27 találat a(z) bevétel megosztása cimkére

Átengedett jegybevétel Kérdés

Családi gazdaság Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás adózása Kérdés

Őcsg – szja-bevallással kapcsolatos kérdéseim Kérdés

Lábon álló erdő őstermelői bevétel Kérdés

Átalányadó több tevékenység esetén Kérdés

A nap kérdése: régi őcsg-ből új, melyiké a bevétel? Cikk

Egy családban két őcsg (őstermelők családi gazdasága) van. Az egyiket tavaly év végén alapították egy 16 éven aluli taggal. Idén eddig csak a régi őcsg-ben volt bevétel, a vezető nevén. A régi őcsg-t szeretnék megszüntetni, tagjai pedig új tagként belépnének a tavaly alapított családi gazdaságba. (A 16 éven aluli tag miatt kell az aktív őcsg-t megszüntetni, mivel a kiskorút nem lehet mozgatni, tavaly pedig a hozzátartozói láncolat nem volt megfelelő a régibe történő belépéséhez.) A régi őcsg bevételét be lehet vinni az újba? Ez a bevétel kire osztódik? Csak a régi őcsg tagjaira, vagy az összes tagra? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Családi gazdaság 2017 Kérdés

Őstermelő Kérdés

Őstermelőből családi gazdaság Kérdés

Szja-bevallás – Családi gazdálkodás tagja Kérdés

Bevétel elszámolása évek között, ha nem készült számla a részteljesítésekről Cikk

Kft. bontási tevékenységet végzett, költségei a 2019. évben merültek fel. A munka 90 százaléka 2019-ben elkészült. Részszámla nem készült róla. Most, 2020-ban állítaná ki a számlát a teljes munkáról, 2020. januári teljesítési időponttal. Az évek közötti elszámolásnál milyen kimutatás fogadható el (egyszerűsített éves beszámoló készül)? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Családi gazdaság Kérdés

Van egy őstermelő, aki áfakörös, tételes elszámolású. Ez a személy az édesapjával év közben családi gazdaságot alapít. Az édesapa előtte is őstermelő volt, tételes elszámolású, kompenzációs feláras. A családi gazdaság működése alatt csak a fiú nevére történt értékesítés és beszerzés; az édesapa nevére nem szólnak bizonylatok. Kérdésem, mivel az édesapa elfelejtette visszaadni az adószámát, s különböző adózási módban vannak, a bevételeiket és kiadásaikat oszthatják-e kétfelé a családi gazdálkodás időtartamára?

Családi gazdaság vezetőjének halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kéttagú családi gazdaság vezetője 07.31-én sajnos meghalt. A másik tag is rendelkezik adószámmal, így 08.01-től ő fogja kiállítani a számlákat, és az ő nevére fogják kérni a költségszámlákat is. Az alkalmazottakat 08.01-től bejelentettük a másik taghoz. Ha jól tudom, bevallásokat már nem küldhetünk be az elhunyt nevében, hanem a NAV hivatalból fog mindent elkészíteni (járulékok, áfa, szja tekintetében is). Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet azokkal a számlákkal, amelyeket még életében állított ki, de a halál időpontjáig nem érkezett meg a pénz? Ezt még a két tag között kell felosztani, vagy a megmaradt tag és az újonnan csatlakozó tagok bevétele lesz? Vannak még leadott alkatrészmegrendelések, amikről a számla még az elhunyt magánszemély nevére érkezik majd, illetve vannak egyéb kifizetetlen költségszámlák is. A kérdés ugyanaz: ezeket még a két tag között kell felosztani, függetlenül attól, hogy csak a halál időpontja után kerülnek kiegyenlítésre, vagy a pénzmozgás időpontja a meghatározó a jövedelem szempontjából? Áfa esetében jól gondolom, hogy az a mérvadó, hogy kinek a nevére szól a számla (vagyis például azoknak a számláknak az áfáját is jogosult lesz visszaigényelni, amelyek a halál időpontja után lesznek kifizetve)? Az alkalmazottaknak még számfejtjük a júliusi bérét, kifizetjük nekik a pénzt, a járulékokat pedig majd a NAV fogja megállapítani, vagy fizessük most be az általunk helyesnek gondolt összegeket az elhunyt folyószámlájára? Köszönöm!

Családi gazdaság vezetőjének változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdaság, melynek vezetője az édesapa (általános szabályok szerint áfa alany), aki sajnos gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért szeretné átadni a családi gazdaság vezetését a fiának, aki jelenleg is családi gazdasági tag. Helyes-e az általam elképzelt menetrend, miszerint kérünk a fiúnak egy adószámot, majd az illetékes szervnél (járási hivatal) jelezzük a változást, ők kiadnak egy határozatot a módosításról, és hivatalból értesítik a NAV-ot is. A NAV kiküld majd egy nyilatkozatot, melyben jelezzük, hogy 2019-re az édesapa és a fiú is végez termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, így ebben az évben mindketten állíthatnak ki és fogadhatnak be számlákat a családi gazdaság nevében. Az adószám kiváltásától kezdve a fiú is ad be áfabevallást, év végén pedig az összes bevételt és költséget felosztják, a családi gazdaságra vonatkozó általános szabályok szerint. Helyes-e, ha a változást megelőző napon az alkalmazottakat kijelentjük az édesapától, és a következő nappal a fiúhoz jelentjük be őket? Mielőbbi válaszukat köszönöm! Üdvözlettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink