő külföldi vagy belföldi személlyel szemben fennálló követelését engedi el, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban nem áll. Kérdés: 1.) Magánszemély javára történő elengedésnek minősül-e, az egyébként egyes jogszabályok szerint egyéni vállalkozónak minősülő, de nem egyéni vállalkozó egyéni ügyvéd javára történő számla ellenérték megfizetésének elengedése? 2.) Ha elméletileg magánszemély „ez az egyéni ügyvéd, a kft.-t ezen vevő javára elengedett követelés okán terheli-e a személlyel kapcsolatban valamilyen adózási ( eho, szja-előleg levonási) kötelezettség?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs