145 találat a(z) cégautó cimkére

Bérelt cégautó-magánhasználat és áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk cégautót bérel (tartós bérlet), melyet az alkalmazottak használhatnak magáncélra is. A magánhasználat mértékét 25%-ban gondoltuk megállapítani, és a magánhasználatot a társaság nem kívánja megtéríttetni dolgozóival. Ebben az esetben, elsősorban a magáncélú használat, valamint áfalevonhatóság szempontjából érdekelne, de kérem, teljeskörűen (összegszerűen) szíveskedjen levezetni, hogyan készítjük elő könyvelésre a következő tételeket: gépjármű bérleti díja bruttó 120 000 Ft gázolaj vásárlás bruttó 25 000 Ft autópályadíj bruttó 10 000 Ft gépjármű mosatása 10 000 Ft Ebben az esetben kötelező-e az útnyilvántartás pontos vezetése? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk (kft.) cégautóként használt személygépkocsiját szeretné értékesíteni, az érte kapott összeget beszámíttatná egy másik autó vásárlásakor. Az autót használt személygépkocsiként 2017-ben vásároltuk. A vásárláskor áfalevonás nem került szóba, az eladó magánszemély volt, így a beszerzésről számla nem, csak adásvételi szerződés készült. Kérdésünk: amennyiben értékesítjük ezt a személygépkocsit, az értékesítésről kiállított számlán kell-e áfát felszámítani, vagy ez az ügylet mentes a forgalmi adó alól?

Cégautó magánhasználati részének továbbszámlázása a munkavállaló felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni bérelt személygépkocsi magánhasználati részének továbbszámlázását érintő áfával kapcsolatban. Társaságunk tartós bérlet keretében több személygépkocsit bérel. A bérleti díjból arányosan vonjuk le az áfát, a vállalkozás érdekében történő használat után levonjuk, a magánhasználat után nem. Ehhez kapcsolódóan útnyilvántartást vezetnek a kollégák, amelyből megállapítható az áfaarány. A társaság új belső szabályzata alapján a munkavállalók jogosultak 80 liter magánhasználatra, az e fölötti részhez kapcsolódó üzemanyag-mennyiséget viszont továbbszámlázza a munkavállaló felé. Az első kérdésem a továbbszámlázásra vonatkozik: az áfás vagy nem? Mivel a társaság így a gépjármű magáncélú használatáért térítést szedne, szolgáltatást nyújtana, úgy gondolom, hogy a továbbszámlázás áfás. A személygépkocsi-üzemanyag áfája nem vonható le, a nyilvántartásainkban bruttó módon szerepel. Azonban, ha a 80 liter feletti magánhasználatra jutó értéket a társaság továbbszámlázza áfásan, akkor az olyan, mintha kétszeres áfatartalommal téríttetné meg a kollégákkal! A második kérdésem arra vonatkozik, hogy ha a társaság a magáncélú használatért térítést szed, akkor a bérleti díjas számla áfatartalma teljes egészében levonásba helyezhető-e? Függetlenül attól, hogy a munkavállaló által fizetett térítés nem fedezi a teljes magánhasználatot. Köszönjük!

Cégautó-használat munkába járáshoz: amikor nem magáncélú Cikk

Cégautót adott használatba a társaság a munkavállalónak munkába járáshoz. A cég megfizeti a cégautóadót, a nevére szólnak az üzemanyagszámlák, valamint a parkolási díj is. A Budapest-Tata-Budapest útvonalra, valamint a budapesti parkolási díjra adott juttatásnak milyen adóvonzata van? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász szakértőnk válaszolt.

Cégautó 2. rész. Külföldi számla, beruházási kedvezmény, lízing Cikk

Cikkünk második részében a céges személygépkocsik társaságiadóalap-, illetve adókedvezménnyel foglalkozunk, továbbá ismertetjük a cégautó használatához kapcsolódó külföldről származó bizonylatok kezelését.

Cégautó-használat munkába járásra Kérdés

Cégautót adott használatba a cég a munkavállalónak munkába járáshoz. Budapest-Tata -Budapest útvonalra + budapesti parkolási díjra adott juttatásnak milyen adóvonzata van? A cég megfizeti a cégautóadót, a cég nevére szólnak az üzemanyag számlák, valamint a parkolási díj is. Válaszukat köszönöm.

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy társaság 2015-ben megvásárolt egy nagy értékű személygépkocsit egy magánszemélytől. A társaság 2018-ban a személygépkocsit értékesítette a másik társaság felé. Az eladó társaság áfa szempontjából általános szabályok szerint adózik, gyakorlatilag a társaságban semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítést áfásan vagy mentesen kell kiszámlázni a vevő társaság részére. Köszönöm!

Cégautó fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégautó fogalmának értelmezésével kapcsolatban fordulok Önhöz. Kell-e cégautóadót fizetni arra az úgynevezett kompakt haszongépjárműre, amely 2,5 tonnánál könnyebb, és a vezetővel együtt három ülés van benne elöl? Hátul, a rakodó térben nincs benne ülés, utas szállítására nem alkalmas. Válaszát előre is köszönöm.

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörben lévő cégről van szó,áfás bevétele nincs, mert a főtevékenysége tárgyi mentes. Cégautót szeretne vásárolni. Ha a későbbiekben értékesítésre kerül a cégautó, akkor áfatartalommal kell kiszámlázni? Válaszukat előre is köszönöm.

Cégautók száma II. Kérdés

Kedves Szakértő! Kérdésem nem az áfára vonatkozott, hanem inkább egyrészt a költségek, amortizáció elszámolhatóságára, például egy 10 főt foglalkoztató cégnél hány cégutót lehet, és milyen adminisztrációval elszámolni. Kérdések: az értékcsökkenés az autók számával összefüggésben meddig a vállalkozás érdekében felmerült költség? Miután a cég megfizeti a cégautóadót, kell-e valamilyen nyilvántartást vezetni vagy szabályzatot készíteni a költségek vállalkozási célú elszámolhatósága érdekében? Hol a határ, 10 autó, 100 autó?! Üdvözlettel

Cégautók száma a csillagos ég? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőként egyik ügyfelemnél (kft.) már a 4. személygépkocsi céges megvásárlására fog sor kerülni. Kérdésem, hogy mi alapján lehet és kell behatárolni a céges autók darabszámát, milyen ügyvitellel kell hogy a céges használat alátámasztásra kerüljön még a cégautóadó megfizetése után is? Előre is köszönettel

Adómentesen halmozhatók-e ezek a céges juttatások? Cikk

Egy vállalkozás céges autó mellett helyi utazási bérletet is szeretne juttatni üzletkötőinek. Megteheti-e ezt adómentesen? Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Teljesen elektromos autó üzemanyagköltségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kizárólag elektromos töltésű autó – amely legalább 200 kilométer megtételére képes egy feltöltéssel, és nem rendelkezik egyéb üzemanyag-felhasználási lehetőséggel – üzemanyagköltségét hogyan lehet elszámolni? A kérdés vonatkozik cégautóra és egyéni vállalkozó tulajdonában lévő autóra egyaránt.

Cégautó magáncélú használatának szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, mert cégünknél pontatlan információkkal rendelkezünk a cégautók használatával kapcsolatosan és szeretném a helyére tenni az alapfogalmakat. Egy átfogó iránymutatást szeretnék kérni, amely alapján a részletszabályokat mi ki tudjuk dolgozni, csak nem vagyunk abban biztosak, hogyan kell értelmezni az egymás mellett álló jogszabályok összefüggéseit ebben a témában. A kérdéskör az, hogy ha a cég tulajdonában álló, illetve lízingelt személy- és tehergépjárműveket a tulajdonosok vagy a munkavállalók magáncélra is használják, mely jogszabályokat kell figyelembe venni a költségelszámolás, illetve az áfa tekintetében, milyen nyomtatványokat kell vezetni és milyen adófizetési kötelezettségek keletkeznek a cég, illetve a magánszemély részéről. Felmerült kérdések: mikor kötelező útnyilvántartás vezetése? Az útnyilvántartást csak a magáncélú használatról vagy az összes használatról kell vezetni? A cég elszámolja a számlák alapján a költségeket, a magánszemély által vezetett útnyilvántartás ezt hogyan befolyásolja? Mit jelent az adózásban, illetve a dokumentálásban, ha kiszámlázzák a magáncélú használatot, megoldást jelenthet-e ez bármire is, amennyiben igen, hogyan kell az összeget meghatározni? Elég nagy a káosz nálunk ebben a témában és nem tudom honnan induljak el. Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Cascós esemény könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy káresemény után casco terhére javított cégautó. Hogyan kell a kiállított számlát könyvelni, ha következőképpen néz ki: – casco önrész: 498 412 Ft – tulajdonos által fizetendő áfa 50 százaléka: 592 825 Ft. – biztosító által fizetendő: 4 485 708 Ft. Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close