432 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Főállású személy meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a 2010. évi LXXV. törvény 1. § (2) a) pontjában található főállású személy meghatározásához kapcsolódik. A törvény az Mt.-re hivatkozik, amelyben ez a szóhasználat konkrétan nem található. Ki minősül főállású személynek? Társaságunk két ügyvezetője heti 16 órás (részmunkaidőben) munkaviszony keretében van foglalkoztatva. Olvasataim szerint a főállású személy a munkaviszony keretében foglalkoztatott teljes vagy részmunkaidős személy. Jól értelmezzük, ha a 16 órás munkaviszony keretében foglalkoztatott személyt főállásúnak tekintjük, és az efotörvény 1. § (2) b) pontjában meghatározott létszámkorlátot vesszük figyelembe? Várom szíves válaszukat!

Megváltozott munkaképességű személy havi jövedelme egyszerűsített foglalkoztatás alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs ellátása mellett a mezőgazdasági egyszerűsített foglalkoztatásból származó egymást követő három havi jövedelme miatt megszüntethető-e az ellátása?

Efo mezőgazdasági idényjellegű, vagy sem? Kérdés

Tisztelt Cím! Egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan merülne fel kérdésként, hogy mezőgazdasági idénymunkaként jelenthető-e, ha egy "xy" integrátor vásárol fel az "xz" integrátori partnereitől zöldségféléket, amiknek a csomagolására "xy" integrátor egy "x" kívülálló zöldségkereskedelemmel foglalkozó partnert bízna meg, és ez az "x" partner az emiatt alkalmazandó munkásokat az egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idényjellegű foglalkoztatással jelentené be?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esküvői videókat készít. Szeretne majd a rendezvényekre egyszerűsített foglalkoztatás keretében kisegítőt venni maga mellé. A munkaidő jellemzően 16 órától hajnali 2 óráig tart. Abban kérném megerősítését, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottat két munkanapra szükséges bejelenteni? Köszönöm

Hétvégi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás csak hétvégén, szombat-vasárnap üzemeltet egy büfét. Kérdésem, hogy az alkalmazottnak, illetve egyszerűsített foglalkoztatottnak kötelezően meg kell-e emelni a munkabérét? Köszönettel.

Alkalmi munkavállallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munka esetén, ha több munkáltatónál dolgozik ugyanaz a személy, akkor átlépheti-e azt a korlátot, amely arra vonatkozik, hogy egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig foglalkoztatható? Tehát, ha "A cégnél" dolgozik például 15 napot, gond-e, ha "B cégnél" ugyanabban a hónapban dolgozik még például 5 napot? Köszönöm válaszát: Tálas Irén

Egyszerűsített foglalkoztatási időkeret túllépése Kérdés

Egy kft. egyszerűsített alkalmi munkavállalókat foglalkoztat. Nem kellően figyelve az 5 napos korlátra, az egyik személyt az 5-ödik napon éjszakai műszakra osztotta. Ezt 4. nap után jelentette 2 napként. A NAV ezt a bejelentést már be sem fogadta, ami később derült ki, ekkor a kifizetés is megtörtént. Az előbb említett 4 nap az rendben. Az tudom, hogy amit nem fogadtak, azaz 5-6 nap az már munkabérnek számít, és az után a megfelelő mértékű adót és járulékokat meg kell fizetni. Kérdéseim: Erre a 2 napra kell-e munkaszerződést kötni? Itt az a probléma, hogy utólag ezt már nem lehet bejelenteni, mert előtte kellett volna, vagy ilyen esetben igen? Hogy kell ezt dokumentálni? A kifizetésről mint egyszerűsített foglalkoztatott kapott igazolással együtt. Úgy gondolom, ezt bruttósítani kell. Összegezve, abban kérnék segítséget, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárni, bejelentési, munkaügyi, és a 08-as bevallásban történő szerepeltetés szempontjából. A választ előre is köszönöm!

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló évente maximum 90 napot dolgozhat egy munkáltatónál. Amennyiben egy éven belül egy munkáltatónál 90 napot dolgozott, akkor dolgozhat-e ugyanez a munkavállaló egy másik munkáltatónál is ugyanebben az évben alkalmi munkavállalóként. Esetleg egy harmadik munkáltatónál is, vagy csak 90 napot dolgozhat egy évben, akármennyi munkáltatónál dolgozik is? Köszönöm a válaszát.

Munkaviszony után egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató és munkavállaló közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt. A munkáltató ezek után alkalmazhatja-e a munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munka törvénykönyve 201. § (2) bekezdésében foglaltak ellenére: "A felek a munkaszerződést egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony létrehozása érdekében nem módosíthatják". Van-e időbeli korlátozása a munka törvénykönyve ezen paragrafusának? Köszönettel, Krisztina

Egyszerűsített foglalkoztatás és személyszállítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Önök szerint az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai összeegyeztethetők-e buszvezető munkakörrel? Amennyiben az indulás és érkezés között nem telik el 12 óránál több, akkor véleményem szerint igen. De vajon több napos belföldi vagy külföldi utakra elküldhető-e úgy a buszvezető, hogy alkalmi munkavállalóként van bejelentve? Ha igen, akkor hogyan kell pótlékozni a munkavégzés, pihenőidő, készenléti idő szakaszokat? A minimálbér szerinti 623 forintra vagy a garantált bérminimum szerinti 806 forintra kell a pótlékokat felszámolni? Köszönettel: Boros Zsanett

Egyszerűsített foglalkoztatás: fontos Kúria-döntés a munkaadóknak Cikk

A munkáltató alkalmi munkavállalókat foglalkoztatott a megállapodás szerinti esetenkénti napi 10 óra tartamú munkaidőben, akként, hogy rendkívüli munkavégzésért díjazást nem fizetett, nem alkalmazta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (efo-törvény) melléklete szerinti munkaszerződés-mintát, és munkaidő-nyilvántartást sem vezetett. A munkavédelmi hatóság, majd valamennyi jogorvoslati lehetőség kimerítését követően a Kúria is megállapította, hogy a munkaadó eljárása jogszabálysértő volt. Nézzük meg az ügy tanulságait.

Egyszerűsített foglalkoztatott szabadsága és munkába járás költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmaz bolti eladókat. Munkavégzésük általában 1-2-3, 5 napon át történik, megszakításokkal, legfeljebb havi 15 napban. Előfordul, hogy egy-egy hónap, vagy esetleg több idő kihagyásával ugyanaz az eladó ismét foglalkoztatásra kerül, hasonló körülmények között. Kérdésem, hogy az arányosan járó fizetett szabadság napjainak számát hogyan kell megállapítani. Alkalmanként? Havonta esetleg többször is? Ha az esetleg járó szabadságot megváltjuk, akkor az véleményem szerint nem jár együtt plusz közteherfizetési kötelezettséggel. Amennyiben az egyszerűsített foglalkoztatott állandó lakóhelye nem a munkavégzés helyén van, a munkába járási költségtérítés a munkáltató döntésétől függ. 1./ Ha havi bérlettel rendelkezik a munkavállaló, úgy a havi bérlet ára 86%-ának arányos része illetheti meg a munkában töltött napok arányában. 2./ Ha bérlettel nem rendelkezik, a napi jegy 86%-a a munkában töltött napokra. 3./ Ha a fentiek közül egyik sem, akkor szóba jöhet a gépkocsihasználat, a munkáltató döntésétől függően, kilométerenként 9 Ft és 15 Ft közötti összeg figyelembe vételével. Válaszát köszönöm: Pap Józsefné

Egyszerűsített foglalkoztatás tagi jogviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. nyugdíjas ügyvezetője az ügyvezetői tevékenységet kiegészítő tevékenységet folytató társas tagi jogviszonyban – díjazás nélkül – látja el, akkor ugyanazon cégnél ezzel a jogviszonnyal egyidejűleg lehet egyszerűsített foglalkoztatással egyéb munkakörben foglalkoztatni? A cégben két ügyvezető van, tehát nem ő lenne a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban. Egyéb kérdés: amennyiben nem nyugdíjas lenne, illetve esetleg más jogviszonyban (megbízási, munkaviszony) végezné az ügyvezetést, akkor azzal párhuzamosan lenne akadálya az egyszerűsített foglalkoztatásának? Köszönöm válaszát!

Magánszemély foglalkoztat másik magánszemélyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikor keletkezik járulékfizetési kötelezettsége magánszemélynél, ha egy másik magánszemélyt "foglalkoztat" (kutyasétáltatásra)? Két eset lehet: 1.) A magánszemély (aki nem társas vállalkozó, nem egyéni vállalkozó, máshol nem biztosított) rendszeresen (például minden nap egyszer) sétáltatja a gazdi kutyáját. 2.) Például diák, egyetemi tanuló (tanulás mellett) rendszeresen (például minden nap egyszer) sétáltatja a gazdi kutyáját. Egyszerűsített foglalkoztatás keretében maximum 120 napig foglalkoztathat egy magánszemély másik magánszemélyt. Mi történik akkor, ha esetleg több napot dolgozik, mint 120? Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelentéssel és 1 000 forint regisztrációs díj megfizetésével meg van oldva a járulékfizetése, de mi lesz, ha esetleg több mint évi 120 napot sétáltatja a gazdi kutyáját a magánszemély? Kell-e bejelenteni? Kell-e járulékot fizetni? A illetmény havonta több mint valószínű, hogy nem éri el minimálbér 30 százalékát. Köszönettel!

Gyed melletti munkavégzés más munkáltatónál Kérdés

Adott egy munkavállaló, aki jelenleg gyed díjazásban részesül. Mellette más munkáltatónál vállalhat-e munkát munkaviszony vagy akár egyszerűsített foglalkoztatás keretében? A fizetés nélküli szabadság miatt van-e bejelentési kötelezettsége a "fő" munkáltató felé? Vannak-e rá korlátok (idő-, összeg-..) Várom megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close