426 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Rendkívüli munkaidő: mennyit dolgozhatunk egy nap alatt? Cikk

Rendkívüli munkaidőben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Egyszerűsített foglakoztatásnál hány munkaórát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Március 15. – ezekre a szabályokra ügyeljen! Cikk

Újabb munkaszüneti nap közeledik, mely kapcsán a vállalkozások különböző problémákkal szembesülhetnek. Érdemes áttekinteni, hogy kik végezhetnek munkát ezen a napon. Azt sem árt tudni, hogy munkavégzés esetén milyen bért, illetve bérpótlékokat kell fizetni, ráadásul bizonyos esetekben munkavégzés hiányában is fennáll bérfizetési kötelezettség. Ezeket a területeket mutatjuk be írásunkban.

Könyvelő egyszerűsített foglalkoztatással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj előtti segélyen lévő személyt csak egyszerűsített foglalkoztatással lehet foglalkoztatni (a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel). Kérdésem, hogy könyvelőként lehet-e alkalmazni? Kérdeztem a NAV-ot, ők sem tudtak rá választ adni. Olvastam a rendeletet, de abban sem találtam választ a kérdésemre. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Rendkívüli munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: teljes napi munkaidő esetén az Mt. naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt engedélyezz, ilyen esetben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Ilyen esetben is maximum 12 órát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt mint az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén, tehát a 8 órán felül maximum 4 óra lehet elrendelt munkaidő, vagy ilyenkor van lehetőség akár 8 óra túlmunka elrendelésére is a pótlékok megfizetésével? A másik kérdésem az egyszerűsített foglakoztatásra vonatkozik, itt mennyi munkaórát dolgozhat le a munkavállaló egy nap alatt? Érvényes itt is a 12 órás időkorlát, vagy dolgozhat akár 24 órát is, ha megkapja utána a megfelelő pótlékokat? Válaszát köszönöm.

Efo nonprofit szervezetnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatásukat a következő eset kapcsán: közhasznú minősítéssel rendelkező nonprofit szövetség év közben nagyobb rendezvényeire egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztat munkavállalókat. Ezek a napok általában hétvégére esnek és napi 12 órás efo keretében történnek. A nonprofit szervezet AM garantált min., 100% ünnepnapi besorolás szerint 12 894 Ft-ot fizetett ki. Igen ám, de felmerül bennem egy kérdés: ha a bér meghaladja az érvényes minimálbér napi összegének a kétszeresét, úgy az ezen összeg feletti rész nem minősül a vállalkozás elismert költségének? A közhasznú nonprofit szervezet alanya a társasági adónak, de a mutatószámai alapján nem fizet társasági adót. Ilyen esetben hogyan kell eljárnom, hogy adóhiány ne merüljön fel? Jól értelmezem a törvény ezen pontjait? Köszönöm megtisztelő válaszukat! Üdvözlettel: Szabó Anita

Hogyan foglalkoztatható valaki heti egy-két órában? Cikk

Alkalmazható-e valaki heti pár órás munkára? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk dolgozója gyeden van, foglalkoztathatjuk-e alkalmanként egyszerűsített foglakoztatás keretében? Ha egy kft. tulajdonosa és képviselője nem vesz fel keresetet, mert van főállása, alkalmanként lehet-e saját cégében egyszerűsített foglalkoztatásban?

Egyszerűsített munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy egyszerűsített munkaszerződést csak akkor kell készíteni alkalmi munkavállalás esetén, ha a dolgozó ezt kéri. Kérem, erősítsen meg abban, hogy ez valóban így van, illetve jelölje meg azt a jogszabályhelyet, amely ezt szabályozza! Válaszát köszönöm előre is.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról igazolásokat kell kiadnia a munkáltatónak Cikk

Mintát és ehhez tartozó magyarázatot közölt az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett bevételről kiadandó munkáltatói igazolásról a NAV.

Egyszerüsitett foglalkoztatás 2018 Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy 2018-ban a minimálbér alapján egyszerüsitett foglalkoztatásban napi 8 órára mennyi bért lehet kifizetni, hogy az adómentes legyen?

Kft. nyugdíjas tulajdonosa efóval foglalkoztatva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 20 százalékos tulajdonosa rehabilitációs ellátásban részesül, még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. A kft.-ben, amelyben tulajdonos, egyelőre nem végez munkát, jövedelmet nem vesz fel belőle. Lehet őt egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni? Befolyásolhatja ez a rehabilitációs ellátását? A másik tulajdonos, az ügyvezető személyesen közreműködik munkaviszony keretében a cég tevékenységében. Válaszát köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás – létszámkorlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő mezőgazdasági idénymunkára alkalmaz egyszerűsített foglalkoztatás keretében embereket. Egy munkáltató és egy ugyanazon alkalmazott között 120 nap lehet egy évben a bejelentés. Vonatkozik-e a termelőre a létszámra vonatkozó korlát? Nincs alkalmazottja, akkor hány napot alkalmazhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idénymunkára embereket? Köszönettel: Balogné

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy egy kft. munkavállalóit kiléptette, visszaveheti-e őket alkalmi munkavállalónak? Ez egy büfé. Válaszukat köszönöm.

Egyszerűsitett foglalkozás bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most olvastam, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásnál a minimálbér 130 százaléka lehet adómentes. Kérdésem, hogy mikortól, és hogy a szakképzetleneknél is, vagy csak a szakképzetteknél? Mennyi az az összeg, amelyet adómentesen ki lehet fizetni?

Munkaerő-kölcsönzés – egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönzés esetén megengedett az egyszerűsített foglalkoztatás? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tisztelt Szerkesztőség!

Verbai Tamás

jogász

Köztartozásmentes adatbázis

Verbai Tamás

jogász

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close