653 találat a(z) bevétel cimkére

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Őstermelő – erdőtelepítési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó őstermelő vagyok, az értékesítés bevétele meghaladta a 4 millió forintot. Így nem nyilatkozhatok a 20 százalék számla meglétéről, tételesen kell elszámolnom a költségeket. A kérdés, amiben a segítségüket kérem, hogy az erdőtelepítésre kiutalt támogatást is a bevételekhez kell-e adni, ezzel is tételesen el kell-e számolnom. A teljes telepítési támogatás 60 százalékát kaptam meg 2018-ban a terület ellenőrzése után, a további 40 százalékot a következő három évben utalják majd ki, a további ápolási kiadásokra. Természetesen a munka nagy részét saját magunk végeztük, a támogatásból számlával keveset tudunk lefedni. Így nagyon nagy összeget kellene fizetnünk adóban. Tehát a kiutalt támogatás bevétel-e, el lehet-e határolni belőle? Kérem az erdőtelepítési támogatásról fejtsék ki részletes, gyakorlatias válaszukat. Köszönöm előre is a válaszukat.

Katás egyéni vállalkozó szüneteltetés alatt befolyó bevétele Kérdés

A működés ideje alatt kiállított számla kiegyenlítése a szüneteltetés megkezdését követően érkezett meg. A NAV véleménye szerint ez katás bevételnek számít. Az egyéni vállalkozónak kell a bevétel megszerzésének hónapjában katát fizetnie? És ha igen, akkor milyen nyomtatványon, és mit kell bejelentenie?

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Ingatlan bérbeadása – 3 kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Az Szja tv. 17. § (3a) pontja szerint: Ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan -–áthárított díja. A fentiek alapján a bérlő által a tulajdonosnak megtérített társasházi közös költséget is lehet „nem bevételnek” tekinteni? 2. Az erdő művelési ágú mezőgazdasági ingatlan után egy összegben kifizetett, több évet illető bérleti díj is adómentes, ha a bérleti időszak meghaladja az 5 évet? 3. Az erdőbérleti díj összege igazodhat-e az erdőben évente kitermelt fatömeg nagyságához? Üdvözlettel: Pálkerti Norbert

Értékesítés magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm külföldről rendel különböző apró háztartási dolgokat, melyeket utána továbbértékesít. Most már olyan mértékű a kereslet a termékek iránt, hogy elkezdett izgulni, magánszemélyként meddig teheti ezt meg anélkül, hogy a hatóság felfigyelne rá. Tudomásom szerint az szja-törvény alapján évi 600 ezer forintig adómentesen értékesíthető ingóság. Alkalmazható ez a szabály az ő helyzetére? Vagy már vállalkozást kell alapítania? Ez esetben problémát jelenthet, hogy a legtöbbször Kínából beszerzett termékek eladója nem biztosít a magyar szabályoknak megfelelő számlát. Katás vállalkozás esetén – ahol a beszerzési számla nem kerül költségként elszámolásra, maga a bevétel dokumentálása a lényeg – ez a "rossz" bizonylat kezelhető volna esetleg az áru eredetének bizonyítására? Várom szíves tanácsát, mi a korrekt és törvényeknek megfelelő megoldás Ön szerint. Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó havi bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás főállású egyéni vállalkozó alanyi mentességet választott, és így 12 millió forintig áfamentes. Havonta egymillió forintig számlázhat-e, be kell tartania ezt a korlátot, vagy lehet olyan hónap is, hogy egyáltalán nincs bevétele (nyilván megfizeti a katát) és a következő hónapban 3 milliós bevétele van, utána például 2 millió, majd megint nincs bevétel. Év végén összesen nem haladja meg a bevétele a 12 millió forintot. A gazdasági éve 01-07-12.31-ig tart. Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: BM

Átalányadózás esetén a tárgyi eszközök értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a tevékenységéhez (italautomaták karbantartása) használt tehergépjárműjének értékesítésének bevétele beletartozik-e az átalányadó (15 millió forint) összeghatárába? Előre is köszönöm. Üdvözlettel. Reinhardt Éva

Fiatal gazda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a fiatal gazdák támogatásával kapcsolatos. Az egyéni vállalkozó 2016-ban kapott a 24/2015 (IV. 28.) MvM rendelet alapján fiatal mezőgazdasági termelők jövedelempótló támogatását, az odaítélt összeg 90 százalékát, melyet 5 év alatt kell felhasználnia. Nemrégiben volt az szja törvényben ezzel kapcsolatban változás, és már egyértelműen költségek fedezetére és fejlesztési célra igénybe vehető támogatásnak minősül ez a támogatás. 2016-ban a NAV-tól állásfoglalást kértünk, erre válaszul a NAV a támogatást már így minősítette. A megkapott támogatás összegét nem számoltuk el bevételként, de a cél szerinti felhasználás költségeit sem számoltuk el költségként. Példával: almatermelés költsége (anyag, szolgáltatás): 100, almaeladás árbevétele: 140. A 100 költség elszámolásra került a támogatással szemben. Ezért év végén 140 bevétellel szemben nem volt költség, 140 jövedelem után adózott. (Ha elszámoltuk volna a 100 költséggel szemben a 100 támogatást, akkor is 140 a jövedelem.) Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el? Ha nem, mi a helyes levezetés, illetve a jövőre vonatkozóan hogyan kell-e szja szerint elszámolni a támogatás összegét, és a költségeket?

Katás vállalkozó és őstermelő is egyben Kérdés

Katás vállalkozás (szolgáltatási tevékenység) mellett őstermelői tevékenységet is folytat, melynek bevétele 600 ezer forint alatt van. A kérdésem az lenne, hogy a katás bevallásban az őstermelői bevételt kell-e szerepeltetni? Köszönettel.

Családi gazdaság tagja katás: így kell felosztani a bevételt Cikk

Az utóbbi időszakban több kérdés vetődött fel azzal kapcsolatban, hogy a családi gazdaságok esetében hogyan kell a bevételt felosztani, ha a családi gazdaság vezetője a kisadózókról szóló törvény (Katv.) hatálya alá jelentkezett be. Jogos a kérdés, mivel a Katv. nem rendelkezik a családi gazdaságokról, míg az szja-törvény 6. számú melléklete ezzel kapcsolatosan egyértelmű iránymutatást ad.

Alanyi mentessé vált katás vállalkozó Kérdés

Áfás katás vállalkozó 2019-re alanyi mentességet kért, és meg is kapta. 2018. decemberben kiállított egy áfás átutalásos számlát, de a megrendelő csak 2019-ben utalt. Kérdésem, hogy a katába ez az összeg melyik évben számít, és az áfát be kell-e vallani 2018-ra? Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletű bevalló. Köszönöm válaszát. Üdv.:Takácsné Anci

Egyéni vállalkozók: így kell számot adni az aktuális adóelőlegről Cikk

Vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak és az átalányadózást választónak 2019. január 14-éig kell megfizetnie (mivel január 12-e szombatra esik) a 2018. negyedik negyedévi adóelőleget.

Ingatlan-bérbeadás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új szabályok szerint a közüzemi díjat nem szükséges az ingatlan-bérbeadás bevételeként nyilvántartani, illetve költségként való nyilvántartása sem szükséges. Amennyiben a bérlő 125 ezer forintot utal a bérbeadó bankszámlájára és ebből csak 100 ezer a bérleti díj, akkor a jóváírt összegtől függetlenül bevételként csak 100 ezret vallunk be? Megerősítését előre is köszönöm.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó bevétele milyen járulékok és adók megfizetése után lehet a magánszemély jövedelme? Pontosabban, ha egyéni vállalkozó, akkor osztalékot vesz ki az év végi nyereségből és arra megfizeti az szja-t és eho-t, ekkor lesz a saját jövedelme, ez a katásnál, hogy alakul? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs