495 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Diák foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét az alábbi kérdésben. 18. életévét betöltött nappali tagozatos diák foglalkoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében, ha nincs iskolai szünet? Azaz tanítás után naponta. Ha igen, érdekes-e a kérdés szempontjából hogy közép- vagy felsőfokú tanulmányokról beszélünk?

Efo, pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) A pénztárgép kasszáját forint és euro fizetőeszköz esetében külön-külön kell kezelni, tehát 2 db kell, vagy elegendő egyben kezelni? 2.) Egy kft., ahol 2 alkalmazott dolgozik, nyári fesztiválra egyik esetben kitelepüléssel, másik esetben mozgó büféből árul. Kérdésem: a 2x1 hét időtartamra maximum hány egyszerűsített munkavállalót (efo) foglalkoztathat a kft.? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az efotörvény az alkalmi munka esetén évente maximum 90 napot és egybefüggően 5 munkanapot enged meg munkavállalóként. Turisztikai és mezőgazdasági idénymunka esetén maximum 120 napot enged évente. És mennyit enged meg egybefüggően? Azt olvastam, hogy itt nincs meghatározva, Ez azt jelenti, hogy akár 120 napot egybefüggően is le lehet dolgozni? A munka törvénykönyve az efóra nem vonatkozik? Például maximum napi munkaidő hossza, illetve maximum heti munkanapok száma? Válaszát előre is köszönöm.

Csökkentett órabér egyszerűsített foglalkoztatásban, készenléti jellegű munkakörben Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_30_EFO_keszenletiugyeleti_munkavegze_ulk A fenti hivatkozásban kifejtésre került, hogy hogyan lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatni munkavállalót. A kérdésem, hogy ebben az esetben alkalmazható-e a 324/2018. (XII.30.) kormányrendelet 2. § 4.a pont szerinti arányosan csökkentett mértékű minimálbér? Válaszát köszönve, tisztelettel: Németh Tiborné

Egyszerűsített foglalkoztatás szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztel Szakértő! Szolgálati járandóság mellett az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem hogyan befolyásolja a 2 682 000 forintos keretösszeget? A teljes jövedelem beleszámít a keretbe vagy csak az 1000 forint közteher megfizetése mellett a 2740 Ft/nap? Válaszát előre is köszönöm!

Mit tehet, és mit nem a munkáltató, ha nem tudja kiadni a szabadságot? Cikk

Fokozódik a munkaerőhiány, melynek következtében egyre nehezebbé válik a munkavállalók szabadságának kiadása. Fontos azonban tudni, hogy a munkavállalói szabadság nem évül el, így azt előbb-utóbb mindenképpen ki kell adni, vagy azt pénzben kell megváltani. Az alábbiakban összeszedtük a szabadságkiadási akadályokkal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, és bemutatjuk, mire van jogszerű lehetőség, illetve mit tilt a jog.

Egészségbiztosítási járulék Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás biztosítási jogviszony-e? Be kell-e jelentkezni a 19T1011-en, és azokra a napokra kell-e fizetni járulékot, amikor egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozik?

Alkalmi foglalkoztatás nagypénteken Kérdés

Egyéni vállalkozó kertészeti termékeket piacokon árusít, ahol rendszeresen alkalmi munkavállalkókat is foglalkoztat. A húsvéti ünnepeken is piacozik. Bejelenthetőek-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók nagypéntekre és nagyszombatra? Foglalkoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatással 15 éves gyerek? Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idényjellegű munka esetén alkalmazunk egyszerűsített foglalkoztatásban munkavállalókat. Napi bejelentéssel jelentjük be őket, mert nem garantált, hogy a következő napon is megjelennek munkakezdéskor. A munka általában 3-6 napig tart, de előfordul, hogy hétvégére esik. A hétvégi napokra kell-e valamilyen pótlékot fizetni az idénymunkásnak? Továbbá, mivel bizonyos esetekben teljesítményalapú a bérezés, előfordul, hogy valaki a kötelezően fizetendő bér dupláját is megkeresi, valakinek viszont a bére nem éri el a kötelezően fizetendő minimumbért. Ez problémát jelent-e? Ki kell-e minden esetben fizetni a kötelezően fizetendő minimumbért az idénymunkás munkavállalónak?

Efo, külföldi kiküldetés, 08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbiakban kérném segítségüket, állásfoglalásukat. Egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég időnként egyszerűsített foglalkoztatással is alkalmaz munkavállalót. Az ő munkabére mellé is kerül külföldi kiküldetés elszámolásra, amit a korábbi évekhez hasonlóan a bérbevallásban a 08M-04 lap 302. sorában bevétel-költség oszlopban szerepeltettem. Így 08M-04-es, és 08M-13-as lapja volt kitöltött. Ebben az évben a bérbevallás készítésekkor az alábbi hibaüzenetet kaptam: 1908M-04 lapon a 300-306, illetve a 310-311. sorok bármelyike kitöltött, kell lenni 1908M-08 lapnak, ahol az 520-524. sorok közül legalább egynek kitöltöttnek kell lenni. Ha az említett sorok közül kizárólag a 306. sorban van adat, az akkor vehető figyelemben kitöltöttként, ha a 306d>307d.A 1908M-08 lapon az alkalmazási minősége kódkockában nincs olyan választási lehetőség, hogy EFO. Más jogcím választásánál, az alábbi hibaüzenetet kapom: ha 1908M-13-as lapot töltött ki és 1908M-09-től 1908M-12-ig üresek a lapok, akkor nem lehet 1908M-08-as lap kitöltve. Beszéltem a NAV-val, nem tudtak érdemben segíteni, arról tájékoztattak, hogy a 08M-08-as lap statisztikai adatokra szolgál. Kérném a segítségüket,hogyan lehetne ez esetben kitölteni helyesen a 08-as bérbevallást? Utánanéztünk: az EFO szerint dolgozót is megillet a külföldi kiküldetés, de a bevallásban nem kellene szerepeltetni ezt a fajta jövedelmet, mivel adómentes? Előre is nagyon köszönöm állásfoglalásukat.

Egyszerűsített foglalkoztatás munkaerő-kölcsönzéssel – döntött a Kúria Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony munkaerő-kölcsönzés céljából is létesíthető, azt azonban, hogy azonos felek között egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony és egy további munkaviszony párhuzamosan álljon fenn, az Mt. kifejezetten tiltja, ahogyan azt is, hogy a felek a közöttük fennálló munkaszerződést egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony létrehozása érdekében módosítsák – mondta ki a Kúria.

Saját jogú nyugdíjas – egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját jogon nyugdíjas munkavállalót általános munkaviszony létesítésekor nem kell bejelenteni. Kérdésem: mi a szabály, ha egyszerűsített munkaviszonyt létesít a saját jogú nyugdíjas? Válaszát várva, köszönettel

Munkaügyi ellenőrzés, visszamenőleges bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrzés során derült ki, hogy nem számfejtették, jelentették be egyszerűsített foglalkoztatásban az alkalmazottat minden napra, amikor dolgozott. Utólag ezekre az időszakokra, ami 2-3 nap egyben kb. kétszer egy hónapon belül, munkaviszonyként kell bejelenteni őt; ha a 1041-esen bejelentem őt határozott munkaidejűként például 11-13-ig, utána pedig ugyanazon hónapban 24-27-ig is határozott munkaidőre, akkor számfejteni hogy lehet? A kieső időket miként kell kezelni? A 08-as bevallásban 2 db M-es lapja lesz ennek az alkalmazottnak? Vagy egy M-esen kell lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm: KM

Egyenlőtlen foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szervizt üzemeltető kft. egyetemista munkavállalót foglalkoztat, időkeretben. Jelenleg napi 4 órára van bejelentve és heti 20 órát jön, egyenlőtlenül elosztva, ahogy az ideje engedi. Felmerült, hogy szívesen jönne néha többet is, és igény is lenne a munkájára, azonban nem 50 százalékos túlórapótlék mellett, hanem normál fizetéssel szeretnék fizetni a plusz óráit. Mivel előre semmilyen ígéretet nem tud tenni, hogy mikor és mennyivel tudna többet jönni, mindig csak adott hónap elején, az egyéb elfoglaltságai ismeretében tudná vállalni, ezért a munkaidejét nem szívesen emelné a munkáltató. A munkaidőkeret kinyújtása azért nem oldaná meg a problémát, mert amikor többet dolgozik, több bért is szeretne kapni a dolgozó, és nem csak hónapok múlva elszámolva. Milyen foglalkoztatási formában lehetne őt alkalmazni, hogy a folyamatosan változó munkája alapbérként, pótlék nélkül legyen kifizethető? Köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát: Egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatunk alkalmi munkavállalókat. Van olyan hét, amikor péntek-szombat-vasárnap dolgoznak, és van olyan hét, amikor szombat-vasárnap. A kérdésem az, hogy amikor péntek-szombat-vasárnap dolgoznak napi 8 órát, akkor a szombat-vasárnapra kell-e pótlékot fizetni. Továbbá, ha csak szombat-vasárnap dolgoznak napi 8 órát, akkor szükséges-e valamilyen túlórát (pótlékot) fizetni a munkáltatónak? Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs