502 találat a(z) cégautóadó cimkére

Cégautóadó, áfa Kérdés

Egy kft. jelenleg nyílt végű lízingszerződés keretében használ egy személyautót. Eddig a lízingdíj után visszaigényelte az áfát és fizette a cégautóadót is. Most úgy döntött, hogy kifizeti a hátralévő lízingdíjat, és meg szeretné vásárolni a személygépkocsit, amit utána egy magánszemélynek akar bérbe adni, úgy hogy a magánszemély legyen a forgalmiban az üzembentartó. Ezt megteheti-e, illetve mi lesz ebben az esetben az eddig levont áfával, kell-e arányosítani vagy befizetni, és kell-e cégautóadót fizetnie, ha más az üzembentartó? A válaszukat előre is köszönöm.

Cégautóadó evás bt.-nél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás bt.-nél most derült ki, hogy évek óta tulajdonában van egy személyautó, aminek a költségeit mind készpénzben fizette ki, így csak most eladáskor derült ki, mert kiszámlázta a vételárat. A cégtulajdonos azt hitte, az evával mentesül a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól, ezért nem jelezte a könyvelőnek az autó vételét. Kérdésem, hogy van-e lehetőség mentesülni a cégautóadó alól? Ha nincs lehetőség a mentesülésre és pótlólagosan bevallja évekre visszamenőleg a cégautóadót, akkor a bevallások visszamenőleges felkönyvelése nem eredményezi azt, hogy kiesik az evázásból?

Cégautóadó – gépjárműadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk személygépjármű után cégautóadót fizet. A cégautóadót csökkenti-e a határidőben megfizetett gépjárműadó abban az esetben, ha útnyilvántartást nem vezet a kft.? Tájékoztatásukat köszönjük! Tisztelettel: Stock Ildikó

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Van egy bt., amely most 2018. 01.01.-jétől áttért az ev hatálya alá, bevételi nyilvántartást vezet. Van egy személygépkocsija, amely után cégautóadót fizetett (a bt. tulajdona). Ha most az eva hatálya alatt értékesíti, akkor ez a bevétel beszámít az eva alapjába, és meg kell fizetni utána a 37 százalék evát. Ha nem adja el, akkor pedig meg kell fizetni negyedévente a cégautóadót?

Nyíli végű pénzügyi lízing és a cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. pénzügyi lízing keretében személygépkocsit szerez be. Amennyiben a hivatalos utakról útnyilvántartást vezet, és az áfát ennek arányában vonja le, meg kell-e fizetnie a cégautóadót? Megfordítva a kérdést, ha megfizeti a cégautóadót, akkor a magánhasználatra eső áfát is levonhatja, és nincs szükség útnyilvántartásra? Tisztelettel: Tulogdi Mária

Cégautó tagnál Kérdés

Cégünk használt autót kíván vásárolni. Egy tulajdonostársunknak, aki nem alkalmazott a cégünknél, odaadnánk úgy használatra, hogy ő lenne az üzembentartó. Lehetséges ez? Milyen költséget számolhat el a cég? Van-e cégautóadó? Kilométerpénzt számolhatunk-e el, ha a cég érdekében utazik? Köszönöm válaszukat.

Cégautóadó Kérdés

Kell-e cégautóadót fizetni az alábbi személygépkocsi után, melyet magáncélra nem használnak? A forgalmiban M1 kategória van, üzembentartó: kft. Az össztömeg 2384, az ülések száma: 6. Útnyilvántartást vezetnek, mely alapján magáncélú használat nincs. Köszönöm: Prajczer Ildikó

Személygépkocsi vásárlása nyílt végű pénzügyi lízing keretében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárol. A vásárlásnál nagyobb összeget fizetne, a többit részletekben. Vissza lehet-e az áfát igényelni, és ha igen, milyen mértékben? Ha a lejáratkor azt a lehetőséget választja, hogy megvásárolja a személygépkocsit, vagyis a tulajdonába kerül, akkor a korábban visszaigényelt áfa jogos-e? Kell-e cégautóadót a lízingbevevőnek fizetnie? Nyilvántartásba kell-e venni az autót lízing kezdetén, vagy csak a számlák alapján költségként számolhatja el a fizetett összegeket? Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Céges személyautó értékesítésekor a cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségét kérni. Céges személyautónkat 2017. novemberben értékesítettük. Azt szeretném megkérdezni, hogy a cégautóadó-fizetési kötelezettség meddig áll fenn? 2017. november végéig? Köszönöm előre is a segítségét!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném a segítségét. Adott egy kft., amely üzleti kapcsolatban áll az egyik lakáskasszával. A kft. dolgozója végzi a pénzügyi tevékenységet. Ehhez a tevékenységhez a kft. a lakáskasszától személygépkocsit bérel, havi bérleti díj ellenében. A bérleti szerződés tartalmazza, hogy a gépjármű javítási költségeket a lakáskassza viseli, továbbá megfizeti a cégautóadót is. A kft. az üzemanyag vásárlásáról saját nevére kér számlát. Ahhoz, hogy az üzemanyagot el tudja számolni a kft., elegendő-e az üzemanyagszámla, illetve kell-e és milyen nyilvántartást kell vezetni a gépkocsi használójának? Terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség a kft.-t abban az esetben, ha kizárja a magáncélú használatot, illetve ha nem? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó fizetése N1 kategóriás autóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonában van egy Opel Combo típusú gépjármű, ami a forgalmi engedély szerint teherautónak minősül, és menetlevél alapján közlekedik. Felmerül azonban a magánhasználat lehetősége is, ezért a vezetőség megfizetné a cégautóadót erre a gépjárműre is, valamint az elszámolt üzemanyag áfáját nem helyezné levonásba. Kérdésünk, hogy ezek a lépések elegendőek a menetlevél elhagyására, illetve a továbbiakban mint egy személygépkocsit használnánk az autót. Szíves válaszukat nagyon köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégautóadóval kapcsolatban kérdezek. Egy kft. tulajdonában lévő személygépkocsi esetében, ha az üzembentartó a kft. egyik magánszemély tulajdonosa, és nem számolnak el semmilyen költséget, kell-e cégautóadót fizetni? Köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az alábbi adatok alapján kell-e cégautóadót fizetni, vagyis személygépkocsinak minősül-e ez a gépjármű: – M1 szerepel a forgalmiban, tehát alapból személygépjármű – 9 fő szállítására alkalmas – együttes tömege: 3000 kilogramm? Köszönöm!

Mentőautó-vásárlás EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó (tevékenysége: TEAOR 869003) vásárolt Németországból, autókereskedőtől egy mentőautót. A számla áfásan lett kiállítva. Csak az egyéni vállalkozó neve szerepel rajta, az egyéni vállalkozói adószáma nem. A forgalmiban is a magánszemély neve van feltüntetve. Kell-e itt bejegyeztetni üzemben tartóként, hogy a vállalkozásában használja az autót? Felvehető-e a tárgyi eszközök közé, ha a számlán csak a vállalkozó neve szerepel? Kell-e az áfa miatt bevallást küldeni (nincs uniós adószáma egyiknek sem)? Felmerül-e cégautóadó-fizetési kötelezettség?

Sportautó Kérdés

Egy kft. Németországban vásárolt sportautót a cégbe, nettoó számlát kapott róla. Áfabevallásba ezt hogyan kell bevallani, mi a teendőm? Kell-e cégautóadót fizetni utána?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs