495 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztató helyi bérletet kap Kérdés

A 2019. évben egyszerűsített foglakoztatónak helyi bérletet adunk, hogyan kell utána adózni? A 2019. évben a helyibérlet-juttatás már nem egyes meghatározott juttatásként, hanem jövedelemmel azonos módon adózik, hogyan kell ezt értelmezni az egyszerűsített foglalkoztató esetében?

Mezőgazdasági őstermelőnek segít a családtagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő termékeinek piacon történő értékesítésében segít a nagykorú gyermeke, aki nem szerepel az őstermelői igazolványban, nem alkalmazott, és nem egyszerűsített foglalkoztatott (édesanyjánál semmilyen jogviszonya nincs), juttatásban nem részesül. Kifogásolható-e ez a gyakorlat? Szabhat-e ki a NAV valamilyen bírságot esetleges be nem jelentett foglalkoztatás miatt? Kft. tagját édesapja elkíséri a külföldi árubeszerzésekre, néha vezeti is a vállalkozás tulajdonában lévő tehergépkocsit. Díjazásban nem részesül. Be kell-e őt ilyenkor egyszerűsített foglalkoztatottként jelenteni, vagy mint Ptk. szerinti közeli hozzátartozó ezt megteheti minden jogviszony nélkül is? Kifogásolható-e ez a gyakorlat? Nagyon köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás szülési szabadság alatt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyik alkalmazottja szülési szabadságon van. Ugyanezen munkáltató a szülési szabadság ideje alatt alkalmi munkavállalóként foglalkoztathatja-e ezen munkavállalóját? Köszönettel: Bognárné

Turisztikai idény hivatalos meghatározása Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves segítségét azzal kapcsolatban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szempontjából mely időszak számít turisztikai idénynek és ezt mely jogszabályhely határozza meg? Köszönettel és üdvözlettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás utáni 0,5 százalékos nyugdíjemelés Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatás után 2018-ig a nyugdíjas foglalkoztatott jogosult volt a 0,5 százalékos emelésre. Erről semmit nem lehet a 2019. évre vonatkozóan hallani. Kérdésem, hogy ez is változatlan-e. Köszönöm: Bozsóki Margit

Szja-mentesség 2019-ben egyszerűsített foglalkoztatásnál Cikk

2019-ben mennyi az egyszerűsített foglalkoztatásban szja-mentesen fizethető órabér minimálbér, illetve garantált bérminimum esetén? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített munkaszerződés szja számítása Kérdés

Tisztelt szerkesztőség! Havi 1 alkalommal 2 óra időtartamban pszichológiai előadásokat tartok. Minden egyes alkalomról külön egyszerűsített munkaszerződés készül. A szerződésen szerepel, hogy a ledolgozott napok száma 1, és a ledolgozott órák száma 2. A mentesített összeg számításánál az 1 napot kell figyelembe venni vagy a 2 órát? Tudomásom szerint garantált bérminimumnál 10 790 Ft/nap illetve órára 1349 Ft/óra a mentesített összeg 2018-ban. Az előadásokért 20 000 forintot kapok alkalmanként. Ha a napot veszem figyelembe akkor az adóköteles rész 9210 Ft, ha az órát, akkor pedig 17 302 Ft előadásonként. Kérem szakvéleményüket, melyikkel kell majd számolnom adóbevalláskor.

Szja-mentesség 2019-ben egyszerűsített foglalkoztatásnál Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretném a segítségüket kérni, hogy 2019-ban fizethető órabér szja-mentesen az egyszerűsített foglalkoztatás jogviszonyában mennyi lesz (minimum és maximum összegek, a minimálbér és garantált minimálbér esetében)? Előre is köszönöm szépen válaszukat!

Egyszerűsített foglalkoztatásnál kell-e szja-t fizetnie a dolgozónak? Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e szja-t fizetnie a munkavállalónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Vasárnapi pótlék kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy élménypark (játszóház gyerekeknek), mely bevásárlóközpontban üzemel a hét minden napján. Működése eléri a heti 80 órát. Kérdésem, hogy az Ön véleménye szerint az Mt. 101. paragrafusának (1) bekezdése alapján minősülhet-e rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónak, és így nem kell a munkavállalóinak vasárnapi pótlékot megfizetnie? Vagy ez inkább a többműszakos tevékenység kategóriájába illik bele? Továbbá Ön szerint a pótlékátalány intézménye kivitelezhető-e egyszerűsített foglalkoztatás esetében? Ha igen, Ön szerint észszerű-e ez (hiszen hosszabb távon nem tudom vizsgálni a beosztást/pótlékokat, mivel nem biztos, hogy a munkavállaló a következő alkalommal megjelenik, illetve nem tervezhető a beosztása/szükség lesz-e rá)? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás és szja Kérdés

Egy kis vitánk keletkezett az egyszerűsített foglalkoztatás ügyében alapítványunknál, ezért szeretnénk állásfoglalásukat kérni. Egyszerűsített foglalkoztatás esetében normál esetben nincs túllépve a törvény által megadott keret. Ez esetben kell-e szja-t fizetni a munkavállalónak, illetve a bevallásban fel kell-e tüntetni? Várjuk szíves válaszukat.

Korkedvezményes nyugdíjas egyszerűsített foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha korkedvezménnyel ment valaki nyugdíjba, és egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatják, akkor mi van a kereseti korláttal? Ha ez a kereset beszámít a kereseti korlátba, akkor hogyan számítódik? Köszönettel.

Efo, alkalmi munka: bérpótlékok, szabadság kiszámítása, közterhek Cikk

Ha a munkáltató a létszám-, kereseti-, illetve időkorlátok túllépésével létesít, illetve tart fenn idénymunkára vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt, attól a naptól, hogy a feltételek nem teljesülnek, nem alkalmazhatja dolgozóira a kedvező közteherfizetési szabályokat.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka karácsony környékén Cikk

A karácsonyi vásárokon kínált sült gesztenye és forralt bor karácsonyi hangulatot árasztanak, lassan elkezdődik a fenyőfák beszerzése, és számos munkáltatónál is mielőbb gondoskodni kell a munkálatok befejezéséről a közeledő év végére figyelemmel. Ilyenkor – különös tekintettel a megnövekedett munkaerőigényre és a rövid tartamú, alkalomszerű foglalkoztatás lehetőségére is – a munkáltatók előszeretettel létesítenek egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt. Mindez egyszerű, praktikus, ugyanakkor korlátokhoz kötött módon valósulhat meg.

Gyed mellett egyszerűsített foglalkoztatás ugyanazon munkáltatónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeden lévő munkavállaló szeretne visszajönni pár napra alkalmi munkára ahhoz a céghez, ahonnan gyedre ment. Ez lehetséges? Mivel nem a munkaviszonyába jönne vissza a céghez, így a felhalmozott szabadságait nem most kell még kiadni, csak a fizetés nélküli szabadság után. Ha gyed mellett máshová menne vissza, akkor azt korlátozás nélkül megteheti, de ugyanahhoz a munkáltatóhoz mehet másik jogviszonyba, úgy hogy marad gyeden? Előre is köszönöm a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs