37 találat a(z) biztosítási díj cimkére

Örökölt biztosítási összeg adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokonom haláleseti kedvezményezettje volt egy életbiztosításnak. A haláleset bekövetkezett, ám mielőtt kifizették volna a biztosítási díjat, ő is elhunyt. A biztosítási díj hagyatéki örököse az elhunyt rokonom édesapja. A biztosítási összeg 500 ezer forint. Kell-e szja-t fizetni utána? Köszönettel.

Teljes életre szóló életbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás teljes életre szóló, határozott díjfizetési időtartamú életbiztosítást kötött a személyesen közreműködő tagjára (aki ügyvezető is). A biztosítás kedvezményezettje a biztosított tag. Halála esetén a vállalkozás másik tagja lesz a kedvezményezett, aki szintén személyesen közreműködik, és ő is ügyvezetője a vállalkozásnak. Kérdésem, hogy költségként elszámolható-e a biztosítási díj összege? A biztosítás egyéb jövedelemnek minősül-e a tagnál? Terheli-e a társaságot vagy a magánszemélyt szja- vagy más adófizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm!

Építményadó továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk ingatlanokat ad bérbe (lakás, üzlethelyiség). A bérleti szerződések tartalmazzák, hogy az ingatlan után fizetett építményadót, biztosítási díjat a bérbeadó áthárítja a bérbevevőnek. Helyesen jár-e el a bérbeadó, ha az áfatörvény 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján számlázza tovább az építményadót, biztosítási díjat a bérbevevőnek, mely osztja a főszolgáltatás, azaz a bérbeadás áfarendszerbeli megítélését. Köszönettel: Schmidtkáné Hartai Angela

DAS jogvédelmi biztosítás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. DAS-os „V.I.P. bázis családi jogszervíz” elnevezésű biztosítást kötött. A biztosítottak között szerepel a cég ügyvezetője, felesége, aki egyébként szintén a cég tagja és egyben alkalmazottja, valamint közös gyermekük. Biztosított ingatlanok között a cég által használt és a tagtól bérelt ingatlan, valamint a kft. által nem használt, a tagok tulajdonában lévő saját ingatlanok, illetve a biztosított gépjárművek között a tag tulajdonában lévő gépkocsik szerepelnek. Az előzőek jogvédelmi biztosítására kifizetett éves díjat a cég elszámolhatja a költségei között? Ha igen, akkor egyéb személyi jellegű kifizetések közé kell könyvelni? Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik a biztosítási díj után? Ha a cég tulajdonosai és a cég által bérelt ingatlan után elszámolható lenne a jogvédelmi biztosítás és csak a többi után kellene adózni, akkor hogyan határozzuk meg az adó alapját? Hogyan osszuk fel az éves biztosítási díjat?

Adóköteles biztosítási díj Kérdés

A kockázati életbiztosítás havi 29 400 forintig adómentes. Az efölötti részt már 51,17% adó terheli. A biztosítási díjfizetés féléves. Ebben az esetben is havonta kell bevallani és megfizetni a 29 400 Ft feletti rész adóját, vagy abban a hónapban amikor ezt a féléves díjat kifizette vallja be és fizeti meg az egész féléves biztosítás után a fizetendő adót?

Kontírozás Kérdés

Tisztelt Szakértők!Szeretném megtudni, hogy 2012.év előtt mi volt az elvárás a bizonylatok/számlák kontírozásánál. Ezek közül melyek voltak kötelező elemek? Főkönyvi számok, Könyvelve felirat, Könyvelő aláírása, Rögzítés időpontja, Rögzítési iktató szám. A kontírozás ceruzával is végezhető volt, vagy csak tollal.Köszönettel

Biztosítási díj továbbszámlázásának áfája Kérdés

Ha egy cég biztosítási díjat számláz tovább az 27%-os áfás lesz, mint közvetített szolgáltatás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ipari ingatlan

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ipari ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs