525 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Efo – kamionsofőr II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. január 25-én e címen közzétett válaszukkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni a cikk ugyanis véleményem szerint nem adta meg a választ, hogy alkalmazható-e alkalmi munkával külföldi kiküldetésre kamionsofőr. Fuvarozó újságban olvastam, hogy az alkalmi munkavallás nem biztosít egészségbiztosítási jogviszonyt, ezért az alkalmi sofőr nem végezhet külföldi fuvart sem uniós, sem harmadik országban. Az EU-ban az A1-es igazolásra van szükség. Alkalmi munkásnak nem állítanak ki ilyen igazolást. Enélkül pedig nem mehet kiküldetésbe. Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Veres Ilona

Letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak volt egy letiltása, melyet havonta a nettó munkabérének 33 százalékáig teljesítettünk. A dolgozó munkaviszonya megszűnt, kilépő igazolásain feltüntettük a tartozás részleteit. Kilépését követően újabb letiltása érkezett. Visszaigazoltunk a végrehajtónak, hogy a munkavállaló már nem áll az alkalmazásunkban, a letiltást nem tudjuk foganatosítani. Néhány hónap után a munkavállalót újra alkalmazzuk, közben csak egyszerűsített foglalkoztatással dolgozott. A kérdésem, hogy mindkét letiltást figyelembe kell venni az új munkaviszony első bérszámfejtésénél?

Külföldön tanuló diák itthoni nyári munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetre kérném szíves segítségüket. Adott egy nagykorú magyar állampolgár, aki családjával már évek óta Angliában él, és ott folytatja tanulmányait. A Taj-száma jelenleg itthon érvénytelen, mert anno bejelentették, hogy külföldre mennek, külföldön biztosított a tanulmányai által, de van itthoni lakcíme, lakcímkártyája, az adóazonosítója is megvan. EU-kártyával is rendelkezik. Most nyáron hazajönne, hogy nyári alkalmi munkát vállaljon. Hogyan teheti ezt meg, mi a hivatalos folyamata, hogyan tud itthon átmenetileg egyszerűsített alkalmi munkát vállalni? Válaszukat előre is köszönöm!

Turisztikai idénymunkások foglalkoztatása: a főbb szabályok Cikk

Hogyan kell kiadni a szabadnapokat és a szabadságot, napi 12 órára milyen díjazás illeti meg a turisztikai idénymunkásokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített (alkalmi munka) foglalkoztatás (90) nap túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyszerűsített munkavállalói szerződéssel foglalkoztat munkavállalókat. Egy munkavállaló bejelentése meghaladta a 90 napos éves foglalkoztatási határt 3 nappal. Mi a teendő ebben az esetben? 3 nap után milyen adót kell megfizetni (nem a napi 1000 Ft-ot, hanem a teljes járulékot 19,5 szocho + nyugdíjjárulék + egészségbiztosítási járulék + szja)? 3 nap munkaviszonyból származó jövedemként fog szerepelni a 08 bevallásban? Az egyszerűsített bejelentés (42-és) megállja -e a helyét a 3 nap vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Kedves Szakértő! Turisztikai idénymunkásokat foglalkoztat a cég. 90 napra jelentettük be őket. Naponta 12 órát dolgoznak. Kérdés, hogy kell kiadni a szabadnapokat és a szabadságot (hány napot dolgozhatnak egybefüggően, vasárnapi munkavégzésért jár-e plusz szabadnap)? Napi 12 órára milyen díjazás illeti meg őket? Jelenléti ív vezetése kötelező-e ? Illetve mivel igazoljuk a ledolgozott órákat? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több egyszerűsített foglalkoztatottat is alkalmaz egy-egy napra, de van, hogy egy hétre is (öt nap). Többször előfordult már, hogy a munkavállaló csak 8 óra után jelzi, hogy aznap nem tud bejönni, mert lebetegedett. Ekkor viszont az útmutató szerint már nem lehet módosítani az aznapi munkanapot. Így ki kell fizetni az 1000 forint közterhet erre a napra, ráadásul az évi 90 nap is feleslegesen fogy egy nappal. A délutánra érkező alkalmazott a munkakezdése előtt szól, mégsincs mód a törlésre. Tényleg nincs a módosításra semmilyen lehetőség? A hétre bejelentett egyszerűsített alkalmazottról utólag kiderült, hogy a cég alkalmazottja, így nem őt, hanem a testvérét kellett volna bejelenteni. Ezt hogyan lehet utólag helyesbíteni? Válaszát előre is köszönöm!

Mezőgazdasági idénymunkás foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági termékelőállítással foglalkozó cég mezőgazdasági idénymunkásokat szeretne alkalmazni, egyszerűsített foglalkoztatás keretében, zöldségszedési munkára, heti 6 napon, több héten keresztül, napi szintű bejelentéssel. Kérdésem, hogy megfelelő-e, ha egy héten 6 napot dolgozik a munkavállaló, 1 pihenőnapja marad, a vasárnap, utána újra 6 napot dolgozik, és ez 4 héten keresztül történik így? A napi 8 óra feletti részre 50 százalékos túlórapótlékot fizet a munkáltató, a szombati (6. napi ) munkavégzésre nem fizet túlórapótlékot az idénymunkajelleg miatt, továbbá, ha fizetett ünnepre esik a munkavégzés, akkor 100 százalékos pótlékot fizet, éjszakai pótlék nem merül fel. Helyes-e a munkáltató eljárása, tehát megfelel-e a törvényeknek? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: Zöldség-gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó alkalmi munkára vesz fel egy fő gépkocsivezetőt egy vasárnapi napra. Az alkalmi munkás foglalkoztatása azért szükséges, mert bár az egyéni vállalkozó a nagybani piacon vasárnap nem árusít, ezen a napon megy el a szegedi nagybani piacra az árut beszerezni, s ehhez foglalkoztatja a gépjárművezetőt. A napi foglalkoztatás időtartama 12 óra, indulástól érkezésig. Útközben felváltva vezetnek, de természetesen az egyszerűsített foglalkoztatottnak a teljes napi díját fizeti. Kérdésem: mennyi munkabér jár az egyszerűsített foglalkoztatottnak, ha a törvényben meghatározott legkevesebb összeget szeretné fizetni, figyelemmel a garantált bérminimumra, a 8 óra feletti munkavégzés esetén járó pótlékra és a vasárnapi munkavégzésre? Kérdésként merül még fel, hogy jogszerűen lehet-e napi 12 órában foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve lehet-e vasárnap napi 12 órában foglalkoztatni? Nem vagyunk tisztában azzal sem, hogy a vasárnapi pótlék ebben az esetben jár-e vagy sem. Ha van rá mód, szíveskedjék a válaszban kitérni arra is, hogy a munkavállalónak keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége a kapott pótlékok miatt, tekintettel arra, hogy jövedelemként csupán a törvényben rögzített minimumot kapja, ami egyébként adómentes volna. Szíves válaszát köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

8 órás munkaviszony megszűnése után egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy munkavállaló 8 órás munkaviszonya megszűnik nálunk, elhelyezkedik egy másik munkahelyen 8 órában, akkor nálunk lehet-e másnaptól alkalmi munkára visszafoglalkoztatni? Illetve ha valaki nyugdíjba ment tőlünk, akkor másnap alkalmazhatjuk-e alkalmi munkára? Szíves válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Demjén Márta

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Egyéni vállalkozó áprilisban foglalkoztatott egyszerűsített munkaviszonyban kisegítőt. A 15 napot meghaladta. Április 26-ától bejelentette a munkavállalót munkaviszonyba a hátra lévő 5 napra. Május hónapban dolgoztathatja egyszerűsített foglalkoztatottként? Válaszukat köszönjük.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszerűsített foglalkoztatással söfőröket alkalmaz, például: vasárnapi munkavégzésének ideje 12 óra. Erre az időtartamra hogyan kell kiszámolni a munkabérét? Mi a maximális időtartam, amit maximálisan dolgozhatnak? Köszönöm válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata adózási formát választó főállású egyéni vállalkozó (főtevékenysége: 69.20.29. Egyéb számviteli szolgáltatás) foglalkoztatható-e magánszemélyként, családon belüli egyéni vállalkozásnál Egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmi vagy turisztikai idénymunkára? Egyszerűbben fogalmazva, besegíthetek-e testvérem vállalkozásában a fizetővendég ügyintézésbe, a vendégek fogadásába, takarításba stb? Válaszát köszönettel várom: Binder Edit

Egyszerűsített foglalkoztatás – kuratóriumi tagok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alapítvány kuratóriumi tagjait – akik máshol 36 órát meghaladó munkaviszonyban alkalmazottak – lehet-e egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazni az alapítványnál eseti fizikai munkavégzésre? Az alapítvány eszközeit szeretnék felújítani, fúrnak, festenek. Egyébként a tagok tevékenységüket bárminemű ellenszolgáltatás nélkül, ingyenesen, társadalmi munkában látják el, a felmerült és igazolt költségek megtérítésével. Köszönettel: Éva

Éjszakai pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éjjeliőröket foglalkoztattunk este 18 órától másnap reggel 6 óráig. Kérdésem: kell-e 15% éjszakai pótlékot fizetni a 22 óra és 06 óra közötti munkavégzésükre? Az éjjeliőrök munkaviszonyban voltak foglalkoztatva egy ideig, majd nem volt rájuk szükség, így munkaviszonyukat megszüntettük. Ezt követően rövid időn belül ismét szükségessé vált éjjeliőrök foglalkoztatása, de ezt már egyszerűsített foglalkoztatás keretében végeztük. Kérdésem: ez törvénybe ütközik-e abban az esetben, ha nem a munkaviszonyukat minősítettük át egyszerűsített foglalkoztatásra, mert volt kieső idő a két jogviszony között.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs