7 találat a(z) belépődíj cimkére

Egyesület könyvelése Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen bevallásokat és beszámolót kell benyújtani egyesületünknek, ha 2017. november 11-én alakult meg, viszont jogerőre 2018. február 21-én emelkedett a bejegyző végzés? További kérdése az lenne az egyesületnek, hogy milyen bizonylatokkal kell dokumentálni egy olyan eseményt, hogy az egyesület egy iskola gyerekeiért jött létre, és ehhez úgy gyűjtenénk pénzt, hogy az iskolában egy bulit szerveznek a gyerekeknek, és a bulin egy vásár van, ahol a gyerekek üdítőt és süteményt tudnak vásárolni, amit a szülők ajánlanak fel. Tehát kiadása nincs ezzel az egyesületnek, minden felajánlás, és az így befolyt pénzt az "eladás" során hogyan kell bizonylatolni. Kell-e a vásáron a gyerekeknek nyugtát adni, vagy a befolyt összegről egy bevételi pénztárbizonylattal be lehet vételezni ezen összeget? Illetve év végén szokott lenni az iskolában gála műsor, és ott pedig szeretnénk kitenni egy adománygyűjtő dobozt, és az abban összegyűlt pénzt szintén elég egy bevételi pénztárbizonylattal bevételezni? Ha viszont belépődíjas lenne a rendezvény, akkor nyugtát állítsunk ki? Köszönöm szépen válaszukat előre is!

Reklámcélú ajándék Kérdés

Segítenétek egy kicsit? A következő a téma: nonprofit kft. egy rendezvény keretén belül, ahová belépődíjat szedett, a vendégek részére ajándékcsomagot adott (logójukkal ellátott méz), melynek egyedi értéke 1000 forint. Tekinthetem-e ezt az ajándékot az szja-törvény 1. sz. melléklet 8.14 pontja alá tartozó reklámcélú ajándéknak, vagy mindenképpen meg kell fizetni a repi adót utána? A rendezvény széles körben meg volt hirdetve, de nekem ott sántít, hogy belépő díjat szedtünk, tehát nem mindenki által elérhető, csak aki részt vett a rendezvényen. "8.14. * a kifizető, kifizetőnek nem minősülő külföldi személy által * a) üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében, a juttatás feltételének - ha az nem vetélkedő, nem verseny és nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredménye - megfelelő magánszemély számára adott b) visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve, ha az - megjelenési formájától függetlenül - árura vagy szolgáltatásra váltható érték;"

Belépődíjat szed az alapítvány: ez már vállalkozói tevékenység? Cikk

Vállalkozói tevékenységnek minősül, ha egy alapítvány a szociális céljaival összhangban lévő tábort szervez, de az ár egy részét a jelentkezőknek meg kell téríteniük? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Alapítvány által szedett belépődíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem egy (még nem közhasznú) nonprofit alapítvánnyal lenne kapcsolatos a következők szerint. Ha egy ilyen alapítvány nyári tábort szervez olyan személyeknek, melyek a szociális céljaival összhangban vannak, de a tábor költségeinek egy részét meg kell téríteniük a jelentkezőknek (mert nincs rá elég fedezet az alapítvány részéről sajnos), akkor ez már vállalkozási tevékenységnek minősül az alapítvány szempontjából? Illetve mi a megítélése annak, ha bármilyen más olyan rendezvényt szervez az alapítvány, mely a célokkal szintén összhangban van, de belépődíj-köteles? Ez vállalkozási jellegűnek számít, és ilyenkor már társaságiadó-kötelezettséggel is számolni kell? Az ebből befolyt bevételt az alapítvány szigorúan az alapítvány céljaival azonos célokra használná fel. Az ilyenkor kitöltendő bizonylat akár a tábor részvételi díjáról, akár az esetlegesen megszervezendő rendezvényről alapesetben lehet kézi nyugta? Válaszát köszönöm.

Iskolai alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy iskola létrehozott egy közhasznú alapítványt az iskolába járó gyermekek nevelésének támogatására. Az iskola úgy támogatná az alapítványát, hogy az iskola által szervezett farsangra érkező vendégektől belépődíjat kérne. (Például régi tanulóktól, szülőktől) kérdésem, hogy megfelelő eljárás, hogy az alapítvány saját nyugta kiállításával beszedi ezeket a tételeket és adományként minősíti? A befolyt összeget teljes mértékben az alaptevékenységre fordítja. Köszönöm válaszát!

Házlátogatás belépővel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk különleges építészeti megoldású magánházakba szervez látogatást. A látogatás belépési díjhoz kötött, amelyet ügyfelünk számláz a látogatók felé. A belépődíj egy részét a háztulajdonosok kapják annak fejében, hogy fogadják a látogatókat. Ügyfelünk kizárólag a látogatást koordinálja, utazási vagy egyéb szolgáltatást nem nyújt mellé. A "bemutatott házak lehetnek Magyarországon vagy a világ bármely országában. Kérdéseim a következők: a belépődíjból a háztulajdonosok felé kifizetett összeg milyen jövedelemnek minősül, és milyen közterheket kell belőle levonni? (A belépődíj 10-25 euró.) Ha a háztulajdonos nem magyar adóilletőségű, hogyan kell ezen kifizetésnél eljárni? Illetve amennyiben a meglátogatott ház nem Magyarországon található, milyen áfával kell a számlát a látogatók felé kiállítani? Válaszukat köszönöm!

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vendéglátó egységet üzemeltető vállalkozó rendezvényt szervez, ahol belépőjegyet szed a kerthelyiségbe belépőktől. Kérdésem, hogy szükséges-e online pénztárgépet beállítania a kapuba vagy adhat papíralapú nyugtát a belépődíjról? Válaszát köszönöm: Simonné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs