20 találat a(z) családi vállalkozás cimkére

Több mint 200 ezer családi jellegű vállalkozás működik ma Magyarországon Cikk

A Magyarországon bejegyzett társas vállalkozások jelentős része mikrovállalkozás, ezek döntő többségében kiemelt szerepe van a családnak. A vállalkozási forma tekintetében a leginkább érintett vállalkozástípusok az egyéni vállalkozók, az egyszemélyes cégek, valamint a több családtagot is felvonultató többszemélyes vállalkozások, tette közzé az OPTEN Informatikai Kft.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Az idén júliusban megjelent legérdekesebb cikkeinket összegyűjtő kiadványunkban egyebek mellett ismertetjük a számlák megőrzésével kapcsolatos kötelezettségekről szóló cikksorozatunkat, valamint a családi tulajdonú vállalkozásoknak a cégvezető halálakor bekövetkező összeomlását megelőző fontos lépésekről, az üzleti utazások költségeinek elszámolásáról, a katásokra vonatkozó nyugdíjszabályokról, az adózás rendjéről szóló törvény változásairól – köztük az ekáerszabályok módosításáról – szóló írásainkat.

Nőtt a leszakadó vállalkozások aránya Cikk

Míg a szolgáltató és az építési vállalkozások húzzák a kis- és középvállalati (kkv) szektort, a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalatok nehezebben boldogulnak a jelenlegi üzleti környezetben.

Családi vállalkozás Kérdés

Ügyfelem egyéni vállalkozóként családi vállalkozást hoz létre 3 fővel. 1 fő ő maga, a családi vállalkozás vezetőjeként egy fő főállású munkaviszony nélkül csatlakozik és egy fő nyugdijas. Kérdésem: hogyan adózik a családi vállalkozás (személyi jövedelemadó, bevallási nyomtatványok) és az alanyi adómentességet milyen értékhatárig vehetik igénybe? Köszönettel: Czifrik Jánosné

Családi vállalkozás folytatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanácsát szeretném kérni abban, hogy hogyan lehetne egy működő egyéni vállalkozást átadni a vállalkozó gyermekének úgy, hogy az a lehető legkevesebb kiadással járjon? A nyugdíj előtt álló vállalkozó kereskedelmi tevékenységet folytat, áfás, árukészlete 10 millió feletti, tárgyi eszköze is van bőven. Megszüntetés esetén ezek áfáját befizetni nagyon sok lenne. Vagy esetleg egy céget alapítani lenne célszerű? Segítségét köszönöm. Némethné T. Krisztina

Hatalmas adómentességet javasol a családi mezőgazdasági vállalkozásoknak az agrárkamara Cikk

Három nagyobb, törvénymódosításokat kezdeményező csomagot készített elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – idézi az agroforum.hu a NAK mezőhegyesi rendezvényén elhangzottakat.

Így zajlik a generációváltás a családi vállalkozásokban Cikk

A magyar családi vállalkozások tulajdonosainak 74 százaléka a tulajdon megtartásával szeretné átadni a cégvezetést, 47 százalékuk családtagnak, 17 százalékuk cégen belüli, míg 10 százalékuk külső vezető szakembernek, és csak 18 százalékuk gondolkodik a cég eladásán – derült ki a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég, valamint az Opten céginformációs szolgáltató közös felméréséből.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Melyik vállalkozás kapcsolt vállalkozása A Kft.-nek? A Kft. tulajdonosok: András 20%, László 20%, Ákos 30%, Erika 30% A Kft. családi vállalkozás, a szülők: Ákos és Erika, a gyermekek András és László B Kft. árut értékesít A Kft.-nek, nem tulajdonosa A Kft.-nek. B Kft. tulajdonosa Anna, aki András felesége, tulajdoni hányada 100%. C egyéni vállalkozó, alapanyagot szállít A Kft. részére. Nem tulajdonosa A Kft.-nek. C Kft. tulajdonosa Mariann, 100%-ban, aki László felesége. D Kft. bérmunkát végez A Kft.-nek. D Kft. tulajdonosai: András 33%, László 33%, Ákos 33% Köszönettel.

Generációváltás a vállalkozásban – csökkentse a kockázatokat! Cikk

Hogyan adhatja át a családi kis- és közepes vállalkozás tulajdonosa a lehető legmegfontoltabban a vállalkozás irányítását? Milyen legyen a tőkeszerkezet? A lehetséges módszereket, az átadás körében felmerülő kérdéseket elemezzük.

A főnök átadja a stafétabotot – generációváltás a vállalkozásban Cikk

A magyar családi kis- és közepes vállalkozások tulajdonosainak jelentős része a közeljövőben kénytelen lesz szembesülni azzal, hogy – mit szépítsük – eljárt felettük az idő, ideje lenne nyugdíjba vonulni és átadni a vállalkozás irányítását valaki másnak. Hogyan lehet ezt „dörzsölten” végigvinni?

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi kft., amelynek tagjai a férj (40 %), a feleség (40 %) és a gyermekük (20 %). A férj az ügyvezető, ő az ügyvezetésen kívül semmilyen tevékenységet nem végez a kft.-ben, de azon kívül egy állami cégnél heti 40 órás munkaviszonyban alkalmazott. A családi kft. tevékenységét heti 40 órás alakalmazottként a feleség végzi, a gyerek nem vesz részt semmiben, csak tag. Ebben az esetben a férj lehet-e ügyvezető megbízásos jogviszonyban nulla forint megbízási díjért? Vagy mi lehet a járulékfizetés szempontjából a legkedvezőbb forma az ügyvezetésre? Válaszát előre is köszönöm.

Lakáshitel-törlesztés cafetériarendszerben Kérdés

Adott egy kft. négy taggal. Apa, anya és két fiú gyermek, mind a négyen ügyvezetők. A munkáltatói jogok gyakorlója a társasági szerződés szerint az apa. Az ügyvezetők teendőiket megbízási jogviszonyban, díjazás nélkül látják el. A fiúk futárként munkaviszonyban vannak. A kérdés az, hogy lehetséges-e az egyik fiúnak lakáshitel-törlesztésre adómentes juttatást adni, valamint lehet ezt utólag, decemberben megtenni visszamenőleg 2015-re?

Adómentes lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató által adható 5 millió forint adómentes lakástámogatással kapcsolatban kérdezem: adhatja-e ezt egy apa tulajdonában levő bt. a nála alkalmazottként dolgozó gyermekének?

Üzletág-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi vállalkozás (kft.) értékesíti egyetlen üzletágát egy másik kft. részére. Ellentételezésként az eladó vállalkozás egyik tulajdonosa szerez tulajdonrészt a vevő vállalkozásban. A szerződésben nincs meghatározva az eladási ár, illetve a tulajdonrész szerzési értéke. Milyen adózási következményei vannak az ügyletnek az eladó vállalkozás és annak tulajdonosa esetében, illetve számvitelileg hogyan kell kezelni a tranzakciót? Milyen értéken kell a tranzakciót számba venni? Köszönettel: VL

Így dolgozhatnak tinik a családi vállalkozásban Cikk

Családi vállalkozás pizzériát üzemeltet kft. formájában. A legkisebb gyerek elmúlt 15 éves, ő is szeretne segíteni a pizzériában. Nappali tagozaton tanul, szakképző iskolában. Mit jelent az, hogy az iskolai szünetekben foglalkoztatható – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt, és részletezte a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó előírásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close