145 találat a(z) cégautó cimkére

Cégautó költségelszámolása, az áfa levonásba helyezése Kérdés

Tisztelt Szakártő! Kft. személygépjárművet vásárolt egy kereskedőtől, áfásan. Az áfát nem helyezte levonásba. Cégautóadót természetesen megfizeti. Az üzemeltetés során felmerülő költségek áfájának levonásba helyezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. 1.) A gázolaj áfájának 50 százaléka levonásba helyezhető? 2.) Az autóhoz vásárolt alkatrészek, kiegészítők (autószőnyeg, biztosíték, vonóhorog, ablakmosó folyadék, motorolaj stb.) esetében hogyan kell eljárni? Ezek áfája levonható valamilyen mértékben? 3. A szerelési költségek áfájának 50 százaléka szintén levonható? Ha a cégautóadót megfizeti a vállalkozás, akkor szükséges-e útnyilvántartást vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautó-javítás áfája Kérdés

Tisztelt szakértő! Adott egy összetört cégautó, melyet 10 százalék Casco önrésszel megjavítanak. Hogyan könyvelendő az önrész, a kapott biztosítási díj, a javítási számla áfája milyen arányban vonható le? Köszönettel!

Katás egyéni vállalkozó személygépkocsikat szeretne bérbeadni Kérdés

Katás egyéni vállalkozó saját tulajdonú személygépkocsikat szeretne bérbeadni. Kérdés: Egyéni vállalkozói tevékenységét (katás) ki kell-e egészíteni ingóság bérbeadásával? Nincs-e valami különös szabály ennek engedélyeztetésére? A bérbevevő szolgáltatást végző szerelői részére kívánja a személygépkocsikat bérelni. Belső szabályzatot készít azok használatával kapcsolatosan. Felmerül-e a bérbevevőnél a cégautó használata: 3 darab személygépkocsit és 2 darab dobozos tehergépkocsit szeretne bérelni. Az általa késziített szabályzatban rendezni kívánja a bérletet, az üzemanyag-elszámolást, a javítást, a gépkocsi tárolását telephelyen és a dolgozói kártérítési felelősséget.

Cégautóadó Kérdés

Gazdasági társaság személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lizinggel szerzett be. Az autóban olyan GPS figyelő rendszert telepítenek, amely figyeli az autó helyzetét, figyeli a szervizelési kötelezettséget és elkészíti a menetlevelet is. Ezt az autót a cég ügyei intézéséhez használják. A munkaidő lejártát követően az egyik alkalmazott ezzel az autóval megy haza. Az otthona több faluval arrébb van, közvetlen tömegközlekedés nem biztosított. A jogszabály azt írja elő, hogy a munkavállaló munkába járását biztosítani kell. Ebben az esetben a cégautóadót meg kell fizetni a cégnek? A munkavállalóval meg kell téríttetni a magánhasználatra jutó költségeket? Használhatja adómentesen ezt az autót a munkavállaló, miközben a cég megfizeti a cégautóadót? Köszönettel.

Cégautó tagnál Kérdés

Cégünk használt autót kíván vásárolni. Egy tulajdonostársunknak, aki nem alkalmazott a cégünknél, odaadnánk úgy használatra, hogy ő lenne az üzembentartó. Lehetséges ez? Milyen költséget számolhat el a cég? Van-e cégautóadó? Kilométerpénzt számolhatunk-e el, ha a cég érdekében utazik? Köszönöm válaszukat.

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem cégautót vásárolt 2015. évben, de az áfát nem kérte vissza. Most eladja ezt az autót és újat vesz helyette. Az autóértékesítést áfa felszámítása nélkül teheti meg vagy áfás számlát kell kiállítania? Az újonnan vásárolt cégautót készpénzben fizeti ki. A kisvállalkozók beruházási kedvezményét lehet-e érvényesítenni erre a cégautóra? Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel Huéber Józsefné

Egyéni vállalkozó – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó lízingel egy személygépkocsit. Keletkezik-e cégautóadó kötelezettsége ha 1) nem katás vállalkozó, 2) katás vállalkozó?

Mentőautó-vásárlás EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó (tevékenysége: TEAOR 869003) vásárolt Németországból, autókereskedőtől egy mentőautót. A számla áfásan lett kiállítva. Csak az egyéni vállalkozó neve szerepel rajta, az egyéni vállalkozói adószáma nem. A forgalmiban is a magánszemély neve van feltüntetve. Kell-e itt bejegyeztetni üzemben tartóként, hogy a vállalkozásában használja az autót? Felvehető-e a tárgyi eszközök közé, ha a számlán csak a vállalkozó neve szerepel? Kell-e az áfa miatt bevallást küldeni (nincs uniós adószáma egyiknek sem)? Felmerül-e cégautóadó-fizetési kötelezettség?

Cégautóhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák tulajdonú vállalkozás magyarországi vállalatánál kiküldetésben foglalkoztat egy beszerzést irányítót és egy termelés vezetőt a hét négy napján egész éven keresztül. Kérdés, hogy ezen kettő fő részére a magyarországi vállalkozás milyen feltételekkel biztosíthat cégautót? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Irodavezető

Külföldről behozott autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, amelyet könyvelek külföldről, az unió területéről hozott be személygépkocsit cégautónak. Különbözeti adózás fel van tüntetve a számlán. Ilyenkor nem merül fel plusz áfafizetés. Kell-e az áfabevallásban feltüntetni a beszerzést, ha igen, hol pontosan? Ha fel kell tüntetni és elmaradt, kell-e önellenőrizni? Köszönettel várom válaszukat.

Cégautó – mi számít munkába járásnak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egyes munkavállalói számára céges autót biztosít, melyet magáncélra is használhatnak. Előfordul, hogy a vállalat székhelye helyett az egyik telephelyen végzik a munkájukat (munkaszerződésükben a székhely szerepel első munkavégzés helyeként). Kérdésem az lenne, hogy ha a vállalat székhelye útba esik a munkavállaló lakóhelye és a telephely között, akkor el lehet-e számolni a lakóhely és a telephely közötti teljes utat üzleti célú útként, vagy a lakóhely és a székhely közötti távolságot munkába járásként, vagyis magáncélú útként kell elszámolni, és csak a székhely és a telephely közötti út számít üzleti célúnak? Üzleti célú útnak számít-e az, ha a munkavállaló reggel a lakóhelyéről egyenesen egy üzleti partnerhez vagy egy másik telephelyre megy, amennyiben a székhely (ami a munkavállaló első munkavégzésének a helye) nem esik útba a munkavállaló lakóhelye és a vállalat telephelye között? Ha a telephelyen vagy az üzleti partnernél elvégzett munkát követően továbbutazik a székhelyre, az szintén üzleti célú útnak minősül? Ha a munkavállaló lakóhelye és a vállalat telephelye egy helységben van, a munkavállaló munkavégzésének első helye pedig a cég székhelye, reggel ide is utazik, de esetenként a munkanap végén a telephelyen is kell ügyet intéznie, és csak ezt követően megy a lakóhelyére, akkor a székhelyről a telephelyre történő utazás magáncélú vagy üzleti célú útnak minősül? Válaszukat előre is köszönöm!

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. vásárolt egy személygépkocsit cégautónak. A kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője szeretné a forgalmiba bejegyeztetni a saját nevét mint üzembentartót, mert igy jóval olcsóbb lenne a biztositása (bonus révén). Ez részéről csak egy névleges dolog lenne, ugyanúgy szeretné az autóköltégeket a cégben elszámolni (kivéve a biztositást, hiszen az az ő nevére fog szólni.) A kérdés, hogy hogyan befolyásolja ez az üzemanyagszámlák és a javitási számlák elszámolását, ha nem szeretne külön nyilvántartást vezetni a cégügyek és a magánhasználat elkülönítésére? Ki fizeti a cégautóadót? Köszönettel várom válaszukat.

Munkába járás cégautóval Kérdés

A társaság személygépjárművet bérel, mely bérleti díj áfájának elszámolásához útnyilvántartást vezetnek a használók és az abban megállapított kilométerek alapján történik a magán és a céges használat elkülönítése és az áfa levonása. Magáncélú használat-e, ha az autóval a sofőr bejön a budapesti székhelyre, a munkahelyére? Kell-e valamilyen külön számítást végezni akkor, ha a sofőr a vidéki otthonából közvetlenül a budapesti partnerhez megy? Gondolok itt arra, hogy kell-e úgy minősíteni, mintha először a budapesti székhelyre jött volna, és innen ment volna a partnerhez? Köszönöm a válaszát!

Cégautó-használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft az ügyvezetőjét kétórás munkaviszonyban foglalkoztatja. Adható-e számára – a cégautóadó megfizetése mellett – korlátlan gépkocsihasználat? Adható-e céges autó a kft. értékesítő tevékenységet folytató munkavállalójának, aki ugyancsak kétórás munkaviszonyban van foglalkoztatva? Ha igen, milyen feltételekkel? Kell-e valamilyen nyilvántartást (például útnyilvántartást) vezetni az ügyvezető által, illetve az értékesítő munkavállaló által használt autóra? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1) Egy kft. tulajdonában álló személygépkocsi árverezés alatt van, de az árverező nem vonta ki a forgalomból, az önkormányzat tájékoztatása szerint a gyakorlatban ez az árverezőtől is függ. Értékcsökkenést már nem számol el rá, üzemanyaghasználat sincs, biztosítást sem fizetett a negyedévben. Éves gépjárműadót elszámol, így cégautóadó-kötelezettsége is van. 2) A kft.-nek van egy személygépkocsija, ahol nincs értékcsökkenés és üzemanyag, viszont nem fizette a kötelező biztosítást és emiatt kivonták a forgalomból, az önkormányzat törölte a gépjárműadóját a negyedévben. Nem számolt el költséget, de a tulajdonában áll, cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik? 3) Értékcsökkenéssel kapcsolatban dönthet úgy egy vállalkozás, ha árverezés alatt van a kocsija, hogy arra az időre nem számol el értékcsökkenést, hiszen elszállították tőle, más költséget nem számolt el rá, így nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége? Jól értelmezzük ? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close