502 találat a(z) cégautóadó cimkére

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eltekinthet-e egy társaság a cégautóadó-fizetési kötelezettségtől, amennyiben az Opel Vivaro 9 személyes személygépkocsinak minősülő autót kizárólag munkavégzésre használja és ezt lenyilatkozza? 4 személyessé alakította az ülések kiszerelésével, a kiszálláshoz állványokat szállítanak benne és a gépjármű a telephelyen van, kizárólag munkavégzéshez használják és erről útnyilvántartást vezetnek. Köszönettel: Szalánczi Dóra

Cégautóadó és a magánhasználat II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Nagyon köszönöm gyors válaszát. Szeretném tisztelettel pontosítani a helyzetet: Ügyfelünk Nonprofit Kft. (N Kft.) ellenérték fejében kölcsönzi másik, mondjuk X Kft.-től a személygépkocsit, X Kft. a jármű tulajdonosa és üzembentartója. N Kft. a jármű üzemben tartása érdekében (amíg használja a járművet) csak az üzemanyagot vásárolja meg. A cégautóadót X Kft. fizeti, és a további költségek (biztosítási díj, értékcsökkenés stb.) is X Kft.-t terhelik. A magánhasználatnak N Kft. egyes munkavállalói általi használat minősül. N Kft.-nél nem mindenki részesülhet a magánhasználatból, és akik jogosultak rá, azok sem egyformán vehetik, veszik azt igénybe. Ebben az esetben is az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.37. pontja értelmében adómentes a magánhasználat, azaz sem N Kft.-t, sem a használó természetes személyt nem terheli sem szja, sem kapcsolódó adó- és járulékfizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Boronkay László

Cégautóadó levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdésem, hogy egyáltalán nem lehet levonni a cégautóadó-fizetési kötelezettségből a határidőben meg nem fizetett, de később megfizetett gépjárműadót vagy valamikor később mégis figyelembe lehet venni a levonhatóságát? Köszönettel !

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kölcsönadási szerződést köt gépkocsira, ami lényegében egy szívességi használat, nem fizet a kocsi használatáért bérleti díjat. A forgalmi engedélyen a kölcsönbe adó szerepel tulajdonosként. Elszámolhatja-e az 500 kilométerátalányt, figyelembe veheti-e a NAV üzemanyagnorma és szorzataként kapott összeget költségként? Terheli-e cégautóadó az egyéni vállalkozót? Köszönöm válaszát!

Személyautó-bérbeadás, kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó személyautót vásárolna, kizárólag bérbeadás céljából. Ebben az esetben az áfa levonhatóvá válik. A bérbevevővel kapcsolt vállalkozási jogviszonyban van. Kérdésem az, hogy milyen nyilvántartással kell alátámasztania az egyéni vállalkozónak, hogy a bérbeadás ténye megvalósul, és jogosan vonja le az áfát? A kapcsolt vállalkozás miatt van-e valamilyen speciális szabály a számlázással kapcsolatosan, vagy egyéb tekintetben? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége kinek keltkezik? Válaszukat előre is köszönöm.

Cégautóadó a külföldi telephelyen lízingelt személygépkocsik után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk Németországban telephelyet létesített. A külföldön foglalkoztatott munkavállalók munkába járásához (a munkavégzés időtartama tartós, 183 napot meghaladó) a társaság több személygépkocsit lízingel. Ezek a személygépkocsik német rendszámmal ellátottak, Magyarországon nem közlekednek. A személygépkocsihoz kapcsolódó üzemanyagköltséget, adókat, biztosításokat a társaság a német telephely költségeként, külön főkönyvi számon, elkülönítetten a számviteli törvény előírásai szerint a könyvekben rögzíti. Ezeket a költségeket a telephely német könyvelése is rögzíti, ezek a német "társasági adó"-val szemben kerülnek elszámolásra. A fentiek alapján társaságunknak ezek után a személygépkocsik után keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége?

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valamilyen fórumon egy cikkben az jelent meg, hogy ha a céges autó költségeit csak 50 százalékban számolják el költségként, akkor útnyilvántartás vezetése nélkül sem kell cégautóadót fizetni. Ezzel kapcsolatosan máshol ilyen tartalmú közleményt nem találtam. Kérdésem, hogy ez igaz-e? Válaszát előre is köszönöm.

1901-es bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Törzsadatok lekérdezésnél több alám tartozó intézménynél tapasztaltam, hogy megváltozott a bevallói típuskód. Olyan intézménynél, amelynek rehabilitációs hozzájárulása és cégautóadója van (vagyis ezeket negyedévente kell beküldeni), viszont havi a bevallói típuskódja, akkor most február 20-áig mit kell beküldeni? Illetve van olyan intézményem is, ahol csak cégautóadó van. Továbbá van olyan is, amelynek a bevallói típuskódja negyedéves, de se rehabja, se céagutóadója nincs, ott elég egy NY nyomtatványt küldeni? Válaszát előre is Köszönöm! Üdv: KM

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégautóadóval kapcsolatban a kérdésem a következő: kft. két db személygépkocsival rendelkezik, az egyiket kizárólag céges célra használja, a másikat pedig magáncélra is, a kizárólag céges célra használt személygépkocsi esetében kell-e cégautóadót fizetni? Köszönettel a választ.

Kata és cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiak a kérdéseim: 1.) Katás bt.-nek kell-e cégautóadót fizetnie? 2.) Katás bt.-nek, ha csupán üzembentartó, kell-e cégautóadót fizetni? 3.) Katás egyéni vállalkozónak kell-e cégautóadót fizetni? 4.) Jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozónak kell-e cégautadót fizetni (nem számol el az autóval kapcsolatban költséget, elszámol költséget). Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Külföldön bérelt autó utáni cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_17_Kulfoldon_berelt_auto_utani_cegau_ose cimen található kérdésre adott válaszhoz lenne további kérdésem. Mi történik akkor, ha mondjuk február 3-10. között béreljük az autót külföldön? Ebben az esetben az adókötelezettség március 1-jén keletkezik, és február 28-án szűnik meg a törvény szövege szerint. Jól értelmezem a törvényt? Válaszukat előre is köszönöm.

Cégautóadó alóli mentesülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e mentesülni a cégautóadó megfizetése alól, ha az autót csak és kizárólag üzleti célra használjuk? Ha igen, akkor erről hol ír a törvény és milyen dokumentáció vezetése szükséges hozzá? A mentesülés esetén a 01-es bevallást be kell küldeni?

Bérelt személygépkocsi cégautóadó, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság egy másiktól személygépkocsit bérel. A forgalmi engedélybe üzembentartóként a bérlő bejegyzésre került. A gépjárművel kapcsolatos fenntartási költségek a bérlő céget terhelik. A bérlő cégben a magáncélú használat megengedett. A bérleti szerződés egy évre szól. A cégautóadó-fizetési kötelezettség melyik céget terheli, a bérbeadót vagy a bérlőt? A bérleti díjban foglalt áfa összege levonásba helyezhető-e?

Külföldön bérelt autó utáni cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldön bérelt autók után fizetendő cégautóadó kapcsán lenne egy kérdésem. A NAV oldalán található információs füzet szerint a hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú) személygépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a személygépkocsi után a használó utoljára számolt el költséget. Ez számomra azt jelenti, hogy ha valaki úgy bérel autót, hogy csak egy adott hónapban számol el rá költséget, akkor hamarabb van a kötelezettség megszűnése mint a keletkezése, tehát nem kell adót fizetni. Jól értelmezem ezt a bekezdést? Köszönöm

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft.-nk nyílt végű lízinggel bérel egy személyautót. Csak és kizárólag üzleti tevékenységgel kapcsolatosan használjuk, útnyilvántartást vezetünk, saját magánhasználatú gépjárművel rendelkezünk. A lízingdíj áfatartalmát 100%-ban levonjuk. Ha ezen kívül más költséget nem számolunk el (szerviz, matrica...), kell-e cégautóadót fizetni utána? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs