530 találat a(z) cégautóadó cimkére

Cégautóadó külföldön használt, bérelt gépjármű Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégautóadóval kapcsolatban az alábbiakról szeretnék érdeklődni. Szervezetünk közhasznú alapítványként működik, az alábbi tevékenység szerint: “A romák és nem romák oktatási eredményei közötti különbségek csökkentése, beleértve az oktatás deszegregációját, elsősorban (de nem kizárólag) Közép- és Kelet-Európában és a Roma Integráció Évtizedéhez hivatalosan csatlakozott országokban.” Szervezetünknek több irodája van: az egyik Budapesten, egy másik Belgrádban működik. A belgrádi iroda a budapeti irodához tartozik. Kérdéseim: 1.) Amennyiben a budapesti iroda Szerbiában bérel autót, amelyet Szerbiában használnak, de az autóbérlés és az üzemanyag díja a budapesti iroda könyveiben jelenik meg, szükséges-e cégautóadót fizetni Magyarországon? 2.) Amennyiben a budapesti irodához tartozó belgrádi iroda bérel gépjárművet Szerbiában, amit ott is használnak, abban az esetben szükséges-e cégautóadót fizetni Magyarországon? Szervezetünk rendszerint olyan esetekben bérel gépjárművet (legtöbb esetben nem Magyarországon és nem Magyarország területén használja), amikor az utazás tömegközlekedéssel nem megoldható. Ugyanakkor, mivel a közhasznú tevékenységünk érdekében felmerült költség a gépjármű bérlése, valamint az üzemanyag díja, ezért ez a magyar iroda könyveiben jelenik meg. Szíves segítségüket szeretném kérni a fent leírt üggyel kapcsoaltban. Köszönettel: Gyenge Lóránd

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy egy személyautó-kereskedéssel foglalkozó cégnek, miután megveszi az autókat, kivonatja őket a forgalomból, kell-e a kocsik után cégautóadót fizetnie? Van olyan személyautó, amelyik már több éve megvan. Köszönöm válaszukat.

Áfa lízingelt gépjárműnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari szolgáltatást végző ügyfelem tehergépjárművet vásárolt zárt végű pénzügyi lízing keretében. Az autó saját tömege 1750 kilogramm, megengedett tömege 3030 kilogramm. Szállítható személyek száma 3 fő, VTSZ szám: 8704. A lízingbeadó banktól egyetlen számlát kapott, a teljes összegről, mely az áfát is tartalmazza. Az önerőt pénzügyileg teljesítette, a fennmaradó lízingdíjat 96 hónap alatt fogja kifizetni. Kérdéseim a következők: 1. Az áfa a számlán szereplő teljesítési dátummal (2018.4. hó) teljes összegben visszaigényelhető-e? Olvastam az úgynevezett 75 napos visszaigénylési szabályról, ez mit jelent? Zárt végű pénzügyi lízing esetén milyen feltételeknek kell fennállni ahhoz, hogy levonható legyen az áfatartalom? 2. Van-e cégautóadó fizetési kötelezettsége a cégnek az esetleges magáncélú használat miatt? Ha nyilatkozik, hogy kizárólag a cég tevékenységéhez használja a tehergépjárművet, mentesülhet-e a cégautóadó fizetési kötelezettség alól?egítségét, válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! "X" Kft. lízingel egy személygépjárművet, aminek a lízingdíját és a hozzá kapcsolódó kamatot havi rendszerességgel fizeti. A fizetendő kamatot a pénzügyi ráfordítások között számolja el, a gépjárműadót és a kötelező felelősségbiztosítást is ráfordításként, illetve költségként könyveli. Ezt a személygépjárművet bérleti díj fejében bérbe adja "Y" Kft.-nek. "Y" Kft.-t mint üzembetartót nem jegyzik be a forgalmi engedélybe. A bérleti díj fedezi a gépjárműadót, illetve a lízingdíjat. "Y" Kft. rendeltetésszerűen használja a gépjárművet, és elszámolja az azzal kapcsolatos költségeket (például üzemanyagköltség, bérleti díj, javítási költség). Mivel mindkét kft. számol el költséget ugyanazon személygépjármű után, az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben melyik kft.-nek kell a megfizetnie a cégautóadót? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Andrea

Car-sharing, cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egyre elterjedtebbek Budapesten car-sharing rendszerben működő, rövid távú (10-30 perc) autóbérlést lehetővé tévő szolgáltatások. Ügyfelem igénybe kívánja venni ezen szolgáltatást. Kell-e az ilyen jellegű autóhasználat után cégautóadót fizetni? Ha igen, akkor melyik környezetvédelmi besorolásba és kW-ba kell besorolni? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Katás vállalkozó – autóbérlés utáni cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó ügyfelem személyautókat szeretne bérbe adni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben vonatkozik rá a cégautóadó? Tételes költségelszámolást nem vezet. Köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Magyar kft. személygépkocsit (német rendszámú) bérel egy német kft.-től. A szerződés alapján a havi összegek bérleti díj jogcímen jelennek meg. Az utolsó részlet megfizetésekor a bérbe vevő magyar kft. eldöntheti, hogy a gépjárművet megvásárolja-e vagy tovább bérli. Az egyéb adókat, biztosításokat a német cég fizeti. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben felmerül-e Magyarországon a cégautóadó-fizetési kötelezettség? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. magánszemély tulajdonában lévő autót használ cégben taxiként, de nem fizet bérleti díjat utána, akkor kinek kell megfizetni a cégautóadót, a magánszemélynek, vagy a cégnek? Az üzembentartó a cég, a tulajdonos a magánszemély. Előre is köszönöm a választ.

Katás cégautóadója Kérdés

Üdvözlöm! Egy áfás egyéni vállalkozó személygépkocsit szerzett be nyílt végű lízing formájában, amivel kapcsolatban lenyilatkozta, hogy milyen százalékban használja az autót a vállalkozásban, és a havi lízingdíjak áfája ennek megfelelően került elszámolásra. Ebben a helyzetben úgy tudjuk, hogy cégautóadó fizetésére is kötelezett a vállalkozó, így azt is fizette az autó után. A vállalkozó katás adózó lett, ugyanúgy áfás. A kérdés az, hogy a cégautóadót ugyanúgy köteles-e fizetni, ha a lízingdíj részleteinek áfája továbbra is levonásra kerül?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személygépkocsikat ad bérbe. Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettség az autók után? Esetleg mi van abban az esetben, ha költséget számolok el az autókra tekintettel? Válaszát előre is köszönöm!

Lízing áfa-visszaigénylés és cégautóadó kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing esetén az áfa visszaigényelhető. De mivel személygépkocsiról van szó, nyilvánvalóan van magánhasználat. A cég cégautóadót fizet, tehát útnyilvántartás nem kell. Viszont az nem világos, hogy a cégautóadó fizetése miatt a lízingdíj teljes áfája visszaigényelhető-e, vagy az áfa-visszaigényléshez útnyilvántartást kell vezetni, hogy megosztható legyen az áfa, és ez alapján havonta a céges használat arányában lehet levonni?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt szakértő! Magánszemély tulajdonos a társas vállalkozásában saját gépjárművét használja, nem vezet róla nyilvántartást. Eddig az üzemanyag és a javítás költsége is el lett számolva, azonban a cégautóadót a vállalkozás fizette meg. Jól gondolom, hogy útnyilvántartás vezetése mellett, a céges használat arányában számolható el költség, és az adó alanya a magánszemély mint tulajdonos? Vagy valamennyi költség elszámolható? Válaszát köszönöm, F. József

Céges motorkerékpár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva hatálya alá tartozó vállalkozás motorkerékpár beszerzését tervezi. A kérdésem az lenne, hogy mivel cégautóadó-fizetési kötelezettség nem merül fel, így vélhetően a magánhasználatot dokumentálni szükséges, az nincs "megváltva". A motorhoz útnyilvántartást kell vezetni? Amennyiben a magánhasználatra jutó költséget ki szeretnénk számlázni, akkor milyen módon lehet megállapítani a magánhasználat értékét? (Értékcsökkenés és felmerülő költségek valamiféle arányosításával?) A motor beszerzésekor áfát nem vonunk le (125 köbcentiméter felett), ennek ellenére a magánhasználat áfásan számlázandó tovább? Milyen módon lehet azt biztosítani (ha nem kerül sor a magánhasználat továbbszámlázására), hogy a nem a vállalkozás érdekében felmerült költség ne legyen elszámolva, egyszerűen adóalapot kell növelni vele? Ennek értéke miként állapítható meg? Köszönöm.

Személyszállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó kisbusszal személyszállítási tevékenységet szeretne végezni. A jármű személygépjárműként van nyilvántartva. Ebben az esetben meg kell fizetni a cégautóadót? A kérdés azért merült fel, mert a katás adózási mód miatt nem számol el a gépjárműre költségeket. Köszönettel: Kozma Beáta

Gépjármű nyilvántartási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tartós bérbevétellel (36 hónapos szerződéssel) személygépkocsit bérel. A havi bérleti díjról szóló számlában szereplő áfát nem vonja le, a javítás áfaját szintén nem helyezi levonásba. A cégautóadót megfizeti. Szükséges-e valamilyen útnyilvántartást vezetni, vagy a cégautóadó megfizetése "fedezi" a magánhasználatot? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó bérhizlalás II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Művégtag költségeinek átvállalása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs