325 találat a(z) előleg cimkére

Vissza nem térítendő támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017. évben benyújtott pályázat keretében vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A tárgyévben támogatási előleg került kifizetésre. A projekt fizikai befejezése 2018. A támogatási előleg számviteli elszámolása hogyan történik, rövid lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni a mérlegben? Mikor kell átvezetni az egyéb bevételek közé, illetve elhatárolni azt? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Közösségen belüli értékesítés előlegfizetéssel Kérdés

Közösségen belüli értékesítésre előleget kaptunk előző bevallási időszakban devizában. A számla értéke nagyobb, mint a fizetett előleg. A teljesítés időszakának áfabevallásában milyen árfolyamon kell szerepeltetni a számlát?

Szálláshelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szálláshelyszolgáltatást végezne. Nyaralóháza van 8 szoba, közös konyha. Kérdésem, hogy milyen TEÁOR számra jelenthetem be? Bookingon keresztül is kiadná a szobákat, elsősorban rövid távra, idényjellegűen. Pénztárgép használatra kötelezett-e? Hogyan fogja kezelni azokat a számlákat, melyekre a bérbevevők előleget utalnak, és a különbözetet készpénzben fizetik ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Öregséginyugdíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék kérni állásfoglalást: egy kft. főfoglalkozású társas vállalkozója részére öregséginyugdíj-előleg került megállapításra. Az igénylő az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte, de az összeg megállapításához szükséges adatok nem állnak teljes mértékben rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. Véleményem szerint addig, amíg az öregségi nyugdíj megállapításáról nem kap határozatot, nem minősül kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak. Helyes-e a feltevésem? Válaszát előre is köszönöm!

Mostantól ezt a bevallást is küldheti a NAV-hoz Cikk

2017. november 1-jétől az adózóknak a helyi iparűzési adóbevallási kötelezettségen túl, az adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is lehetőségük van az állami adó- és vámhatóságon (továbbiakban: NAV) keresztül, elektronikusan teljesíteni.

De minimis számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy melyik az az időpont, amitől számítani kell egy elnyert támogatás csekély összegű értékét? Amikor a támogatási szerződés aláírásra kerül vagy a fizikai befejezés dátumát kell alapul venni? Esetleg a tényleges kifizetés kelte a mérvadó? Ha van lehívva előleg, akkor annak folyósítása már beleszámít? Mivel három év a figyelési időszak, nem mindegy, hogy egy támogatást beleszámítunk vagy sem a 200 000 euróba. A támogatások benyújtása és elbírálása között elég sok idő telik el, sőt a benyújtás után már el lehet kezdeni a projektet. A fizikai befejezésre is adnak 12-18 hónapot, majd a pénzügyi elszámolás is elhúzódhat 1-3 hónapig is. Egy támogatás benyújtásától a tényleges kifizetésig el is telhet 2 év. Válaszát előre is köszönöm!

Devizás előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. megrendelt 1050 euró értékben Hollandiából egy új utánfutót, melyre 500 euró előleget fizetett. Mindkét fél rendelkezik közösségi adószámmal, így nettóban történt a számlázás. Megjött a végszámla, melyen fel lett tüntetve a teljes érték 1050 euró, levonva az 500 euró előleget, a fizetendő végösszeg 550 euró. A kft. az MNB-árfolyam szerinti elszámolást választotta. Kérném segítségét a helyes számviteli elszámolásban, könyvelésben, az árfolyam meghatározásában, illetve az áfabevallásban történő helyes besorolásban. Köszönettel.

Előre fizetés, esedékesség, előleg az áfa rendszerében Cikk

Az áfatörvény eltérő jogszabályhelyeken eltérő, a fizetéshez kapcsolódó fogalmakat használ, így pénzforgalmi elszámolás esetében az ellenérték jóváírása, kézhezvétele bír jelentőséggel, az időszaki elszámolásnál a fizetési esedékesség meghatározása szükséges a teljesítési időpont meghatározásához, előleg esetében pedig az előleg megfizetése, jóváírása az irányadó. Cikkünkben ezen fogalmakat tekintjük át.

Személygépkocsi bérleti díj áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság(kft.) személygépkocsit fog üzemeltetni tartós bérlet formájában. Levonható-e a bérleti díj előlegének áfája annak ellenére, hogy az autó átvétele még nem történt meg? A használatba vételt követően 100 százalékban levonható-e az áfa abban az esetben, ha az útnyilvántartásból megállapított magáncélú használatot áfával növelten kiszámlázzuk a magánszemély részére? Válaszukat előre is köszönöm.

Előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly decemberben kiállított proformához, majd előlegszámlához (az átutalt pénzről) tartozóan a mai napig nem történt teljesítés. Kérdéseim: van-e időbeli korlát arra vonatkozóan, hogy meddig "lóghat" előlegként? Mi a helyzet akkor, ha szerződésben nincs szabályozva, hogy meddig kell megtörténnie a teljesítésnek, vagy meg van határozva, de az előleget nyújtó fél nem kéri csak két év múlva a teljesítést. Akár évekbe is telhet, hogy lesz hozzá teljesítés, és majd csak akkor készül el a végszámla?

Vadászati többlethasználati díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Földtulajdonosok vadászati közössége magánszemély tagjának vadászati többlethasználati díjat szeretne fizetni. Hogyan adózik a vadászati többlethasználati díj? A Földtulajdonosok Vadászati Közössége (adószámmal rendelkező Földtulajdonosi Közösség!)kifizetőnek minősül-e a többlethasználati díj kifizetésekor, azaz a magánszemély tekintetében terheli-e e személyi jövedelemadó/adóelőleg- esetleg eho-kötelezettség. Várom válaszát. Tisztelettel: B.B É.

Előleg számlázása és áfaelszámolása Cikk

Internetes kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás vevői többnyire magánszemélyek, és a teljes vételárat előre kell megfizetniük. A terméket ezt követően körülbelül két hét múlva postázzák, futárszolgálattal. Hogyan kell számlázni a kapott előleget, és milyen áfafizetési szabályokkal kell tisztában lennie a vállalkozásnak? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő válaszolt.

Lakásáfa-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanértékesítés előlegének áfatartalmával kapcsolatos kérdésben kérem a tanácsukat. Az ingatlanberuházó társasházi ingatlanokat épít, ahol a lakásokkal együtt a vevők parkolóhelyeket és elkülönült tárolókat is vásárolnak. A lakásokra az 5%-os áfamérték feltételei teljesülnek. Az adásvételi szerződés ingatlanegységenként megállapítja a lakás, a tároló és a parkolóhely vételárát is, amelyek együttesen adják a szerződés szerinti vételárat. A vevők a 2018. év végi átadás előtt több vételárrészletet is fizetnek az eladó részére. A vételárrészleteket a szerződés egy összegben adja meg, A vevők meg is fizetik. A szerződés arra nem tér ki, hogy az adott vételárrészlet a lakás árának részlete-e vagy a tárolóé. Ilyen esetben az előleg (amely az áfát tartalmazza) milyen adómérték alá tartozik? Ugyanabban az arányban tartalmaz általános forgalmi adót, ahogyan a teljes ügyletben a szerződés szerinti vételár? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bolcsik Anita

Előleg számlázása és áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás számlázási szabályaival kapcsolatosan szeretnék állásfoglalást kérni. A vevők (többnyire) magánszemélyek és a teljes vételárat előre kell megfizetniük. A termék ezt követően kb. két hét múlva kerül postázásra, futárszolgálattal kézbesítésre részükre. Az adóhivatal tájékoztatója szerint mentesül az adóalany a számlaadási kötelezettség alól, ha a nem adóalany személy 900 ezer forintot el nem érő előleget fizet és a számla kibocsátását nem kéri. Amennyiben az adóalany ilyen indokkal mentesül a számlaadási kötelezettség alól, a kapott előlegről nem kell nyugtát kibocsátania. Ez esetben a banki bizonylatok dokumentálják a pénzmozgást. Az áfafizetési kötelezettség ez esetben is a jóváírás napján fennáll, vagyis az áfatörvény szerint előlegként funkcionál és könyvelése is ez alapján történik? A tényleges teljesítés – postára adás napja vagy a futárszolgálatnak történő átadás napja, foxpost küldés – napjával mint teljesítési időponttal kell számlát kiállítani? Ez a számla tartalmazza a tényleges értékesítés adatait és összegét, levonva belőle a fizetett előleget, így a számla nulla végösszeggel kerül kiállításra és ebben az időpontban már áfafizetési kötelezettség sem merül fel? Köszönettel:

Ingatlan-adásvétel új építésű lakás esetén, előlegáfa Kérdés

Új építésű lakást adásvételi szerződés keretében adóalany részére értékesítik, aki bérbeadással hasznosítja azt. Hogyan áfázik? Az adásvétel előlege hogyan áfázik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close