49 találat a(z) családi járulékkedvezmény cimkére

Átalányadózó, családi adókedvezmény Kérdés

Szja-visszatérítés Kérdés

Családi járulékkedvezmény: jövedelmek, amelyeknél érvényesíthető, és amelyeknél nem Cikk

A családi járulékkedvezmény intézményét azzal a szándékkal teremtette meg 2014-ben a jogalkotó, hogy azok számára is érvényesíteni tudják a családi kedvezményt (legalábbis minél jobban ki tudják használni), akik azt a személyijövedelemadó-alap terhére nem tudják teljes egészében igénybe venni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely jövedelmekből lehet, és melyekből nem lehet érvényesíteni a családi járulékkedvezményt.

Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: nézzünk egy példát! Cikk

A gyermekeket nevelőknek járó adó-visszatérítés kapcsán még mindig sok kérdés érkezik hozzánk. Olvasónk egy garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállaló példáján keresztül próbálta megérteni a visszatérítés számítását. A kérdést Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

Nem biztosított családi járulékkedvezmény megosztása Kérdés

Családi járulékkedvezmény Kérdés

M30-as igazolás családi járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! A 18M30-as igazolás IV. pontjában található családi járulékkedvezménnyel kapcsolatos tájékoztatást milyen esetben kell megtenni a munkavállaló felé? Minden esetben ki kell tölteni a tájékoztató adatokat ebben a pontban, vagy csak akkor kell kitölteni a IV. pontban lévő adatokat, ha év közben érvényesített családi járulékkedvezménye van a munkavállalónak (azaz a "c" oszlopba 0-tól eltérő szám kerül)? Segítségét előre is köszönöm.

Családi járulékkedvezmény érvényesítése: erre figyeljünk! Cikk

A családi adókedvezményhez képest kissé más szabályok irányadók a családi járulékkedvezmény érvényesítésekor. Írásunkban összefoglaljuk azokat a fontosabb előírásokat, amelyekre figyelemmel kell lennünk.

Családi gazdálkodó egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves állásfoglalásukat egyéni vállalkozónál családi járulékkedvezmény igénybevételéhez. Egyéni vállalkozó 3 saját gyermeket nevel. Családi gazdálkodásban végzik a tevékenységet 5 tag figyelembe vételével. 1858-as bevallásban a három gyermek után járó szja-kedvezmény igénybevételével számoltunk az egyéni vállalkozó járulékfizetése szempontjából, ahol a családi járulékkedvezményt is igénybe vettük. Kérem szíves tanácsukat, hogy helyesen jártunk-e el a havi adatszolgáltatás kapcsán. Év végén, ha készítem az szja-bevallást, a vállalkozói kivét összegénél az A lapon "az eltartottak után járó családi kedvezmény"-nél fel tudom használni a gyermekek után járó szja-kedvezményt? Családi gazdaság tagjaként egyéni vállalkozóként a havi járulékfizetéseknél figyelembe tudom venni a gyermekek után járó kedvezményeket? Köszönettel: Szabó Anita

Adószámos magánszemélytől nem vontak előleget Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély (lektorálás, szerkesztés etc.) számlát ad munkájáról cégeknek. A cégek egy részétől megkapta az M30-ast, levonták tőle az szja-t, s van amelyik járulékot is számolt, levont, amennyiben elérte a minimálbér 30%-át az összeg. Viszont néhány cég a teljes összeget utalta, M30-ast sem állított ki. Ilyenkor mi a teendő a bevallás készítésekor? Szja-t meg kell fizetnie, de kell-e 27% eho-t is számolni és fizetni? Családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthet, ugye? Köszönöm válaszát előre is!

Családi járulékkedvezmény sorrendisége Kérdés

Egy magánszemélynek 3 gyermekére tekintettel több a családi adókedvezmény-kerete mint az szja-kerete, ezért járulékkedvezményt is igénybe venne év végén. Ezen felül osztalékból származó jövedelméből elérte a 450 ezer Ft-os eho-plafont ezért a munkabéréből év közben túlvont 3+4%-os járulékot szeretné visszaigényelni. Kérdés: a családi kedvezménynél érvényesítheti-e kizárólag a 10%-os nyugdíjjárulék terhére a kedvezményt?

Kft., minimális járulékok és családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja az ügyvezetői tevékenységet társas vállalkozói jogviszonyban látja el – máshol nincs heti 36 órát elérő munkaviszonya. Jövedelmet nem vesz ki sem az ügyvezetői tevékenység, sem pedig az egyéb közreműködés után. A járulékokat a garantált bérminimum alapján – a minimális tb-alapok után – fizeti meg, illetve fizeti utána a cég idéntől a 22%-os szociális hozzájárulási adót. Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim: – Jól értem-e, hogy amennyiben nem vesz ki jövedelmet, akkor nincs szja-fizetési kötelezettsége? – A fizetendő minimális járulékokra vonatkozóan így, hogy a jövedelme nulla, érvényesíthet-e családi járulékkedvezményt? – Amennyiben az előző kérdésre a válasz nem, akkor mekkora minimális jövedelmet kellene kivennie a cégből, hogy jogosult legyen a családi kedvezményre és járulékkedvezményre? Köszönöm válaszát előre is.

Családi járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a családi járulékkedvezményre vonatkozna. Azt szeretném megtudni, hogy pontosan hol szabályozza a törvény azt, hogy milyen járulékból lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt, mert arra lennék kíváncsi, hogy egy olyan magánszemély, aki tartós külföldi kiküldetésben van és utána a cég megfizeti a járulékot (a bérből lejövőt is!) igénybe veheti az így megfizetett és számára leigazolt járulékból a családi adókedvezményt vagy sem? Válaszát köszönöm.

Családi járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi járulékkedvezménnyel kapcsolatos kérdésem lenne: munkavállaló 2015. első 4 hónapjában alacsony bérrel volt foglalkoztatva, így a járulékra is igénybe lett véve a családi kedvezmény. Majd teljes munkaidősként magasabb bére lett, maradt szja-fizetési kötelezettsége is az éves adóelszámolásban. Kérdésem, hogy az év elején igénybe vett járulékkedvezmény ebben az esetben jogosulatlannak minősül-e, és szerepeltetni kell a 1553-as 33. sorában? Nagyon köszönöm a válaszát!

Őstermelő családi járulékkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosított mezőgazdasági őstermelő, aki megfizette az egyéni járulékait (4 % egészségbiztosítási és 10 % nyugdíjjárulék), s akinek az előző évi bevétele nem haladta meg a 8 millió forintot, a családi járulékkedvezményt igénybeveheti-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs