362 találat a(z) egyesület cimkére

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk egy külső személyt támogatott külföldi konferencián való részvételen. A támogatás nem fedezte a teljes részvételi díját. Támogatási megállapodást írtak alá. Kérdésem, hogy a támogatás számviteli elszámolásához elegendő-e ez a bizonylat, vagy más bizonylattal is alá kell támasztani a felhasználást? Kérem, hogy vizsgálja a kérdést olyan szempontból is, ha a támogatott személy az egyesület tagja! Segítségüket megköszönöm.

Pénzbeli adomány gyűjtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (2019-től szeretne közhasznú lenni) adományt szeretne gyűjteni és ezt egy helyi, 90 százalékban látássérült fiatalembernek szeretné átadni. Hogyan járjunk el, hogy ez szabályos legyen. Nyisson az egyesület alszámlát, és arra folyik be a pénz és hogyan juttassuk el a célhoz? Ennek milyen könyvelési formája van. Válaszukat előre is köszönöm! Krivikné Horváth Marianna

Nonprofit társaság áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem áfa-visszaigényléssel kapcsolatos. Egyesületünk 100 százalékos tulajdonában van egy nonprofit kft. A nonprofit kft. 2018. évtől kezdődően termékeket kíván értékesíteni. Terveink szerint a nonprofit kft. és az egyesület megállapodásban rögzíti az alábbiakat: • az egyesület felhatalmazza a nonprofit kft.-t, hogy az értékesítheti az általa tulajdonolt védjeggyel ellátott termékeket; • az egyesület megbízza a nonprofit kft.-t a termékek értékesítésével; • az egyesület szerzi be a termékek értékesítéséhez szükséges termékek és szolgáltatások egy részét, majd azokat a beszerzési áron továbbértékesíti a nonprofit kft. részére. A fenti helyzettel kapcsolatos kérdéseim a következő: 1.) Az egyesület visszaigényelheti-e az áfa összegét a beszerzett termékek és szolgáltatások után? A beszerzett termékek a később védjeggyel elátott, brandingelt termékek, a szolgáltatások a termékek eladásához kapcsolódnak, azt közvetlenül segítik elő (például termékek dizájnja). 2.) A nonprofit kft. visszaigényelheti-e az áfát a termékek értékesítését követően az azok érdekében igénybe vett szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatosan (attól függetlenül, hogy a szolgáltatást/termékeket az egyesülettől vagy egyéb külső partnertől szerezte be)? Válaszukat előre is köszönöm.

Súlyozott mérleg Kérdés

Egyszeres könyvelést végző egyesület mi alapján és hogyan készíthet súlyozott mérleget, vagy készíthet-e?

Egyesület adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben bejegyeztek egy egyesületet, azonban se adószáma, se bankszámlája nincs. Az egyesület jogállása nem közhasznú. Tevékenységet nem végzett azóta sem. Szeretném megkérdezni, hogy adószámot kötelező-e neki kérni, és kell-e nyitnia bankszámlát? Ha nem készült beszámoló az egyesületnek, milyen típusú beszámolót kell készítenie és közzétennie? Adószám hiányában el lehet-e készíteni a korábbi beszámolókat? Köszönöm.

Külső céggel végeztetett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Nonprofit egyesület alapszabály szerinti tevékenysége többek között szakmai konferenciák szervezése. Az egyesület elnyerte egy nemzetközi orvosi szakmai konferencia megrendezésének lehetőségét. A feladat volumene miatt az egyesület szerződést kötött egy konferenciaszervező céggel a megszervezés teljes ellátására, lebonyolítására, beleértve a regisztrációs költségek kiszámlázását, annak beszedését és a konferenciával kapcsolatos költségek rendezését is. Ezt a megbízott cég a saját nevében számlázta, intézte (a számlákon a megbízott cég feltüntette, hogy a számla közvetített szolgáltatást tartalmaz). Kérdésem a következő: ha a megbízott cég elkészíti az elszámolást, és megküldi felénk, az elszámolás alapján kimutatott eredményt milyen címen kell könyvelnünk, van-e utána számlakiállítási, áfa- vagy egyéb adóbevallási, -fizetési kötelezettségünk? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

Egyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket kérem a következő témában: egy 2014-ben alapított egyesület láthatóan nem működik, adószámmal nem rendelkezik, pénzügyi mozgás, számlázás nem történt. Megszüntetni nem akarják, mert szerintük működnek, de mivel nem fizetnek tagdíjat, mindenki maga állja a költségeket. A Fővárosi Törvényszék felszólította őket, hogy igazolják a mérlegbeszámolók beadását. Kérdésem, hogy ha kiváltjuk is az adószámot, ami mostantól lenne élő, milyen igazolást fogad el a törvényszék, mit tudunk tenni? Üdvözlettel: Szederkényiné

Egyesület – alanyi adómentes értékhatár Kérdés

Kerékpáros egyesület sportrendezvényeket szervez támogatásokból, nevezési díjakból, tagdíjakból. 1. Kérdés: amennyiben a rendezvényen akár több százan vesznek részt, a részvételi díjat a résztvevők előre utalják, azt minden esetben ki kell számlázni, minden résztvevőnek utólag? Ha helyben, a rendezvény helyszínén fizetnek készpénzzel, elég a nyugta? 2. Eddig az egyesület alanyi adómentes volt, bevétele 8 millió forint alatti. Jövőre viszont előreláthatóan meghaladja majd a 8 millió forintot a bevétele. Jól gondolom, hogy mivel az egyesület, mint közszolgáltató, amely az alapszabályban megjelölt tevékenység szerint sportolással kapcsolatos tevékenységet végez, rendezvényt szervez, tárgyi mentes tevékenységet végez (áfatörvény 85. paragrafus)? Emiatt nem válik áfafizetésre kötelezetté az alanyi adómentességi bevételi értékhatár átlépése esetén sem? Mit kell a számlára írnia: TM, vagy AM, ha meghaladja a 8 millió forintot a bevétele? Egyesületnél az alanyi adómentességi bevételi értékhatár megállapításánál mely bevételeket kell figyelembe venni: nevezési díj, tagdíj, rendezvényszervezés bevétele, támogatás? Ha így átlépné az egyesület az alanyi adómentes értékhatárt, azt be kell jelenteni a NAV-nak? Köszönettel: Királyné Anikó

Egyesület adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos tagokból álló egyesülettel kapcsolatban a következő adózási kérdések merültek fel. Az egyesült kifizet a tagjainak konferenciákhoz kapcsolódóan utazási költséget (repjegy, szállás, étkezés). Ezt adómentesen teheti az szja-törvény 7. § (1) bekezdésének d) pontja alapján. KÉRDÉS 1: Szükséges az egyesület nevére szóló számla, vagy elég, ha a számla a tag nevére szól? KÉRDÉS 2: Fizethet ki ilyen költséget az egyesület a nevére szóló számla alapján nem tagoknak is adómentesen (ha például pályázatot írt ki, amit egy fiatal orvos nyert meg, aki nem tag)? Illetve lehet az egyesületnél pályázni nemzetközi vizsgadíjak megtérítésére is, nemcsak tagoknak. Ők hoznak számlát, vagy valami dokumentumot a vizsgadíjról. KÉRDÉS 3: Kifizethetik nekik adómentesen az egyesület nevére szóló számla alapján ezt a díjat akkor, ha nem tagok? Ha nem, akkor hogyan adózik? Az említett tevékenységek mind alapszabályban meghatározott alapcélok. Segítségét előre is köszönöm.

Civil szervezet reprezentációs költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy civil szervezet, egyesület pályázati összegből egy rendezvényt tartott. Hagyományőrző német egyesület rendezvénye volt. Ezen étkezésről volt egy jelentősebb összeg, amit a pályázatban el is számoltak költségként. A rendezvényre nem szedtek belépőt és részvételi díjat sem. Az étkezési számla meghaladja előreláthatóan az összes bevételük 10%-át. A kérdésem, hogy kell-e a reprezentációs költség után szja-t és eho-t fizetniük? Ebben az esetben is meg kell fizetni, amikor egy rendezvény része volt? Várom válaszukat.

Nonprofit szervezet GINOP pályázata – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választott, jelenleg gazdasági tevékenységet nem folytató nonprofit szervezeteink (alapítvány, egyesület, NGT) új társadalmi vállalkozást szeretnének indítani GINOP pályázati konstrukcióban. A pályázat sikeressége esetén az új tevékenység gazdasági tevékenységnek fog minősülni, azonban a várható éves bevétel nem feltétlenül éri el az alanyi adómentességi határt. Azonban, mivel a pályázati költségvetésben a nettó tételeket szeretnénk maximalizálni, felmerült, hogy a projekt sikere esetén feladnák az alanyi adómentességet a szervezetek, és a továbbiakban tételesen elkülönítenék a jelenleg is futó, nem gazdasági tevékenység alaptevékenység (A), valamint a pályázati gazdasági tevékenység (B) számláit. Így (A) tevékenység továbbra is az áfa tárgyi hatályán kívül maradna, adólevonási jog nélkül, míg (B) tekintetében a szervezetek áfásan számláznának, és – ami rövid távon a legfontosabb – levonási jogot gyakorolnának a GINOP pályázat keretében beszerzett eszközök, szolgáltatások vonatkozásában, azaz a pályázati költségvetést már nettó áfabontásban készítenénk el. Kérem, legyen kedves megerősíteni, hogy ez az eljárás jogszerű lehet; illetve, ha nem (vagy további feltételekkel), legyen kedves arról is tájékoztatni. Segítségét nagyon köszönöm.

Egyesület költségátterhelésének áfakezelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem egy áfaalany egyesület, amely azért jött létre, hogy egy bizonyos szolgáltatástípusnál "fehérítse" a piacot. Ennek érdekében minősíti a szolgáltatókat, és amelyik a szigorú szempontrendszer alapján megszabott feltételeket teljesíti, az kap tőle egy "fair szolgáltató" védjegyet. A minősítés egyik eszköze a próbavásárlás, amelyet egy független külső, áfaalany cég végez. Mivel a szolgáltatók előtt érthető okokból titkolni akarják a próbavásárlást végző cég kilétét, de a vizsgált adóalanyoktól beszedik a próbavásárlás díját, így a próbavásárlást végző cég az egyesületnek számláz, az egyesület pedig továbbterheli a költséget a vizsgált szolgáltatók részére. Kérdésként merült fel az ügylet áfakezelése. Az egyesület áfatartalommal növelt számlát állít ki a vizsgált szolgáltatók felé, és a próbavásárlást végző cég által rá áthárított áfát levonásba helyezheti, vagy nem helyezheti levonásba a rá áthárított áfát, és áfamentesen kell számláznia? Válaszukat előre is köszönöm.

Nonprofit kft. adománya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e adófizetési kötelezettség, ha egy nonprofit kft. adományt ad az őt alapító egyesületnek, és fordítva? Mindketten közhasznú jogállással rendelkeznek? Köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás – mentesített keretösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Először is köszönöm eddigi válaszait az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan. Szintén ezen jogviszonnyal kapcsolatosan lenne további két értelmezési kérdésem: 1. Mentesített keretösszeggel kapcsolatos kérdés. A jogszabály szerint a mentesített keretösszeg szakképzettséget igénylő munkakörben 7410 forint/nap ebben az évben. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy 7410 forint/nap munkabér alatt nem kell szja-t fizetni a dolgozónak, függetlenül attól, hogy mennyi órát (maximum 8 órát) dolgozik. Azaz például három órás munkára is kifizethető adómentesen a 7410 forint. Vagy kevesebb ledolgozott óránál arányosítani kell, azaz – maradva a háromórás példánál – háromórás egyszerűsített munkaviszony esetén (7410/8x3) 2778 forint lesz az adómentes határ, vagyis a mentesített keretösszeg? Álláspontunkat az efotörvény 9. paragrafusának 2. bekezdésére alapozzuk, amiben "napibért" említ a jogszabály. 2. Egyesületünk egyszerűsített foglakoztatás keretében alkalmaz egy-egy napra, alkalmanként buszvezetőt (saját tulajdonú busz). A járművezetőt természetesen bejelentjük, a járulékot megfizetjük, viszont kérdésem az, hogy lemondhat-e a béréről (ő ugyanis kvázi "szívességi" alapon is vállalna egyesületünk részére fuvarokat). Előre is köszönöm a válaszokat.

EGYKE Kérdés

Egy cég egyesületek ügyviteli munkáját segíti és szeretne ügyfele nevében az ügyfélkapun keresztül ügyeket intézni. Ha a cégben nincs senkinek formális könyvviteli végzettsége, beadható-e EGYKE nyomtatvány a cég egyik munkatársát feltüntetve mint képviselő? Ha igen, milyen jogcímet kell megjelölni a képviseletre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs