501 találat a(z) cégautóadó cimkére

Tartós bérlet esetén biztosítási díj áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tartós bérlet szolgáltatás keretében bérel autókat. A bérbeadó kft. havonta állít ki számlát, a számlában tételesen felsorolja a bérleti díj, a casco biztosítás, a cégautóadó, a kötelező biztosítás, az assistance szolgáltatás, a karbantartási díj, az ügyintézési dij összegét, melyekre egységesen 27%-os áfát számít fel. Kérdésem az, hogy a bérbevevő levonhatja-e a teljes számla áfájának 50 százalékát, hivatkozva az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontjára, mely szerint a szolgáltatásnyújtás járulékos költségét képezik a kiadások, vagy tételenként kell elbírálni a számla tartalmát, és a biztosítások, illetve cégautóadó áfája egyáltalán nem vonható le?

Nyílt végű lízing Kérdés

Nyílt végű lízing (kft. vásárol személygépkocsit céges és magánhasználatra). * A cégnek milyen bekerülési értéken és mi alapján kell a tárgyi eszközök közé felvenni az eszközt? Lízingszerződés alapján, az abban szereplő nettó értéken (áfa nélküli)? * A le nem vonható áfa (első részleté) a bekerülési értéket növeli 50 százalékos levonási tilalom, illetve az attól való eltérés esetén is, vagy egyéb ráfordítás? * Ha az 50 százalékos levonási tilalmat választja a cég kell-e útnyilvántartás, vagy ajánlott egy-két alkalommal menetlevelet írni? * Ha viszont azt választja, hogy eltér az 50 százalékos levonási tilalomtól (például 80 százalék céges használat, 20 százalék magáncél), akkor kötelező az útnyilvántartás? A kezdő lízingdíj és a későbbiekben a havidíjak számlája alapján is ebben az arányban számolhatja el az áfát? * Az esetleges javítási, alkatrészszámlák, gázolajfogyasztás számlái alapján levonható az áfa? Az 50 százalékos tilalom, illetve az attól való eltérés esetén is milyen arányban? Ha ezek a számlák más (a cég tulajdonában lévő), például teherautók költségét is tartalmazzák, célszerű külön számlát kérni a bizonyítás miatt? * Maradványérték esetén (a cég döntése, hogy megvásárolja a személygépkocsit), ha arról a futamidő végén számla készül, annak az áfája nem levonható, lévén, hogy értékesítés történik? Ha viszont a cég egyből tovább is értékesíti, akkor levonható? Ezt a maradványértéket rá kell aktiválni az eszközre a futamidő végén? * Cégutóadót a lízingbe vevő fizeti? Köszönöm.

Cégautóadó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezni szeretném, hogyan kell könyvelni a cégautóadót, mivel kétféle lehetőséget említenek a szakmai fórumok: a járulékok közé (56-osra) vagy egyéb ráfordításra (86-osra)? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel.

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi további bérbeadása Kérdés

Tisztelt Cím! Cégünk nyílt végű pénzügyi lízing szerződéssel "bérel" egy személygépjárművet, amelyet szeretne tovább bérbe adni egy magánszemélynek. A társaság rendelkezik eszközbérbeadási tevékenységgel. Az áfalevonás szempontjából befolyásoló tényező-e, hogy mekkora összegért adja bérbe a személygépkocsit? Ha netán olcsóbban, mint a lízingdíj, akkor a lízingdíjból levonható-e 100 százalékban az előzetesen felszámított áfa? Illetve a cégautóadó fizetése alól mentesül-e cégünk? Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Komáromi Judit

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a cégautóadóval kapcsolatos. Ha van egy Citroen C4 1560 cm3, N1 kategóriájú, 1775 kg össztömegű, 2 utas szállítására alkalmas zárt kisautó, melynek csomagtere nem alakítható át, kell-e cégautóadót fizetni utána? Köszönettel.

Adózási határidők 2019. október 21-27. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég taxibérbeadással foglalkozik. A bérbeadó cégnek, amely a gépkocsik tulajdonosa, vagy a bérbevevő üzembentartónak keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

Befizetési határidő Esemény

Cégautóadóból levonható gépjárműadó Kérdés

Helyi önkormányzat egyrészt nem teljeskörűen (utánfutó és személygépkocsi közül csak az utánfutót tüntette fel), másrészt késedelmesen küldte meg értesítő levelét a márciusban esedékes gépjárműadó-befizetési kötelezettségről. Az adózó 2019.04.11-i felhívásának megfelelően az önkormányzat kiküldött egy új értesítő levelet. Így a gépjárműadó késedelmesen lett megfizetve. Önellenőrzéssel érvényesíthető-e a 2019. I. és II. negyedévére beküldött cégautóadó összegéből a súlyadó összege? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Cégautóadó Kérdés

Nem tudjuk eldönteni, hogy kell-e fizetni cégautóadót az alábbi paraméterekkel rendelkező Peugeot Partner gépjármű után. Partnerünk újautó-kereskedő. A tárgyban említett autó áfatörvény szerint vtsz 8704, tehát tehergépjármű. Az szja-törvény szerint viszont mi úgy gondoljuk, hogy cégautóadót kell fizetnünk. Az ülések száma három (a vezetővel együtt). Ezek az ülések elől találhatók, a raktérben nincs és nem is helyezhető el ülés. Együttes tömege: 2000 kilogramm. Az autót tesztautóként tartjuk nyilván. Kérdésünk, hogy jól értelmezzük-e az szja-törvényt, és valóban adóköteles ez a típusú gépjármű?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk, egy belföldi gazdasági társaság még 2018 elején nyílt végű pénzügyi lízing keretén belül kezdett lízingelni egy személygépjárművet. Az üzembentartó a lízingbevevő társaság. A lízingszerződés futamidejének lejártakor a lízingbevevő nyilatkozhat arról, hogy a lízingtárgyat saját maga vagy az általa kijelölt személy meg kívánja venni. Kérdésünk a fenti eset számviteli kezelése, adózása. Aktiválni kell-e a lízingelt gépjárművet a tárgyi eszközök közé? A számlában (nagy összegű kezdő számla + havi lízingdíjak) szereplő áfatartalom visszaigényelhető-e? (2018-ban az üzleti rész visszaigényelhető-e akkor, ha pénzügyi lízingről van szó?) A lízingbevevő társaság ügyvezetője állítja, hogy a lízingbeadó fizeti cégautóadót. Ez létezhet? Köszönettel.

Személygépkocsi használatba, kölcsönbe, bérbeadása, kft. más kft.-nek Kérdés

Egy kft. a pénzügyi lízingbe vett személygépkocsiját 3 évre használatba adja egy másik kft.-nek, melyben a tulajdonosok között van azonos. A használatba adásról milyen szerződést köthet? Mi minősül használatba adásnak, vagy kölcsönadásnak, vagy bérbeadásnak? Milyen jogszabályban található meg a használatba adás, kölcsönadás, bérbeadás fogalma, amit alkalmazni kell? A gépkocsi üzemeltetője ki lesz, be kell jelenteni a hatóságoknál, vagy nem szükséges? Cégautóadót ki köteles fizetni? A gépkocsit használó ezen szerződés alapján milyen költségeket számolhat el? Például üzemanyag, szerviz, biztosítás. Köszönöm szépen válaszukat.

Katás egyéni vállalkozó és cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy meglévő katás egyéni vállalkozó, akinek magánszemélyként van egy személygépkocsija. Az lenne a kérdésünk, hogy van-e törvényi akadálya annak, hogy a korábban magánszemélyként használt gépkocsit, bérbeadja a katás egyéni vállalkozásából, kikerülve ezzel az szja-t és a cégautóadó-fizetési kötelezettséget is? (Jól gondoljuk, hogy katás egyéni vállalkozónak nincs cégautóadó-fizetési kötelezettsége?) A katás egyéni vállalkozói árbevétele ezzel a bérbeadással is bőven belefér a 12 millió forintos keretbe, ezért gondolta, hogy innen szeretné bérbeadni. Előre is köszönjük a válaszát.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a tulajdonában álló, magyar rendszámú személygépkocsiját átmenetileg kivonatta a forgalomból. Jól gondolom, hogy ettől függetlenül a cégautóadó-fizetési kötelezettsége ezen időszak alatt is fennáll a társaságnak, és mindaddig, amíg a tulajdonában van az autó? Köszönettel.

Személygépkocsi-bérlés és magánhasználat Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Részvénytársaság személygépkocsikat bérel, melyeket az ügyvezetők munkába járásra és egyéb magáncélokra is használnak. Menetlevelet nem vezetnek. A cégautóadót megfizeti a cég, a bérleti díj és a tankolás áfáját nem vonja le. Helyesen járunk el? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs