10 találat a(z) beruházás áfája cimkére

Beruházás áfája Kérdés

Áfa cégmenszüntetéskor Kérdés

Magánszálláshely-szolgáltatás Kérdés

Beruházás áfájának levonhatósága Kérdés

Üzleti ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérleti jog vásárlása után felújítottunk egy üzlethelyiséget. A beruházás során kávézó és eseti bérbeadásra színházterem került kialakításra. Kérdésem, hogy a beruházási költség áfája milyen feltételek mellett igényelhető vissza? Köszönöm válaszát.

Beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amelynek a székhelye az egyik tulajdonos birtokában van (építési telek). Ősszel szeretnének itt beruházást elkezdeni, egy pálinkaházat építenének (nagy beruházásról van szó). Kérdésem, hogy ezt a telket, ha a tag bérleti szerződés fejében a cég részére ingyenesen rendelkezésre bocsátja, az szabályos-e. Illetve ebben az esetben a beruházáshoz tartozó áfa levonásba helyezhető-e? Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Beruházás áfatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant bérel a kft. ügyvezetőjétől, bérleti díjat nem számláznak, mert az a megállapodás, hogy az ingatlant a kft. felújítja ennek fejében. A beruházási számlák a kft. nevére szólnak, így áfavisszaigénylésre jogosult a cég? Az ingatlan egyéb szálláshely-bejelentés alapján fog működni. Ha a kft. ügyvezetője nem kér bérleti díjat, akkor a beruházás összege nála mint magánembernél bevételnek számít? Az ingatlan értéke a beruházás miatt nőni fog. Az áfát a cég visszaigényelheti? Válaszukat előre is köszönöm!

Beruházás áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzatunk egyik Terület- és Településfejlesztési Operatív Programos nyertes pályázata a helyi piac felújításához kapcsolódik. A támogatás kedvezményezettje az önkormányzat. Önkormányzatunk az általános szabályok szerint adózó adóalany. Az önkormányzatnak bevétele a piac üzemeltetéséből nem származik, mert ezt a feladatot egy általa alapított és fenntartott költségvetési szerv útján valósítja meg. 2017. január 1-jével bejelentkezett az intézmény az áfakörbe a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanok bérbeadására, így piaci árusító helyek bérbeadására vonatkozóan is. A működtetéssel összefüggésben felmerülő költségeket is ezen intézmény viseli. A beruházás során megtörténik a piac jelenlegi épületének felújítása részleges bontással, festéssel, térelhatárolók kialakításával, új árusítóasztalokkal. Emellett sor kerül a rossz állagú aszfaltburkolatú út bontására és építésére, közművek áthelyezésére, közvilágítás építésére, évelő növények ültetésére, kerékpártárolók, kerti padok, asztalok elhelyezésére. A kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el, amikor úgy nyilatkoztunk, hogy az önkormányzat alanya az áfának, de a támogatási kérelemben megjelölt, támogatásból finanszírozott tevékenységekkel kapcsolatban felmerült költségeire vonatkozóan adólevonási jog nem illeti meg, így az áfával növelt bruttó összeg figyelembevételét kérte az elszámolásnál? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás saját tulajdonú ingatlannal, amely nem választott áfafizetést ingatlan-bérbeadásra. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy a bérleti díjról ekkor áfamentes számlát állít ki? Jól gondolom-e, hogy a közüzemi számláinak az áfatartalmát nem vonhatja le és a közüzemi számlák továbbszámlázását is mentesen kell megtennie? Amennyiben beruházást, felújítást végez az ingatlanon, akkor annak az áfatartalma sem vonható le? Bevétele csak ingatlan-bérbeadásból származik. Illetve, ha a 2017. évben szeretné választani az ingatlan-bérbeadásra az áfát, akkor ezt megteheti-e és ekkor már levonható-e a költségek, beruházások áfatartalma? Korábban nem élt a választás jogával, mivel a 2016. évben alakult. Köszönettel.

Családi napközi Kérdés

A gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó családi napközi kialakításához igen jelentős beruházást végeztünk. Személyi térítési díjként kizárólag az étkezési díjat számoljuk fel, amely ez esetben áfás szolgáltatásnak minősül. A kérdésem: visszaigényelhetem-e a beruházás áfáját?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közösségi adóalany számlája áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Bérmunka

Bunna Erika

adótanácsadó

Kéményellenőrzés költsége

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs