14 találat a(z) csoportos adóalanyiság cimkére

Összefoglaló a 2021. évi áfaváltozásokról Cikk

2020. november 17-én elfogadta az Országgyűlés a 2021. évi adótörvény-módosításokat. Az Andersen Magyarország elemzése összegyűjtötte az általános forgalmi adót érintő változásokat.

Közeledik a határidő: itt a lehetőség csoportos adóalannyá válni! Cikk

A már működő társaságok esetében 2020. november 1–20. között lehet bejelentést tenni arról, hogy megfelelnek a feltételeknek, és csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni, olvasható a LeitnerLeitner közleményében.

Már csak egy hét maradt a csoportos társasági adózás választására Cikk

November 20-áig regisztrálhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azok a társaságok, amelyek a 2020-as évtől csoportos társasági adóalanyok kívánnak lenni, kihasználva a lehetőségben rejlő költség- és adómegtakarítási lehetőségeket, tájékoztat sajtóközleményében a BDO Magyarország.

A tao-csoport előnyeiről beszélt a PM-államtitkár Cikk

Több mint ezer cég döntött úgy, hogy áttér az idei évtől választható kedvező, úgynevezett csoportos társasági adózásra, ezzel összesen akár 15 milliárd forint megtakarítás is elérhetnek – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Tao-csoport: tényleg nem kell foglalkozni a transzferárazással? Cikk

A 2019. évi adótörvény változásokkal bevezetésre került a csoportos társaságiadó-alanyiság intézményrendszere. A nyereségek és veszteségek konszolidációja mellett a csoportos társaságiadó-alanyiság egyik legfőbb előnyeként szokták említeni azt, hogy a csoporton belüli ügyletekre vonatkozóan nem kell alkalmazni a társasági adótörvény által előírt transzferár szabályokat (kivéve néhány, az „átmeneti” szabályok szerinti speciális esetet).

Csoportos társasági adóalanyiság Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Érdeklődöm, hogy a 2018. évre lehet-e még csoportos társasági adóalanyiságot választani, tekintettel arra, hogy a 2018. évi adóbevallást 2018. 05. 31-éig lehet beadni.

Csoportos társaságiadó-alanyiság és transzferszabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérjük, tüntesse fel, hogy a Lehet csoportosulni a társasági adóban című cikkben (https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Lehet_csoportosulni_a_tarsasagi_adoban_Itt__TCZIAQ) a kivétel értelmezése melyik jogszabályhelyből adódik: "A csoportos adóalanyiság legnagyobb előnye, hogy az adócsoport fennállásának ideje alatt a csoporttagok közötti ügyletekre nem kell alkalmazni a transzferárszabályokat és a dokumentációs kötelezettséget sem, kivéve, ha az ügylet a csoporttagságot megelőzően jött létre". Az én értelmezésemben minden ügyletnél (akár a 2019.01.01. előtt megkötöttre is) mentesül a csoporttag a transzferárszabályok és a dokumentációkészítési kötelezettség alól. Kérem, ezt vitassuk meg! Köszönettel: Gál Szilvia

Csoportos tao Kérdés

Tiszatelt Szakértő! A csoportos társasági adó tagja a csoporttagsága előtti időszakról elhatárolt veszteséggel rendelkezik. Ezen veszteség felhasználásával kapcsolatban az a kérdésem, hogy a veszteséget felhasználhatja-e bármelyik csoporttag, vagy csak az a tag, akinél a veszteség képződött? További kérdés, hogy a csoporttag által az "önálló" adóalap meghatározásakor felhasznált veszteséget a csoportszintű adóalap megállapításakor figyelembe kell-e venni, azaz a csoportos társaságiadó-alanyiság által és a csoporttagok által egyedileg érvényesített elhatárolt veszteség mértéke együttesen nem haladhatja meg az elhatárolt veszteség érvényesítése nélküli egyedi pozitív adóalapok összegének 50 százalékát. Válaszát előre is köszönöm.

Csoportos adószámkérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két, kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kft. csoportos adószámot szeretne kérni. Kérem, ismertessék ennek a technikai részleteit, hogy hova kell fordulni, mit kell beadni, mik a feltételei (illetve a kizáró feltételei) stb. Úgy tudom, hogy kell egy képviselő, aki konkrétan az egyik cég a kettő közül. Ez így van? A csoportos adószámmal rendelkező adóalanyok, értesüléseim szerint, az egymás között folytatott gazdasági tevékenységek tekintetében mentesülnek az áfa felszámítása alól. Ez így van? Ezek a tevékenységek: értékesítés, bérbeadás, egyéb szolgáltatások. Illetve a jövőre nézve, mit kell még másképp folytatniuk, ha megkapják a közös csoportos adószámot?

Áfás viszony kapcsolt vállalkozások, anyacég és fiókja között Cikk

Külön vagy együttesen, csoportban adóalanyok-e a kapcsolt vállalkozások, illetve hogyan kell megítélni a külföldi anyacég belföldi fiókja közötti ügyleteket? A kérdés az Európai Bíróságot is megjárta.

Jó adózó, rossz adózó: a 2016-os adómódosításokról vitázik a parlament Cikk

Ki a jó adózó, ki a rossz adózó, és ez milyen következményekkel jár? Szerdán kezdi meg és várhatóan be is fejezi az őszi adócsomag általános vitáját az Országgyűlés. Az október 13-án beterjesztett adótörvény-változásokról a Deloitte által összeállított áttekintést közöljük.

Így változik az áfatörvény 2016-tól Cikk

Az őszi adócsomag az áfatörvényben módosítana az időszakos elszámolás, a csoportos adóalanyiság és a repülőjegy számla néhány előírásán.

Csoportos adóalanyiság Kérdés

Segítségüket szeretném kérni abban, hogyan kell elindítani a csoportos adóalanyiságot? Milyen feltételek szükségesek hozzá? Köszönettel.

Csoportos adóalanyiság Kérdés

Van két cég anya és leány, az egyikben mindig befizetendő ÁFA van, a másikban, mivel Csehországba szállít ÁFA mentes, így visszaigénylő pozícióban van. Javasolják-e a csoportos adóalanyiságot? Van-e buktatója, mire kell figyelni ha a cégek úgy döntenek, hogy kérik a csoportos adószámot?Várom megtisztelő válaszukat .

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close