6 találat a(z) csereügylet cimkére

Ingatlanátadás Kérdés

Csereügylet értékkülönbözettel Kérdés

Tartós részesedés értékhelyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelemnek tartós részesedése van X cégben. A tartós részesedés könyv szerinti értéke 25 millió forint. Ezt a részesedést eladja X cégnek, X cégtől pedig vásárol egy ingatlant, csereügyletet bonyolítanak le. A tartós részesedés jelenlegi értékét 50 millió forintban határozta meg ügyfelem. Kérem, segítsenek, hogy kontírozom ezt, és hogyan könyvelem ennek értékesítését? A keletkezett árfolyamkülönbözettel hogyan számolok el? Az ingatlan értéke 50 millió forint plusz áfa. Ingatlanértékesítési és -bérbeadási tevékenységre mindkét cég az áfakört választotta a mentesség helyett. Köszönöm a segítségüket.

Ingatlan-adásvétel meghiúsulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk lakóparképítéssel foglalkozik. 2015-ben még 27 százalékos áfával értékesítettek egy magánszemély vevőnek egy lakást. A lakás azóta folyamatosan beázik, akárhány szakértőt hívtak, nem tudják megoldani a problémát. Ezért az eladó cég úgy döntött, hogy meghiúsítja a 2015. évi adásvételi szerződést (ami az ügyvéd szerint lehetséges?), s a vevő kap az új épületben helyette négyzetméterben és értékben is egy ugyanakkorát. 1. Ha ez nem csereügylet, hanem meghiúsult ügylet, az eredeti szerződés felmondása, akkor az úgy könyvelődik, és tényleg könyvelhető-e, hogy 2015. évi teljesítési dátummal (mint eredeti számla) kiállítunk egy sztornószámlát és önellenőrzünk? Készletre véve a lakást, s majd, ha kijavítjuk a lakást, szintén 27 százalékos áfával (mert már 3 éves, vagy fordított áfásan) eladjuk? A cég belépett az általános szabályoktól eltérően mind ingatlanértékesítés, mind -bérbeadás tekintetében az áfakörbe. Ezt a lakást 2015-ben birtokba adták, azóta minden költségét és hasznát a vevő gyakorolta, ki is fizette akkor. A földhivatalnál is bejegyezték tulajdonosként is. 2. Ha csereügylet, akkor gondolom, kettő adásvételi szerződést kell kötni, s mivel magánszemélyről van szó, így nem tud áfát felszámolni, s ezen lakást készletre véve, eladáskor rá kell tenni a 27 százalékos áfát (szintén a 3 év miatt, illetve, hogy használva volt, ami nem felel meg az 5 százalékos áfa kritériumának) . Az épület használatba vételi engedélye 2015. Az új lakás értelemszerűen 5 százalékos áfával lenne számára leszámlázva. Válaszukat várva, köszönettel.

Ingatlancsere Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéskörben szeretnék segítséget kérni: XY Kft. tulajdonában volt egyedüli tulajdonosként egy telek plusz ingatlan, melynek értéke 4 millió forint. Ez az ingatlan el lett cserélve egy másik ingatlanra, melynek értéke szintén 4 millió forint, de ennek csak 2/4 részében a Kft. a tulajdonosa, és 1/4-1/4 részben pedig egy-egy magánszemély. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogyan tudjuk rendezni ezt a könyvelésben? Az ingatlanértékesítési tevékenységre tekintettel az áfa hatálya alá csak a csereügylet után jelentkezett be a NAV-hoz. Jól gondolom, hogy a bejelentkezés napjáig az ingatlanra vonatkozó költségeket és a bevételt is csak áfamentesen tudja elszámolni a társaság? Válaszukat előre is köszönöm.

Devizaügyletből jövedelem értékpapírszámlán Kérdés

Egy magánszemély banki értékpapírszámlán devizát ad-vesz, az árfolyamváltozásokból jövedelme keletkezik. Ez csereügyletből származó jövedelemnek, árfolyamnyereségből származó jövedelemnek vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek minősül? Az így keletkezett jövedelem után milyen közterheket szükséges fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1