3 találat a(z) defínició cimkére

Alapítvány beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alapítványok és egyesületek beszámolóját a 2011. évi CLXXV. törvény rendelkezési szerint kell összeállítani. A törvényszék által adott beszámoló séma tartalmaz olyan sort, melyek részletezésként az összes bevétel és kiadást „ebből: közhasznú tevékenység bevételei / kiadás” alá bontja. Nem találtam a törvényben meghatározást erre a fogalomra. Közhasznú tevékenység az, ami az alapító okiratban szerepel és a nevezett törvény is tartalmazza mint lehetséges közhasznú tevékenységeket. Ettől élesen elkülönül a vállalkozásból származó bevétel és az ahhoz kapcsolódó kiadás, de úgy tűnik, mintha nem ezt gondolná ide a beszámoló. Én úgy értelmezem, hogy ami nem vállalkozási, az a közhasznú közvetlen, esetleg közvetett bevétele/kiadása. Ha nincs vállalkozási bevétele egy alapítványnak, akkor minden kiadása a közhasznú célt szolgálja vagy ezt valahogy másképp kell értelmezni? Van esetleg egy pontosító megfogalmazás, ami ezt pontosabban be tudja határolni? Iránymutatást szeretnék kérni erre vonatkoztatva. Nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Halmosi István

Bérmunka definíciója, ismételten Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Köszönjük az Ügyvezetőre adott válaszukat, viszont nem kaptunk bérmunkára feltett kérdésünkre információt.

Rossz hír a kkv-knak Cikk

Az elnagyolt és kidolgozatlan szabályrendszer miatt már évek óta problémát jelent annak értelmezése, hogy egy adott vállalkozás kis- és középvállalkozásnak (kkv-nak) minősül-e. Pedig a kkv-kat megillető kedvezmények miatt a minősítésnek igen komoly következményei lehetnek. A képet tovább homályosítja, hogy a NAV a közelmúltban megváltoztatta az alig egy évvel ezelőtt közzétett állásfoglalását és kimondta: a kis- és középvállalkozások definíciójának alkalmazásakor a társaság testvérvállalatának az adatait is számításba kell venni. A megváltoztatott értelmezés akár több száz adózót is érinthet, akik kiszorulhatnak a kkv státusz nyújtotta kedvezményekből – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kiadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapott támogatás egyéni vállalkozónál

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelők iparűzési adója

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs