3 találat a(z) családi gazdaság vezetője cimkére

Családi gazdaság vezetője munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségét. Adott egy magánszemély, akinek főállású munkaviszonya van (heti 40 óra), illetve egyéni vállalkozóként is végez mezőgazdasági szolgáltatói tevékenységet (másodállás). Járulékfizetési kötelezettségét a munkaviszonya alapján teljesíti. Családi gazdaságot kíván alapítani feleségével, kiskorú gyermekével melynek vezető tagja ő lenni. A 326/2001 kormányrendelet a családi gazdálkodó vezető személyére vonatkozóan "élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenység" végzését írja elő, mely értelmezésem szerint arra irányul, hogy a mezőgazdasági tevékenységből (családi gazdálkodói) származó bevétele minimum 50 százaléka legyen az összes éves jövedelmének. Kérdésem, hogy családi gazdálkodás vezető tagja lehet-e a magánszemély, ha mellette munkaviszonyból származó jövedelme és egyéni vállalkozásból származó jövedelme is van? Természetesen az éves bevételének több mint 50 százaléka a mezőgazdasági tevékenységéből származik. Vagy munkaviszonyát meg kell szüntetni és kizárólag mezőgazdasági őstermelőként lehet biztosított, ha a családi gazdaság vezetője kíván lenni? Válaszát előre is köszönöm!

Családi gazdaság vezetőjének halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kéttagú családi gazdaság vezetője 07.31-én sajnos meghalt. A másik tag is rendelkezik adószámmal, így 08.01-től ő fogja kiállítani a számlákat, és az ő nevére fogják kérni a költségszámlákat is. Az alkalmazottakat 08.01-től bejelentettük a másik taghoz. Ha jól tudom, bevallásokat már nem küldhetünk be az elhunyt nevében, hanem a NAV hivatalból fog mindent elkészíteni (járulékok, áfa, szja tekintetében is). Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet azokkal a számlákkal, amelyeket még életében állított ki, de a halál időpontjáig nem érkezett meg a pénz? Ezt még a két tag között kell felosztani, vagy a megmaradt tag és az újonnan csatlakozó tagok bevétele lesz? Vannak még leadott alkatrészmegrendelések, amikről a számla még az elhunyt magánszemély nevére érkezik majd, illetve vannak egyéb kifizetetlen költségszámlák is. A kérdés ugyanaz: ezeket még a két tag között kell felosztani, függetlenül attól, hogy csak a halál időpontja után kerülnek kiegyenlítésre, vagy a pénzmozgás időpontja a meghatározó a jövedelem szempontjából? Áfa esetében jól gondolom, hogy az a mérvadó, hogy kinek a nevére szól a számla (vagyis például azoknak a számláknak az áfáját is jogosult lesz visszaigényelni, amelyek a halál időpontja után lesznek kifizetve)? Az alkalmazottaknak még számfejtjük a júliusi bérét, kifizetjük nekik a pénzt, a járulékokat pedig majd a NAV fogja megállapítani, vagy fizessük most be az általunk helyesnek gondolt összegeket az elhunyt folyószámlájára? Köszönöm!

Családi gazdaság vezetőjének változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy családi gazdaságban változás történik a vezető személyében (a fiú átveszi az édesapjától a családi gazdaság vezetését), akkor a családi gazdaságban lévő tárgyi eszközök értékcsökkenési leírása folytatható? Az eszközöket az édesapa vásárolta, aki továbbra is tag maradna, csak nem vezetőként, hanem tagként. Mi a helyzet a folyamatban lévő értékcsökkenésekkel abban az esetben, ha az édesapa halála esetén valamelyik tag átvenné a gazdaság vezetését? Köszönettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó várandóssága

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bizalmivagyonkezelő-bevétel elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szálláshely-szolgáltatás, áfa, szja

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5