89 találat a(z) eladás cimkére

Új építésű lakóingatlan hasznosítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk új ügyfele 2017-ben alakult kivett lakóház, udvar megnevezésű apporttal. Az ingatlanon lévő épületet lebontotta, új, egylakásos lakóépület építését, tereprendezését és tereptartó támfal építését kezdte meg építési engedéllyel. A cég alapításakor a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése tevékenység felvételre került, de a bérbeadás adókötelessé tételét nem választotta. Az épülő új lakás input áfaösszege teljes összegben levonásra került. A lakóépület használatba vétele 2020. 02. hóban várható. Az ingatlan eladása elhúzódhat, ezért bérbe adná a társaság az adásvételig. Ez év végi bejelentéssel a béradást adókötelessé teszi a társaság 2020. január 1-jétől. Kérdésünk: hogyan kell eljárnunk abban az esetben, ha az ingatlan értékesítése használatba vételt követő két éven belül egyenes áfával nem történik meg? Milyen következményekkel számolhat az adózó? Válaszukat előre is tisztelettel megköszönöm: Máté Istvánné

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, III. rész. Örökségvédelmi igazolás, értékesítés Cikk

Cikksorozatunk utolsó részében folytatjuk a műemléki ingatlanokhoz kapcsolódó beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményével kapcsolatos jogértelmezési kérdések tisztázását – az esetleges szankciókkal. Előfordulhat ugyanis, hogy késik az örökségvédelmi hatóság igazolása, és az is megtörténhet, hogy az társasági adózási kedvezmény érvényesítését követően kikerül az adózó könyveiből a műemléki ingatlan.

Garázseladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemély a tulajdonában álló garázst eladja, akkor az eladó magánszemélynek milyen adókötelezettsége keletkezik? A garázst több mint 10 éve vásárolta a magánszemély, és egy társasházban található, de erre az ügyletre tudomásom szerint nem vonatkozik az a mentességi szabály, hogy mikor vette a magánszemély a garázst, mivel – ha jól tudom – nem minősül lakásnak. Az eladásról elengedő-e egy adásvételi szerződés? Kérem, hogy az erre az ügyletre vonatkozó törvényi hivatkozást is írják le!

Földforgalmi törvény, közigazgatási bíróságok, túlórák: rendkívüli körülmények között szavaztak az Országházban Cikk

Maratoni szavazás kezdődött ma délelőtt az Országházban, miután ellenzék megakadályozta, hogy az ülést levezető elnök, Latorcai János elfoglalja helyét az elnöki pulpitusnál.

Kft. eladása Kérdés

Egy kft. tulajdonosa eladná a cégét 50 000 forintért. A jegyzett tőke összege 3 000 000 forint, 723 000 forint tagi kölcsön szerepel a könyveiben. A tárgyi eszközök nettó értéke: 144 638 Ft. Milyen adókötelezettsége keletkezik ebből a tulajdonosnak? Válaszukat előre is köszönjük.

Befektetési jegy Kérdés

Egy kft. euró pénzpiaci alapú befektetési jegyet vásárolt forgatási céllal. Az euró számláról napi rendszerességgel vásárol és kb. havi 4 alkalommal vált vissza. A banktól havi kivonatot kapunk a befektetési számláról. Kérdésem: hogyan kontírozzam a bankszámlakivonaton a napi, heti befektetésijegy-vételeket vagy -eladásokat? Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. adás-vétele Kérdés

Egy kft.-ben 100 százalékban tulajdonos magánszemély eladja teljes tulajdonrészét egy másik kft.-nek, amely szintén 100 százalékban egy magánszemély tulajdona. Mindkét gazdasági társaság tovább működik saját nevén. A vételár kisebb az eladó jegyzett tőkéjénél, az eladó saját tőkéje a jegyzett tőkénél magasabb. Az eladott kft. több millió forint felvett kölcsönt tart nyilván. Kérdésem az, hogy milyen módon kell könyvelni az eladó cégnél és a vevő cégnél az adás-vételt? Milyen kihatása van az eladó magánszemélyre ez az ügylet, és milyen tennivalója van ezzel kapcsolatban? Köszönettel: AI

Katás adózó bevétele Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném megtudni, hogy egy katas adózónak, aki vett egy ingatlant, majd eladta, a bevételébe bele számít-e, illetve mi történik az adózásával, ha jövőre adja el? Válaszukat előre is köszönöm!

Ingatlan áfaszabálya Kérdés

Van egy magyar kft., amely Dominikán vesz egy ingatlant, majd továbbértékesíti egy másik magyar kft.-nek. Ebben az esetben az áfa hol és hogyan keletkezik? A másik eset, amikor nem magyar cégnek adja el az ingatlant, hanem az USA-ban lévő cégnek (nincs magyar érdekeltség), ki hogyan fizet és igényel vissza áfát? Be kell-e jelenteni a NAV felé, hogy ingatlannal rendelkezik? Köszönöm szíves válaszukat.

Használtautó-piac: ezeket a járgányokat keresik Cikk

A használt autók forgalma rekordot dönthet az idén Magyarországon – prognosztizálja a Das WeltAuto az első háromnegyed év adatai alapján, ám felhívja a figyelmet arra, hogy az autócserék lendülete immár lassul.

Kft.-tulajdonrész átadása Kérdés

Kft.-ben lévő tulajdonrészemet át szeretném adni a többi tulajdonosnak, milyen adóteher jelentkezik?

Az év divatbiznisze: eladják az ikonikus olasz céget Cikk

Olasz lapértesülések szerint az amerikai ruházati csoport, a Michael Kors vásárolja meg a Versacet, az ügylet legalább 2 milliárd dollárra értékeli a Versacet – írja a Portfolio.hu

Autókereskedés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés kft.-től különbözeti áfával vásárol egy használt személygépkocsit. Ezt értékesíti magánszemélynek. Ebben az esetben az értékesítésnél is alkalmazhatja a különbözeti áfát? Köszönettel:

Lakás építettetése bérbeadás vagy eladás céljából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném állásfoglalását: Egy társaság rendelkezik telekkel (építési telek ), amelyre generálkivitelezési szerződés alapján megbízott egy építőiparral foglalkozó céget, hogy építsen egy kulcsrakész lakóingatlant. Helyesen gondoljuk-e a folyamat számvitelét és áfa szempontból való megítélését ? 1. Az építőipari cég a készletek között befejezetlen termelésként tartja nyilván az építkezés során felmerült kiadásait, majd a szerződés szerinti részteljesítéskor fordított áfával számláz ki, a befejezetlen termelés egyidejű kivezetésével. 2/a. Ha a megrendelő cég bérbeadási céllal épített: A megrendelő cég a beruházások között tartja nyilván a befogadott kivitelezésről szóló számlákat, majd használatba vételkor aktiválja az ingatlanok között. Kell-e ebben az esetben saját rezsis beruházás miatt fizetendő áfát elszámolni, és mivel bérbeadás céljából építteti a lakóingatlant, amely bérbeadásra kéri az adómentesség helyett az áfa felszámítását, a levonható áfa között is elszámolni? A telek és a felépítmény külön lesz aktiválva (telek 0%, felépítmény 6% amortizációs kulccsal). 2/b. Ha a megrendelő cég eladási céllal épített: Amennyiben továbbértékesítés céljából építteti a a lakóingatlant, úgy a befogadott számlákat a befejezetlen termelés között tartja nyilván, majd innen átvezeti az áruk közé. A lakóingatlant egyenes áfa felszámításával fogja értékesíteni 2019. dec. 31-éig megkötött szerződés alapján magánszemély felé (ha cég a vevő, akkor is egyenes áfa), és mivel megfelel az 5%-os áfakritériumnak, így 5%-os áfamértékkel. A számlán lakóingatlant kell feltüntetni, vagy a telek + felépítmény bontásban kell szerepeltetni a szerződés szerinti értéket? Mi úgy gondoljuk, hogy mivel a telek nem önállóan lesz értékesítve, így a telek áfája fel veszi a felépítmény áfakulcsát (5%). Amennyiben a vevő nem fogja tudni teljes mértékben kifizetni a számlán szereplő teljes vételárat, hogyan alakul az áfa mértéke, illetve milyen számlahelyesbítést kell végrehajtani az eladónak, keletkezik-e önrevízió? Kérjük, hogy amely esemény megítélését nem jól gondoljuk, ott jelezzék a helyes eljárást! Válaszukat előre is köszönöm.

Telket értékesít? Így számolja ki jövedelme adóját! Cikk

Magánszemély részletekben, több időpontban megszerzett telkét értékesítené. Hogyan kell kiszámolnia a jövedelem adóját? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink