29 találat a(z) eladó cimkére

Fel nem vett osztalék Kérdés

Egy rt. megvásárolta saját részvényét, mely az előző évekre vonatkozóan osztalékszelvényt is tartalmazott. Az adásvételi szerződésben az osztalékról nem rendelkeztek, rögzítették, hogy a szerződés aláírásától minden jog és kötelezettség a vevőre száll. A részvény bevonásra került. Az adásvételt megelőző évekre előírt osztalék az eladó részére nem fizethető ki, a szerződés alapján a jogok a vevőt illetik. A vevő saját részvénye után nem vehet fel osztalékot. Számvitelileg hogyan rendezendő a kötelezettségként nyilvántartott osztalék?

Lehetőségek és kötelezettségek üzletág átruházásánál Cikk

Hogyan ruházható át az üzletág, milyen kötelezettségek terhelik a feleket? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Meglepődtek a boltosok, hogy műszakpótlékot kellene fizetniük Cikk

Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrök azt állapították meg, hogy nem fizetett a cég műszakpótlékot a dolgozóknak. Élelmiszerboltról van szó, ahol az egyik alkalmazott 06.00-13.30-ig, a másik 12.30-19.00 óráig dolgozik. Minden héten váltják egymást, havi bruttó 161 ezer forinttal vannak bejelentve. Ha kell műszakpótlékot fizetni, azt 18-19 óráig, azaz csak napi egy órára, 30 százalékot? – kérdezte olvasónk. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Saját termelésű áru értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szakmai segítségüket kérni az alábbi esethez. Két fővel működik egy családi gazdaság, 5,5 hektáron dinnyét termelnek. A megtermelt dinnyét kizárólag maguk értékesítik, különböző értékesítési helyeken. Mindketten rendelkeznek külön őstermelői igazolvánnyal, így az értékesítési helyen ezt be is tudják mutatni. Az értékesítési szezonban van munkaviszonyos alkalmazottként felvett munkaerő, aki segíti az értékesítést, de van egyszerűsített alkalmi bejelentés is az értékesítésre, illetve a szedésre. Tehát mástól nem vásárolnak fel dinnyét, csak a saját termést értékesítik. A kérdésem az, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésénél a mezőgazdasági munka miatt a napi 500 forintos járulék alkalmazható-e? Véleményem szerint igen, mert ez még a mezőgazdasági őstermelői munka, tevékenység része, nem pedig kereskedelmi tevékenység, mivel csak a saját termés kerül értékesítésre. Köszönettel.

Szakképzett eladó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elektronikai cikkeket értékesítő üzletben követelmény, hogy csak szakképzett eladó lehet? Köszönettel.

Dohánybolti eladó Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy dohány bolti eladót csak szakképzettséggel lehet-e felvenni (pénztárgépet kezel), vagy képzettség nélküli munkavállalót is lehet alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm.

Ruházati kereskedelemben eladó Kérdés

Mai munkajogi cikkük alapján úgy értelmezem, ha van egy főiskolát végzett alkalmazott eladói munkakörben, de a diplomája nem kereskedelmi, és nincs eladói szakképesítése sem, akkor kaphat 127 500 forintos minimálbért is? Eddig arról volt tudomásom, hogy csak a 9-es FEOR alatt találhatókat lehet minimálbérrel figyelembe venni, és a többi mind szakképzettséghez kötött munkakör.

Bérszámfejtés 2017 Kérdés

Kinek jár a 161 ezer forintos garantált bérminimum? Az általános iskola plusz szakmunkás képesítés végzettségű munkavállalók például eladó, pék, lakatos, villanyszerelő, asztalos stb. szakképzettséget igénylő munkakörben dolgoznak. Rájuk mi vonatkozik? Köszönöm.

Szükséges adatok, dokumentumok, igazolások közösségi értékesítésnél Cikk

Közösségi ügyleteknél melyek azok a dokumentumok, amelyeket egy új vevő (vállalkozás) esetében az első értékesítéskor, s melyek, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? A sokakat érintő olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles szakértő válaszolt.

Végzettség eladói munkakörben (büfé) Kérdés

T Címzett! Egyéni vállalkozó több iskolai büfét üzemeltet. Az egyikben ő van, és egy újabbat szeretne nyitni, talált hozzá egy számára megbízható alkalmazottat, aki ellátná az eladói feladatokat. Hidegkonyhai munkahelyi büfé. A leendő alkalmazottnak semmilyen szakirányú végzettsége nincs, ellenben van egy tanári diplomája. Az a kérdés, hogy alkalmazhatja e ebben a munkakörben. Korábbi kérdéseknél hivatkoztak a 21/2010.(V.14.) NFGM rendeletet és 5/1997. (III. 5.) IKIM rendeletre, amit el is olvastam. Ebből nekem az nem egyértelmű, hogy ez beleesik vajon a kereskedelmi vendéglátó tevékenység 1. pontjába. Mert ha igen, akkor az én olvasatom szerint sajnos nem alkalmazhatja. A vállalkozónak megvan a végzettsége, de ő csak időközönként tartózkodna ebben az üzletben. Köszönettel

Termőföldet adott el? Így úszhatja meg az adót! Cikk

Adómentes lehet a termőföld átruházásából származó jövedelem, illetve annak egy része, például attól függően hogy az eladó a földet hogyan szerezte, ki a vevője, s az a földet milyen célra hasznosítja. A 2015. évi termőföld-értékesítés szabályait ismertetjük.

Így érdemes intézni a láncügyletet – nyugodtan aludhat Cikk

Egy láncügyletben mit jelent az, hogy a közbenső szereplő vevőként vagy eladóként fuvaroz? A főszabály szerint vevőként fuvaroz a közbenső szereplő, ha mégis értékesítőként, akkor mivel tudom igazolni, és ezzel megdönteni a főszabályt? Olvasónk kérdésére dr. Verbai Tamás válaszol.

Egyéni vállalkozó barkácsboltjának vasárnapi nyitva tartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Nem elég azonban a tulajdonosnak vagy a segítő családtagnak az üzletben lenni, ahhoz, hogy a vevőket ki is szolgálhassák," kereskedelmi végzettség is kell. Ezt olvastam az interneten. Egyéni vállalkozó vagyok, barkácsboltot is üzemeltetek, fő profilom az asztalosipari termékgyártás, mestervizsgával is rendelkezem. A barkácsboltban családtagom dolgozik hétköznap, üzletvezetői végzettséggel. A rendelet szerint a vasárnapi nyitva tartásnál maga a vállalkozó is jelen lehet. Mivel nekem nincs kereskedelmi végzettségem, így én magam, mint egyéni vállalkozó nem lehetek az üzletemben? Köszönöm a kérdésemre adott válaszukat!

Boltvezetői végzettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi bolthálózatot üzemeltetünk, a boltjainkban ötfős eladói gárda dolgozik. Kérdésem: a boltvezetőnek milyen iskolai végzettséggel kell rendelkeznie, illetve a törvényi előírás szerint pénztárosi vizsgával kell-e rendelkezni legalább a boltvezetőnek? Válaszát előre is köszönöm: Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink