11 találat a(z) beruházási költség cimkére

Őcsg részére megitélt vissza nem térítendő támogatás Kérdés

Fejlesztési tartalék feloldása befejezetlen beruházásnál Kérdés

Üzleti ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérleti jog vásárlása után felújítottunk egy üzlethelyiséget. A beruházás során kávézó és eseti bérbeadásra színházterem került kialakításra. Kérdésem, hogy a beruházási költség áfája milyen feltételek mellett igényelhető vissza? Köszönöm válaszát.

Termőföldvásárlás elszámolása családi gazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó ügyfelem a családi gazdasághoz tartozó termőföldet vásárolt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől, melyen a mezőgazdasági tevékenységüket folytatják. A kérdésem az, hogy ebben az esetben alkalmazható-e az szja törvény 3. számú melléklet III. fejezet 1. pontjában szereplő elszámolási lehetőség, mely szerint a családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemély a családi gazdasághoz tartozó tárgyi eszköz beruházási költségét az üzembe helyezés évében jogosult egy összegben költségként elszámolni? Tény, hogy az szja törvény 11. számú melléklet II.2.f). pontja alapján nem számolható el értékcsökkenési leírás a földterület után, azonban az szja törvény 11. számú melléklet II.1.a). pontja határozza meg a tárgyi eszköz fogalmát, mely szerint "tárgyi eszköznek minősül minden olyan anyagi eszköz (földterület, telek, telkesítés, ültetvény, épület, egyéb építmény, műszaki berendezés, gép, jármű, üzemi és üzleti felszerelés, egyéb berendezés, tenyészállat), amely tartósan, legalább egy éven túl szolgálja a vállalkozási tevékenységet. Ebből következően a tárgyi eszköz fogalmába beletartozik a földterület is. Mivel az szja tv. 3.sz. melléklet III.1. pontja nem szűkíti a tárgyi eszköz fogalmát, ebből nem veszi ki kivételként a földterületet, így ezen rendelkezés értelmezhető úgy is, hogy az összes tárgyi eszköz beruházási költsége elszámolható egy összegben költségként beleértve a földterületet is. Helyes ez a következtetés? Üdv. Szécsi László

Egyéni vállalkozó – osztalékadó-alap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni a következőkkel kapcsolatosan. Egyéni vállalkozó 2013. évtől kezdődően csökkentette az osztalékadó-alapját beruházási költség címen. Épületet épít. 2017-ben nem kapta meg a használatba vételi engedélyt, lejárt a négy év. A 2017. évi bevallásban növelő tételként a 91. sorban szerepeltetni kell-e az előző években figyelembe vett összes értéket? Vagy csak a 2013. évit? 2017. évben ehhez a beruházáshoz még 7 millió forint beruházási költség merült fel. Ezzel az összeggel, mint beruházási költséggel csökkenthetem az osztalékadó-alapot? 2018-ban lesz meg a használatba vételi engedély, és így 2018-ban a tárgyévben üzembe helyezett eszköz év végi nettó értékével számolhatok csökkentésként. Elég nagy összeg a 2017. évi növelés. Vártuk az utolsó pillanatig a használatba vételi engedélyt. Előre is köszönöm szíves segítségüket.

Bérleti díj számla? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk egyik ingatlanát kiadja bérbe egy vállalkozás részére. Szerződésben állapodtunk meg velük, hogy az ingatlanon beruházást (felújítást) valósít meg. A ráfordított összegig nem kell bérleti díjat fizetnie. A kérdésem az lenne, hogy arra az időszakra míg „lelakja” a ráfordított összeget, kell-e bérletidíj-számlát kiállítanunk (akár nullás számlát?) A bérlő a felújítás számláit nem számlázza nekünk tovább. Hogy fog a mi könyvelésünkben a beruházás – mint értéknövelő beruházás – szerepelni, ha semmilyen számlát, iratot nem kapunk a bérlőtől? Válaszát előre is köszönöm.

Napelemes beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. január 1-jétől a Tao. tv. 22/E. § alapján lehetőség van a napelemes beruházások költségeinek társasági adóból történő elszámolására. Tudomásunk szerint ez a támogatás mikrovállalkozások esetében 50 százalékos mértékű és normatív, automatikusan kapható. A társaságunk bérelt ingatlanon létesítené ezen beruházást. Létesíthető-e bérelt ingatlanon, és ha igen, mire kell odafigyelnünk ezzel kapcsolatosan? Információim szerint a megvalósított beruházásról a mérnöki kamara regisztrált független auditora egy igazolást ad ki a napelemes rendszerről, melyet be kell nyújtani a NAV felé és majdan a 1729-es bevallás beadásakor lehet érvényesíteni. Ezt az igazolást elektronikusan kell benyújtani? Előre is köszönöm a sok kérdésre a válaszát, üdvözlettel: Tomayerné

Kiva Kérdés

Cégünk 2016-ban új Transportert vásárolt. Az idén január 20-ai adóbevalláskor a bérköltség kiváját lehet-e ezen beruházási költség alapján csökkenteni?

Ültetvénytelepítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ültetvény létrehozása olyan földterületen történik, amit magánszemélytől bérelnek. Kérdésem hogy a termőre fordulásig felmerült haszonbérleti díj is az ültetvény beruházási költsége?

Családi gazdaság beruházási költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság ebben az évben nyereséges, a nyereségét beruházásra el is költötte. Állattartó telepet épít, használatba vételi engedély még nincs, folyamatban van az építkezés. Az eddig felmerült beruházási költséggel csökkenthető a szja alapja? Köszönettel: Ildikó

Termőföld és hozzákapcsolódó épület ingyenes használata Kérdés

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Ügyfelünk, egy áfaalany gazdasági társaság (kft.) az ügyvezető tulajdonos (magánszemély) tulajdonában levő tanyát felújította. A használat szívességi használattal történt. A kft nem fizetett a használatért. Az épületen jelentős felújítás történt, amely még nem fejeződött be, és termelési célú tárgyi eszközöket, továbbá fűnyíró traktort is beszereztek. Az ingatlant falusi turizmusként is szeretnék működtetni a későbbiekben. Az ingyenes használat elfogadható-e ez esetben? A beruházási költségek elszámolhatók-e, a beruházás áfája levonásba helyezhető? Mi lenne a helyes megoldás? A beruházás már az előző adóévben elkezdődött, és a 2014. évi beszámolót, bevallást már benyújtottuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs