48 találat a(z) céges autó cimkére

Céges autó útnyilvántartása, költségelszámolása Kérdés

Üzemanyagkártya-juttatás Kérdés

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

A járványhelyzet okozta kihívások mellett számos jelentős adó-, illetve tb-módosítással is meg kellett birkózniuk júliusban az adózóknak, illetve a tanácsadóknak, könyvelőknek.

Ezt érdemes tudni a céges autók magánhasználatáról Cikk

A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Milyen szabályokra kell figyelni? Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

Céges autó közeli hozzátartozó általi használata Kérdés

Személygépkocsi mint céges autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépkocsit vásárolt. Az áfát nem helyezte levonásba, a cégautóadót megfizeti. Üzemanyagszámlákat nem számol el. Kell-e útnyilvántartást vezetnie? A gépkocsihoz beszerzett például téli gumi áfája levonásba helyezhető-e? Ha ez Szlovákiából történt, akkor be kell vallani fizetendő áfaként? Az autóhoz kapcsolódó szolgáltatások áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Köszönettel: Nagyné

Céges autó magánhasználata: üzemanyag-elszámolás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_7_30_Ceges_auto_uzemanyag_elszamolasa__jwt kérdésemre nem kaptam meg a választ: kimondottan üzemanyagra tekintettel vizsgálva a kérdést: céges autó magánhasználata alatt (például szabadság idején) elhasznált üzemanyag az Szja tv. 8.37. alá tartozik? Köszönettel: PM

Nőhet a céges autólízing iránti kereslet Cikk

Idén akár 10 százalék fölött nőhet a járművek lízingfinanszírozása a tavalyi évhez képest – jósolja elemzésében a Business Lease.

Parkolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft- ben a kft. nevére szóló telefonszámlában parkolási szolgáltatás is van. Az autó nem céges autó, hanem az egyik tulajdonos felesége munkálatójának (céges autó) nevén van. Ilyenkor a parkolási díj hogyan adózik, költség vagy ráfordítás? Szabályos-e az az elszámolás, ha a parkolási díjat költségként vagy ráfordításként elszámoljuk, de nem számlázzuk tovább a magánszemélynek vagy cégnek, hanem év végén a tao-bevallásban adóalap-növelő tételként szerepeltetjük? Köszönettel várom válaszukat.

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_28_Ceges_auto_afajanak_kezelese_utc linken elérhető kérdéshez tennék még fel további kérdést. Mi a helyzet akkor, ha a magánhasználatért 20 ezer forint havi díjat szed a társaság a munkavállalóktól? Akkor a fizetendő adót 2019-től milyen összegben kell megállapítani? Lehet a bérleti díj 50 százaléka után megállapítani? Ha igen, akkor lehet úgy kezelni, hogy a lízingdíj áfájának csak 50 százalékát vonjuk le, és nem kalkulálunk fizetendő adót (így ugyanannyi levonható áfánk keletkezik összesen, mintha a lízingdíj 100 százalékát levonnánk, és a fizetendő adó a lízingdíj 50 százaléka után állapítanánk meg)? A munkavállalók felé kibocsátott számlán szerepelnie kell a kalkulált áfának? A kalkulált áfát hogyan kell könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jelenleg lízingeli a céges autókat, és a magánhasználatért jelképes hozzájárulást kér a munkavállalóktól. Ha jól tudom, ebben az esetben a jelenlegi szabályozás szerint levonhatja a teljes lízingdíj után az áfát, és fizetendő adója keletkezik a munkavállalóktól kapott összeg miatt (piaci alapon kell számolni az áfát). Így a fizetendő és levonható áfa összege megegyezik. Lehet változtatni ezen a gyakorlaton az új módosítás miatt (hogy 50%-a az áfának levonásba tehető útnyilvántartás nélkül)? Lehet máshogy kalkulálni a fizetendő áfát? Lehet kedvezőbben kezelni a fizetendő és visszaigényelhető áfát? Segítségüket előre is köszönöm!

Külföldi tankolás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégvezető Olaszországban céges bankkártyáról tankolta meg céges személyautóra. A kapott bizonylaton semmi nem szerepel, csak a bankkártya adatai, az időpont, a vásárlás összege, és hogy milyen kútnál történt a tankolás. Semmi olyan, ami a céges autóhoz kötné. Mivel áfát nem igénylünk vissza, elszámolhatjuk költségnek? Ha nem, mi legyen a banki tranzakcióval? Köszönettel.

Amit a kiküldetés, szakmai út elszámolásáról tudni érdemes Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Egy kft. minden alkalmazottja 3 napos szakmai úton vesz részt Ausztriában, az utazás a kft. tulajdonában lévő gépjárművekkel történik. A programban több szakmai kirándulás szerepel, melyhez kapcsolódóan a belépőket, az étkezést és a szállást a kft. fizeti. Hogyan számolhatók el ezek a költségek? Melyiknek van adóvonzata, melyiknél vonható le az áfa? Kiküldetésnek minősül-e? Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Parkolási igazolvány céges autóhoz használható-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal, rokkantsági ellátásban részesülő (B1) személy vagyok, aki súlyos autóbalesetet szenvedett. A megfelelő dokumentumokkal a helyi járási hivatalban igényeltem, és meg is kaptam a mozgáskorlátozott személy részére adható parkolási igazolványt. Sikerült elhelyezkednek egy cégnél, ahol kaptam "céges autót", azonban a vezetőség "nem engedi/nem járul hozzá", ahhoz, hogy a parkolási igazolványomat a céges autóban is használjam, csak ha a sajátommal megyek. Jogos a cégvezetés ilyen korlátozása? Az az igazolvány most személyhez vagy gépjárműhöz van kötve? Az gond, ha céges? Azt mondták, hogy mutassak jogszabályhelyet erre vonatkozóan. Köszönöm szépen a segítségüket!

Cascós esemény és egyéb költségek, levonható áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.04.01-én Szolnoki Béla szakértő nagyon pontosan megválaszolta a Cascós esemény könyvelését. Egy új ügyfelem kérésére teszem fel Önnek az áfa visszaigényelhetőségére vonatkozó kérdésem. Céges személygépkocsi esetén visszaigényelhető-e a javítás számláján lévő áfa értékének 50 százaléka? Kérem, írja meg, az összes egyéb költséget is, amelynek az áfája visszaigényelhető céges személyautó vonatkozásában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31