495 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Biztosított őstermelő szolgálati ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mennyi a biztosított szolgálati ideje, ha a minimálbér felét sem éri el a járulékkötelezettsége? Arányosítani kell? Másik kérdésem, hogy biztosított őstermelőt alkalmanként egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazhat-e más munkáltató? Köszönettel!

Egyszerűsített foglalkoztatási időkorlát Kérdés

A gazdaságunk mezőgazdasági idénymunka keretében munkavállalókat foglalkoztatott. Egyik munkavállalónk esetében a határozott időre szóló munkaviszony időtartama az egy naptári éven belül meghaladta a 120 napot. Kérdésünk az lenne: hogy ebben az esetben a 120 napot meghaladóan kifizetett munkabért nettó vagy bruttó bérnek kell tekinteni. (Azt tudjuk, hogy ettől az időponttól az szja- és tb-törvények hatálya alá tartozik az illetőnek kifizetett összeg.) Olvastuk az Egyszerűsített foglalkoztatás-létszámkorlátról 2017.12.12-én írt cikket, melynek vonatkozásában szeretnénk megerősítést kérni. Jól értelmezzük, hogy vállalkozásunk esetében, ahol a mezőgazdasági idénymunka nagyon jelentős, valóban nem számít a létszámkorlát? Köszönettel: Szabóné

Ügyvezető elnök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem tag szövetkezeti elnök (ügyvezető elnök), aki az alapszabály szerint munkaviszonyban is állhat, kaphat-e megbízási díjat és egyéb tevékenységéért lehet-e egyszerűsített foglalkoztatású? Erre az alapszabály nem tér ki. Válaszát köszönöm!

Szlovák állampolgár magyarországi munkavégzésének járulékterhei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy projektben, egyszerűsített foglalkoztatás keretében 5 napig foglalkoztatott szlovák állampolgár (csakis ezért utazott ide, az 5 nap leteltével hazatért) után keletkezik-e a magyarországi munkáltatónak járulékfizetési kötelezettsége a szlovák társadalombiztosítás felé? A díjazás nem haladta meg az adómentes összeget. Változik-e a válasz, ha E104-es nyomtatványt hoz, vagy ha A1-est vagy? Ha egyiket sem? Válaszukat előre is köszönjük !

Megbízási díj Kérdés

Üdvözlöm! Kérdésem a következő: egy kft. 90 napon keresztül foglalkoztat egyszerűsített foglalkoztatottat vendéglátásban. A havonta engedélyezett 3x5 nap igénybevétele után, megbízási jogviszonyban a hónap többi napjaiban foglalkoztathatja-e ugyanezt a munkaerőt, napi pár órában, a minimálbér 30%-át meg nem haladó jövedelemként? A másik kérdésem, ha az igénybe vett 90 nap után, megbízási jogviszonyban foglalkoztatja a megbízottat, aki be van jelentve 2019. év óta, de esetleg nem minden hónapban dolgozik, akkor ki kell-e jelenteni és újra be a T1041-en? Köszönettel és üdvözlettel.egyszerűsített foglalkoz

Alkalmi munka a karácsonyi vásárban Cikk

Karácsony előtt sorra nyílnak a karácsonyi vásárok, ahol az árusok gyakran alkalmaznak munkavállalókat egyszerűsített foglalkoztatásban. Átmeneti, néhány napos munkák esetén sem szabad azonban megfeledkezni a munkavállalók megfelelő bejelentéséről – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Társadalombiztosítás, szakképzési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 1. Efós alkalmazottak után, akiket felnőttképzés vagy megbízás alapján tanfolyamra írattak be, e költségek a szakképzési hozzájárulásból visszaigényelhetők-e? 2. Munkaszerződéses dolgozók esetében ez az összeg visszaigényelhető-e, és ha igen, akkor hogyan? A 12. havi elszámoló bevallásban? Kérem jogszabályhelyet is jelöljön meg! Köszönöm, szép napot!

Órabérszámítás részmunkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségére lenne szükségem az alábbi témában. Egy dolgozó 8 órás bére bruttó 200 ezer forint, szeretnénk efóban felvenni mellé egy 6 órás munkavállalót, órabérben. Jól gondolom, hogy az órabér kiszámítása az alábbiak szerint történik: 200 eFt/174=1149 Ft/óra lenne a 6 órás efós órabére?

Egyszerűsített foglalkoztatás leszázalékolás folyamata alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Másodállású egyéni vállalkozó 1 évi táppénz után a leszázalékolását kérte. Megállapították neki a 65%-ot, viszont – mivel nem szüntette meg a munkaviszonyát – újra kell indítani az eljárást. Megszüntette a munkaviszonyát, szüneteltettük az egyéni vállalkozását. Kérdése a következő: egyszerűsített foglalkoztatással a kérelem beadásáig, illetve a kérelem elbírálásának ideje alatt (30 nap) vállalhat-e munkát? Nehogy emiatt utasítsák el a kérelmét. Kérdezi továbbá, hogy újra kell-e bizottság elé mennie, vagy csak formai dolog az új kérelem indítása? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló más-más munkáltatóval van egyszerűsített foglalkoztatásban, akkor dolgozhat úgy, hogy egyenként éri el minden munkáltatónál az évi 90-90 napot, vagy csak összesen dolgozhat 90 napot évente. Ez a keret a munkaadóra, vagy a munkavállalóra érvényes? Köszönettel: B.Zs.

Egyszerűsített foglalkoztatás kettős állampolgárság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos: szerb-magyar kettős állampolgárt szeretnénk alkalmi munkára foglalkoztatni. A munkavállaló nem rendelkezik magyar taj számmal. Biztosítotti jogviszonya nincs Szerbiában sem. Taj-kártya igénylés után foglalkoztathatjuk őt egyszerűsített formában (alkalmi munka)? Van bármilyen akadálya vagy speciális feltétele ennek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Horváth Ágota

Őszi betakarítás: kell-e adózni? Cikk

Napszámosok csapataival, rokonokkal, barátokkal folyik a szőlőszüret, gyümölcsszedés. Kell-e és ha igen, hogyan kell adózniuk a szüretelőknek?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató és a munkavállaló közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt. A munkáltató ezek után alkalmazhatja-e a volt munkavállalót egyszerűsített foglakoztatottként? Segítségét előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalónk szakirányú végzettséggel rendelkezik. Napi 8000 Ft értékű juttatást biztosítanánk a részére 8 órai munkára. A juttatás értéke úgy nézne ki, hogy a bolti termékeinkből napi 1600 Ft értékben kapna, 6400 Ft-ot pedig ténylegesen készpénzben. Szabályos-e a jövedelem-elszámolási bizonylat, ha a bruttó összegként megjelenik 8000 Ft, levonásként feltüntetésre kerül az 1600 Ft értékű termék, kifizetendőként pedig a 6400 Ft? Pénztárgépes az értékesítésünk, a pénztárgépbe beütésre kerül az 1600 Ft értékű termék, de a pénzt nem vesszük át tőle, hanem csak a különbözetet fizetnénk ki.

Egyszerűsített foglalkoztatás dokumentumainak megőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített foglalkoztatást végzők (alkalmi munkások) munkaszerződését, kifizetési jegyzékét és az igazoló lapját hány évig kell a munkáltatónak megőriznie? Segítségét előre is köszönöm szépen!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs