206 találat a(z) családi adókedvezmény cimkére

Családi kedvezmény módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adó- és járulékkedvezmény igénybe vétele kapcsán, az alábbi példán levezetve szeretnék tanácsot kérni. A család jogosult pl. 1.000 EFt családi kedvezményre. 1) Férj beadta az SZJA bevallását és csak 500EFt családi kedvezményt igénybe vett, holott az egész 1.000 Eft-ot igénybe tudta volna venni! Az Art. 54. § (3) alapján már nem önellenőrizheti a családi kedvezményt? 2) A feleség még nem adta be a bevallását, és igénybe venné a maradék 500 EFt-ot, de csak 300 EFt-ot tud családi adókedvezményként, a többi járulékkedvezmény lenne? Igénybe veheti járulékkedvezményként? Nem találtam a törvényben, hogy ha megosztják a családi kedvezményt (lásd fenti esetben), és a felek jövedelme lefedné a családi kedvezmény igénybe vételét, akkor már nem vehetik igénybe a járulék kedvezményt. Köszönöm a választ! Anna

Négygyermekes anyák így vehetik igénybe a családi kedvezményt is Cikk

A négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére (anyakedvezmény) jogosultak járandóságaiból a kifizetők 2020. január 1-jétől már nem vonnak le adóelőleget, ha az esedékesség előtt rendelkezésükre áll a jogosult nyilatkozata arról, hogy a kedvezmény megilleti.

Családi adókedvezmény kontra NEAK Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: valakinek 4 gyermekre jár családi adókedvezmény és a NEAK-t is igénybe szeretné venni. Ha ilyenkor először érvényesítem a NEAK-kedvezményt, ami után nem marad már egy fillér befizetendő adója sem, akkor a "0" Ft jövedelemadóból is adható járulékkedvezmény? Az lehetséges? Hogyan adok a "§" Ft-ból kedvezményt?

Passzív csed Kérdés

A családi adókedvezmény érvényesíthető a passzív csed, gyed folyósításakor? Már nem biztosított a munkavállaló.

Családi adókedvezmény Kérdés

Az alábbi cikkel kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy a közös gyermek megszületése után, mivel az anya két gyermek után lesz jogosult a kedvezményre, akkor a közös gyermek után az élettársak közösen 133 330 Ft adókedvezményt vehetnek igénybe évközben, akár úgy is, hogy az egészet az apa veszi igénybe? Magyarul az apa igénybeveheti a magasabb kedvezményt annak elléner, hogy részéről csak egy gyerek van? https://adozona.hu/rt akerdesek/2019_9_23_Csaladi_adokedvezmeny_cgb

Családi adókedvezmény Kérdés

A segítséget szeretnék kérni. Egy házaspár két kiskorú gyermekkel. A szülők elváltak, egy lakásban laknak még. A családi pótlék teljes összegét a feleség kapja a válási okirat szerint. Ugyanez az okirat írja: "A családi adókedvezmény igénybevételére, megosztva fele-fele arányban jogosultak" Az okirat szerint "a házasságukból született X, valamint Y nevű közös gyermekeik felett a szülői felügyeletet közösen gyakorolják." Igénybe vehetik-e külön-külön a szülők, egy-egy gyermek után a családi kedvezményt, amíg egy közös lakásban laknak? Illetve ha a feleség elköltözik a két gyerekkel akkor apuka jogosult-e az egyik gyermek utáni családi adókedvezményre? Hálásan köszönöm a segítségeteket.

Családi adókedvezmény válás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kolléganőm elvált, a két kiskorú gyermek nála maradt, ő a gondviselőjük. A volt férj a válási megállapodásban kikötötte, hogy a családi adókedvezményt az veszi igénybe, akinek magasabb a fizetése. Így jelenleg a volt férj igényli, bár nyilatkozatot nem íratott alá a kolléganőmmel. Mennyire jogszerű ez a megállapodás? Ha nem az, akkor hol tudja a jogait érvényesíteni a kolléganőm? Köszönöm válaszát.

Családi adókedvezmény élettársaknál Kérdés

Üdvözlöm! Kollégánknál az alábbi helyzet áll fenn. Élettársi viszonyban él, mindkettőjüknek van 2-2 saját gyermek. Ahhoz, hogy a családi adókedvezményt az egyik fél tudja igénybe venni mind a 4 gyerekre elég az, hogy a lakcímkártyán mindenki egy címen szerepelnek, több mint 1 éve, vagy kell a közjegyzői bejegyzés? Havonta szeretné érvényesíteni a kedvezményt. Válaszát előre is köszönöm.

Családi adókedvezmény Kérdés

2019. január 1-jétől a legalább 4 gyermekes anyák alanyi jogon szja-mentessé válnak. Ha például egy házaspárnak van 7 gyereke, akkor az anya mindenfajta nyilatkozat nélkül adómentes, de mi van az apával? Ő igénybe veheti az adóalap-kedvezményt mind a hét gyerek után?

Autista gyermek – családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünknek két kedvezményezett eltartott gyermeke mellett van egy nagykorú, autista szindrómás (F84-s kód) gyermeke. Az autista gyermek augusztus végéig kapott emelt összegű családi pótlékot, szeptembertől azonban erre már nem jogosult. Kérdésem az, hogy a szülők ez után (szeptembertől) hogyan számolják a családi adókedvezményt? Eltartottnak számít-e az autista gyermek csupán a tartós betegség miatt, vagy egyáltalán nem számolható vele a kedvezmény? Változik-e a helyzet, ha munkanélküliként regisztrálják, vagy ha elkezd dolgozni? Válaszát köszönöm!

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy pár, akik nem házastársak és nem bejegyzett élettársak. Az anyának van egy lánya korábbi házasságból, amelyet közösen nevelnek a mostani párjával. A hölgy most terhes, a magzat már közös a párjával. Kérdésem a férfi igénybe tudja venni a 1.) nevelt nagyobb lány után a családi adókedvezményt? Ha igen, milyen jogcímen kell dokumentálnom? 2.) 90 napot meghaladó terhesség utáni adókedvezményt? Köszönettel !

Családi adókedvezmény: átlagosan ennyit nyertek a gyermekes munkavállalók Cikk

Több mint 310 milliárd forinttal támogatta tavaly az állam adó- és járulékkedvezmény formájában a legális keretek között dolgozó és gyermeket nevelő szülőket – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2019. 07. 02-án még megkapta tanuló gyermeke után a családi pótlékot, így a júliusi bért a családi adókedvezmény figyelembe vételével számfejtettük. Majd augusztusban megérkezett a határozat, hogy a családi pótlék folyósítása 2019. 06. 30-ával bezárólag megszűnik. Kérdésem, kell-e beadnom 1908-as önrevíziót 07 hóra, mert ezek szerint akkor már nem vehettük volna figyelembe az adókedvezményt, illetve vissza kell-e fizetnie a júliusra kifizetett családi pótlékot. Köszönettel várom válaszát.

Súlyos fogyatékosság kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minden évben év közben, folyamatosan igénybe lett véve a családi szja- és járulékkedvezmény a munkabérből. A munkavállalónak Crohn-betegség miatt már korábban is járt volna a súlyos fogyatékossági kedvezmény is, amit azonban eddig nem vett igénybe. Most visszamenőlegesen az orvos kiadta az igazolást a betegség fennállásáról. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e utólag önellenőrizni, és az első helyre sorolni a súlyos fogyatékossági kedvezményt, és utána érvényesíteni a családi szja-kedvezményt, majd ami megmaradt családi szja-kedvezmény, azt családi járulékkedvezményként igénybe venni az önellenőrzés során? Valamint az lenne még a kérdésem, hogy innentől lehet úgy kérni a munkáltatótól, hogy előbb vegye figyelembe a súlyos fogyatékossági kedvezményt az szja-előlegnél, majd ez után a megmaradt szja-ra és a járulékokra a családi szja, illetve járulékkedvezményt? Vagy van kötelező sorrend, és ha a családi kedvezményt igénybe veszem, nem tudom érvényesíttetni a súlyos fogyatékossági kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Családi adó- és járulékkedvezmény évközben kezdődő munkaviszony esetén Kérdés

A 2018. évi éves szja-bevallásom helyes kitöltéséhez, illetve önellenőrzéséhez kérnék segítséget. 2 kiskorú gyermekem van, családi pótlékot folyósítottak részemre 2018 teljes évben és egyedülállóként nevelem őket. Munkaviszonyom 2018. 09. 01-jén kezdődött. Jövedelmi adataim a következők voltak havonta. Munkabér: 283.946,-/hó Levont szja: 7.591,-/hó Megállapított eg.bizt. és nyj.: 48.271,-/hó Levont eg.bizt. és nyj.: 48.271,-/hó Ezt a bért 2018.09.-2018.12. hónapok között kaptam. Kérdésem mennyi szja-t, illetve járulékot tudok visszaigényelni? Köszönöm előre is segítségüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close