432 találat a(z) előleg cimkére

Bt. tagi betét eladása Kérdés

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A megállapodás szerint az átvevő 2019 decemberében előleget fizet, majd 2020. I. negyedben kerül sor a fennmaradt összeg kifizetésére, ekkor történik a társasági szerződés módosítása is. A szerződés tartalmazza, hogy amennyiben a vevő eláll az ügylettől, az eladó köteles visszafizetni az előleget, levonva a megállapodott bánatpénzt, illetve amennyiben az eladó áll el az ügylettől az előleg visszafizetése mellett bánatpénz fizetésére kötelezett. Kérdésem: helyesen értelmezzük-e a szja-törvényt, hogy a kilépő tag szja- és szocho-fizetési kötelezettsége a teljes összeg kifizetése után keletkezik?

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunkat magánszemély építtető új a 300 m2 alatti egyszerű bejelentési kötelezettség körébe tartozó lakóépület szerkezetépítésével bízná meg. A 2019. október 24-ei egyszerű bejelentési kötelezettség változásait figyelembe véve az ÉTDR-ren a bejelentési kötelezettségének eleget tesz, de elektronikus építési naplót készenlétbe már nem helyez. A tárgyi kivitelezési munkákra cégünkkel szerződést köt, melynek határideje várhatóan 2020. május 30., de még 2019. december 20. napjáig előleget, esetleges teljesítés esetén részszámlát kíván fizetni, akkor ilyen esetben idén alkalmazható-e még az 5 százalékos áfakulcs a kiállítandó előleg-, illetve részszámlára vonatkozóan? A kiállítandó számla(k) áfatartalmának megállapítása érdekében kérem szíves állásfoglalásukat. Tisztelettel: Berecz István PBF-Triagonál Kft. ügyvezető

Számlázás Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! Szállásadással foglalkozunk. Kötelező lesz jövőre már "Az én vendégszobám" program használata, és az lenne kérdés, hogy ezzel tudunk-e majd számlákat kiállítani, vagy külön kellene egy számlázóprogramot beszerezni? Ha számlázóprogramra lenne szükség, akkor tudnának-e ebben tanácsot adni, hogy honnan lehetne beszerezni, és melyik lenne megfelelő? A számlák kiállításával kapcsolatban pedig még egy kérdés felmerült: A vendégek az előleget előre elutalják. Érkezéskor pedig készpénzben fizetik a fennmaradó összeget. Megfelelő gyakorlat-e, hogy érkezéskor a teljes összegről (átutalással együtt) kiállítjuk a készpénzes számlát? Vagy mi lenne a megfelelő módja a számlázásnak?

Online értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk webáruházon keresztül (is) értékesíti termékeit. Kérdésem, hogy helyesen járunk-e el, ha a vevő által online felületen előre utalással vagy bankkártyával történő pénzügyi teljesítésről nem állítunk ki előlegszámlát, csak a csomag tényleges futárnak történő átadásakor készítjük el a számlát, aznapi teljesítéssel? Az ÁSZF vonatkozó részében feltüntetjük, ha cégünk a fenti napot tekinti teljesítésnek, és ezt a vásárló rendeléskor elfogadja. Amennyiben rendben van, hogy egyetlen számla készül, szükséges a számlán feltüntetni a korábbi pénzügyi rendezésre vonatkozó bármilyen adatot? Segítő válaszukat előre is köszönöm.

Előleg az áfában – adóztatás, árfolyam, összesítő jelentés Cikk

Mikor adóztatási tényállás az előleg, mikor csupán egy finanszírozási kérdés, illetve mi minősül egyáltalán előlegnek? Ezen kérdésekre keresem a választ jelen cikkemben.

Ingatlaneladás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ha egy generálkivitelező magánszemélyeknek ingatlan értékesít, helyesen hogyan kell számát kiállítani? A szerződésben foglaló és 1 vagy 2 vételárrészlet van, majd az utolsó részletet a bank fizeti, a magánszemély hitele. A vételárrészlet megfizetésére általában időpont van megadva. Például: a második vételárrészletet legkésőbb 2019.08.31-ig fizeti meg. Mi a helyes eljárás, ha előlegszámlákat állít ki a generálkivitelező a vevők felé és az utolsó vételárrészletnél állítja ki a végszámlát az ingatlanértékesítésről a birtokbaadás napjával? Vagy a foglalóról és a részteljesítésekről is számlát állít ki és a 4-5 db számla összege adja ki az ingatlan vételárát? Válaszát előre is köszönöm!

Támogatás(előleg) elszámolása, 1. Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Beruházáshoz kapott támogatás/támogatási előleg elszámolásával kapcsolatosan lenne a következő kérdésünk : A társaság a beruházásához előleget kap, majd az akár több éven keresztül folyt beruházás befejezésekor azok aktiválásra kerülnek, a támogatásnyújtó véglegesíti a támogatást így az előleg végleges támogatássá válik (az előleg pénzügyileg kiegészül a végleges támogatás összegére, de akár az is előfordulhat, hogy az előlegből vissza kell fizetni). Természetesen minden projektnek van fenntartási időszaka, így ezen időszakon belül felmerülhet olyan esemény, amelynek hatására a támogatás összegéből visszafizetési kötelezettsége keletkezik a társaságnak . Kérdéseink a következők : 1. Az előleget kötelezettségként kell nyilvántartani . Mi az a bizonylat (dokumentum), aminek hatására az előleg megszűnik, és támogatásként kell elszámolni, azaz a kötelezettségekből az egyéb bevételek közé kell átvezetni az előleg összegét, illetve az esetlegesen utalt további kiegészítést? A kérdés folytatódik .

Különbözeti áfás adóalany előlegelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt autó értékesítésével foglalkozó adóalany előleget kapott az egyik gépkocsi megvásárlására. Az előleget magánszemély fizette, ő lesz a gépkocsi vásárlója is. Különbözeti adózás alá eső ügylet esetén mi a teendő befolyt előleg esetén, mivel itt még nem ismeretes az adóalap, a befolyt összeget tartalmazó áfatartalom? Az áfatörvény 59. §-a alapján a befolyt összeg előlegnek minősül, mely után áfafizetési kötelezettség merül fel. A befolyt összegről 27 százalékot tartalmazó előlegszámlát kell kiállítani, annak ellenére, hogy az áfatartalom nagy valószínűséggel sokkal alacsonyabb lesz? A gépkocsi értékesítésekor kerül elszámolásra az előleg többlet áfája? Ha ebben az esetben nem kell 27 százalékos áfát fizetni a befolyt előlegre, akkor az áfatörvény 159. § (2) bekezdése értelmében lehetséges, hogy nem kell számlát sem kiállítani? Az adóalany magánszemélytől kapja az előleget, és nem éri el a 900 000 forintot. Az összeg bankon keresztül kerül utalásra, ez elfogadható számviteli bizonylatnak? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Szja megfizetése Kérdés

A https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_6_NYES_alatti_munkavallalas_tdf válaszhoz kapcsolódóan még egy kérdésem merült föl: Az szja-t csak 2020-ban, a bevallással egyidőben kell megfizetni vagy kell előleget is fizetni? (Gondolom a nyomtatvány nem 17..., hanem 19....) Köszönöm.

Egyéni vállalkozó – előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves állásfoglalását. Egyéni vállalkozó, aki szja szerint adózik, előleget kapott és adott egy szolgáltatásra 2018. évben. Kérdésünk, hogy költségként, illetve bevételként el kell-e számolnia az előlegeket? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Közösségi szolgáltatás igénybevételének bevallása – előleg Kérdés

Kedves Adózona! Egy kezelésünkben lévő kft., amely áfafizetési kötelezettségeit az általános szabályok alapján állapítja meg („2”-es az adószáma) a Google írországi kirendeltségétől igénybe vesz szolgáltatást. A társaság a bankon elutalt előlegről nem kap számlát a Google-től. A Google az előleg felhasználásáról havonta számlát állít ki, ezt az ügyfelünk részére megküldi. A végszámla áfát nem tartalmaz. Mindkét félnek van közösségi adószáma. A havi szolgáltatásra felhasznált előleg jellemzően nem azonos az előlegként elutalt összeggel. A kft. a törvényi előírásoknak megfelelően az elutalt előleg hónapjában az áfát bevallja és megfizeti, de ebben a hónapban az áfát levonásba nem helyezi. Majd a következő hónapban a szolgáltatás igénybevételéről szóló számla alapján az áfát visszaigényli, mivel az a tevékenységével összefügg, és ezzel egy időben nem állít be a kft. fizetendő áfát a bevallásába, mert azt már az előző hónapban az elutalt előleg után bevallotta és megfizette. Így a 65-ös bevallásban feltüntetett adatok nem egyeznek meg az A60-as bevallásban elvárt azonos mértékű áfa bemutatására (a befizetendő azonos a levonásba helyezhető áfa összegével). Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogyan kell helyesen eljárni?

Előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2018. évben normál áfakulcsot alkalmazó vállalkozás 100% előlegről bocsátott ki számlát. A számla összege 75,59 + 20,41 összesen 96 Eur volt. A 453-as előleg számlára a 75,59 Eur forintosított összege került, az áfát befizette. 2019-ben alanyi adómentességet választott. Az értékesítés árbevétele 96 Eur maradt, de nyilván ez már nem tartalmaz áfát. Ha az előleget bruttó összegben könyvelem vissza, akkor a 453 fkvi szám nem fog egyezni: nyitó 75,59 Eur - 96,00 Eur. Hogyan könyveljük az elszámolást (kérném számszerűsítse)? Szintén a fenti vállalkozás előleg meghíúsulása miatt módosította egy 2018-ban kibocsátott számláját. 2018-ban felszámított fizetendő adót 2019-ben (alanyi mentes) elszámolhatja fizetendő adót csökkentő tételként? Köszönettel:

Részteljesítés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalatunk közösségen belüli beszállítótól megrendel egy nagy értékű beruházást. A megrendelés aláírásakor 40 százalék előleget fizet, ennek könyvelése EU-s áfa nélkül történik. A következő összeget már akkor fizeti, amikor a szállító EU-s telephelyén megtörténik a gép úgynevezett "előátvétele" (az elkészült gép az igényeknek megfelel), ekkor fizet 50 százalékot, majd a végátvételkor, amikor leszállítják a telephelyünkre és véglegesen átvesszük, akkor a maradék 10 százalékot. A kérdésem az lenne, hogy amikor a részteljesítés megtörténik, be kell állítanom az EU-s áfát a 40, illetve 50 százalékos részre, vagy csak a végszámlánál kell az áfát megfizetnem, illetve visszaigényelnem? Köszönöm segítségüket előre is. Üdv: Zsuzsa

Osztalék mizéria II.rész Kérdés

Tisztelt Szakértők! Megkaptam az előző osztalék példámra a választ, melyet nagyon köszönök. További kérdés merült fel: A 2018-ban fizetett előleg a 2018. évi beszámoló elfogadásakor válhat osztalékká, amelyre a 2019. évben hatályos jogszabályokat kell alkalmazni. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt már kihirdették, és az 2019.01.01-től hatályos. Ez alapján egyrészt hatályát veszti az ehóval kapcsolatos szabályozás, másrészt – lényegében helyette – kibővíti a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség körét. Így a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó fizetését jelenti [2. § (1)], másrészt az adófizetési felső határ a 2019. évi jövedelem tekintetében a minimálbér huszonnégyszeresének a figyelembe vételét. [2. § (2)] Amennyiben azonban az jóváhagyásakor nem lesz tényleges kifizetés, hiszen annyit állapítottak meg, amit 2018-ban már kifizettek, akkor a szociális hozzájárulási adó levonására nincs lehetőség, így az adófizetés megállapítására, befizetésére, bevallására a magánszemély kötelezett. [18. § (3)] A határidő pedig a megfizetés tekintetében is – nem a negyedévet követő hónap 12-e, hanem - az szja bevallás benyújtásának a határideje. [27.§] Tehát majd csak 2020. május 20-án? Jól értelmezem a törvényt? Lehetséges, hogy a magánszemélynek így csak 2020-ban kell szociális hozzájárulást fizetni? A Mikor kell befizettetnie a magánszeméllyel a szocho összegét? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Szabó Anita

Adott előlegre kapott számla helyessége Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kft. egy nagy értékű ingatlant vásárolt, ami 2 évnél régebbi. Zárt végű lízing a konstrukció, az előlegszámlát megkaptuk, amelyre az van írva: áfa tárgyi mentes. Megnéztem a számla kiállítójának a nyilatkozatát a NAV-nál, áfás, sőt ingatlan értékesítésére áfa alá van bejelentkezve. Mivel az ingatlant kft. vásárolja, amely szintén áfás, az ügylet fordított áfás lesz. Igy viszont szerintem az előlegszámlára is azt kellene írni, hogy fordítottan adózik, az áfát a vevő fizeti. Majd ha meglesz a végszámla, akkor vallom be a teljes összeget mint fizetendő és levonandó áfát. Kérdezem, hogy jól gondolom-e? Az előlegszámlát visszaadom javításra. Nem szeretném, hogy egy ellenőrzésnél megkifogásolják. Válaszukat köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kismama munkaviszonyának megszüntetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs